Μόνο μία κυβέρνηση των Τόρις μπορεί να εγγυηθεί δημοψήφισμα για την ΕΕ, δηλώνει ο Ντέιβιντ Κάμερον επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι εφόσον επανεκλεγεί θα στήσει κάλπες για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ. Η δήλωση Κάμερον έρχεται ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο των Συντηρητικών -το τελευταίο πριν τις εκλογές του 2015- με τους Τόρις να επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της προσχώρησης ενός ακόμη βουλευτή τους στις τάξεις του UKIP.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Ντέβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να εστιάσει σε αυστηρότερο πλαίσιο για τη μετανάστευση κατά την επιχειρούμενη επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το δημοψήφισμα «μένουμε ή φεύγουμε» που έχει προαναγγείλει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη του 2017.

Δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης, χωρίς ωστόσο να δίνει στην παρούσα φάση κάποια ένδειξη εάν θα εισηγηθεί την «έξοδο» σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει τις παραχωρήσεις που επιδιώκει από τα έτερα κράτη-μέλη της ΕΕ -για τις οποίες δέχεται ασφυκτική πίεση από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών.

«Εάν δεν το επιτύχω αυτό ανήκει στον βρετανικό λαό η απόφαση εάν θα μείνουμε ή θα φύγουμε» δήλωσε στον Άντριου Μαρ του BBC.

Οι εργασίες του συνεδρίου των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ διεξάγονται στη σκιά της αποσκίρτησης ενός ακόμη βουλευτή και της προσχώρησής του στο αντιευρωπαϊκό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ -παραίτηση για την οποία ο Κάμερον δήλωσε μιλώντας στο BBC πως «είναι άνευ ουσίας, απογοητευτική και αντιπαραγωγική».

Το ίδιο Συντηρητικό Κόμμα προσπάθησε την Κυριακή να υποβαθμίσει τη σημασία της προσχώρησης του Μαρκ Ρέκλες στο UKIP, αλλά και του σεξουαλικού σκανδάλου που ανάγκασε έναν άλλον βουλευτή του κόμματος να παραιτηθεί.

Το κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους να επικεντρωθούν στα σχέδιά του για την οικονομία.

Στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου στο Μπέρμιγχαμ, οι Συντηρητικοί αποπειράθηκαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των δύο σκανδάλων που κινδυνεύουν να επισκιάσουν τις προσπάθειές τους να επανεκλεγούν πρώτο κόμμα στη Βρετανία.

Ο Γκραντ Σαπς, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι τα σκάνδαλα αυτά είναι προσωρινά και υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς το κόμμα υπόσχεται να συνδράμει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Βρετανίας.

«Στην πολιτική ο καιρός πάει κι έρχεται και κάποιες φορές αντιμετωπίζεις δύσκολες στιγμές, αλλά στην πραγματικότητα το σημαντικό είναι η χώρα να διασφαλίσει το μέλλον της» είπε ο Σαπς στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η χθεσινή αποσκίρτηση του βουλευτής Μαρκ Ρέκλες, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στο Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεβάζει σε δύο τον αριθμό των βουλευτών των Συντηρητικών που αποχωρούν από το κόμμα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ρέκλες ως «παράλογη και αντιπαραγωγική».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ντάγκλας Κάρσγουελ είχε επίσης ανακοινώσει ότι προσχωρεί στο UKIP και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο πρώτος βουλευτής του κόμματος που μπαίνει στη βουλή μετά τις συμπληρωματικές εκλογές της 9 Οκτωβρίου στο Κλάκτον.

Ο Σαπς επεσήμανε ότι δεν αναμένει άλλες αποσκιρτήσεις μέχρι τις εκλογές.

Το Σάββατο, ένας άλλος βουλευτής των Συντηρητικών, ο Μπρουκς Νιούμαν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μία ημέρα αφού η εφημερίδα Sunday Mirror δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι έστειλε σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες σε μια δημοσιογράφο.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Νιούμαν, 54 ετών που εκλέγεται βουλευτής από το 2005, αντάλλαξε μια σειρά φωτογραφιών «πορνογραφικού χαρακτήρα» με ανεξάρτητη δημοσιογράφο που προσποιούνταν ότι είναι υποστηρίκτριά του.