Πρόσβαση σε φθηνό αέριο για τις χιλιάδες μικρές βιομηχανίες που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένες από τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ, προβλέπει ρύθμιση που προωθεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Η διάταξη θα προβλέπει ότι ανεξαρτήτως του ποια είναι η ετήσια καταναλώσή τους, ακόμη και αν βρίσκονται εκτός περιοχής των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου – δηλαδή εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας- εντούτοις οι βιομηχανίες αυτές θα μπορούν να θεωρηθούν ως “επιλέγοντες πελάτες” της ΔΕΠΑ.

Κατ’ επέκταση, θα μπορούν να πάρουν μέρος στις δημοπρασίες αγοράς φθηνού αερίου από τη ΔΕΠΑ οι οποίες ξεκινούν στις 15 Οκτωβρίου.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της ρύθμισης, σε αυτήν εμπίπτει το σύνολο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στα Οινόφυτα, της νούμερο ένα βιομηχανικής περιοχής της χώρας, καθώς επίσης το μεγαλύτερο τμήμα του βιομηχανικού ιστού της χώρας.

Αρκεί επίσης να σημειωθεί ότι η διαφορά της τιμής της δημοπρασίας από την τρέχουσα τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι της τάξης των 10 έως 15 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επομένως, για κάποιες εταιρείες η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε ένα συνολικό κόστος που ξεπερνά και το… ένα εκατομμύριο ευρώ.

Καταργείται το όριο

Σήμερα δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν μόνο οι μεγάλες βιομηχανίες, με ετήσια κατανάλωση από 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και πάνω. Πλέον, το όριο αυτό καταργείται.

Η πρόσβαση στο φθηνό αέριο ανοίγει και για τους μικρούς, που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του βιομηχανικού κορμού της χώρας.

Η διάταξη θα κατατεθεί σήμερα ως τροπολογία από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου σε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης.

Αν δεν προχωρούσε η ρύθμιση Παπαγεωργίου, τότε οι βιομηχανίες αυτές θα έμεναν οριστικά εκτός των δημοπρασιών και θα έχαναν τη δυνατότητα να προμηθευτούν σε σχετικά καλή τιμή -σίγουρα πιο φθηνή από ό,τι προμηθεύεται αυτή τη στιγμή- το φυσικό αέριο.

Κύκλοι της βιομηχανίας έχουν εδώ και καιρό μεταφέρει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την άποψη ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στις δημοπρασίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συμφωνία με τη ΡΑΕ, καθίσταται δυσμενέστερη η συμμετοχή των μικρών βιομηχανιών, αν αυτές δεν αναζητήσουν το αέριο των δημοπρασιών μέσω προμηθευτή.

Αλλά παλαιότερη ρύθμιση απαγορεύει την πώληση από προμηθευτή σε μη επιλέγοντα πελάτη.

Στην πράξη, η απαγόρευση αυτή σε συνδυασμό με τους νέους αυστηρότερους όρους των δημοπρασιών, καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή των μη επιλεγόντων πελατών στις δημοπρασίες ή την αγορά αερίου από δημοπρασία μέσω τρίτου προμηθευτή.