Κατατέθηκε η τροπολογία για την μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου θέρμανσης.

Δείτε όλη την τροπολογία

Η εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στην ΔΕΘ μείωση κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης αφορά την περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους, ενώ σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την μείωση αυτή (από 330 ευρώ σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο) προκύπτει απώλεια εσόδων της τάξεως των 133.580.000 ευρώ. Όπως όμως διευκρινίζεται, επειδή η μείωση του ΕΦΚ αποτελεί κίνητρο, αναμένεται αύξηση του όγκου κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ανωτέρω απώλειας.

Αν δε η αύξηση του όγκου κατανάλωσης είναι 43,5% η ανωτέρω απώλεια εξαλείφεται, ενώ στην περίπτωση υπέρβασης προκύπτει πρόσθετη αύξηση εσόδων από τον ΕΦΚ. Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδου για τις θρησκευτικές κοινότητες και ενώσεις στην Ελλάδα, μη την μείωση του ΕΦΚ κατά 30% αποσκοπείται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης.