Στην αποσαφήνιση ότι το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 προχώρησε σήμερα Πέμπτη από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνεται πως αν και παραμένουν από τον EFSF προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε πως το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λήξει για την Ελλάδα στο τέλος του 2014 ανεξαρτήτως εάν παραμείνουν αδιάθετα κεφάλαια.

Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ξεκαθάρισε πως αν τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα δεν δοθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου, είτε δεν θα διατεθούν καθόλου, είτε θα διοχετευθούν για την επιμήκυνση του προγράμματος εάν υπάρξει τέτοια πολιτική απόφαση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ερωτηθείς για τις προοπτικές των μελλοντικών διαπραγματεύσεων και ειδικά για το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της δανειακής σύμβασης και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ο Ρέγκλινγκ απάντησε λακωνικά πως «σχετικά σύντομα θα ξέρουμε τι θα συμβεί».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα γιατί ορισμένες από τις χώρες της ευρωζώνης ζητούν την παρουσία του ΔΝΤ ως προϋπόθεση της διάσωσης.

Τέλος, εκτίμησε πως αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι σε καλή κατάσταση τα επόμενα χρόνια.