Σε μια σπάνια κίνηση για έναν ποντίφικα, ο Πάπας Φραγκίσκος πάντρεψε 20 ζευγάρια Ιταλών, περιλαμβανομένων ακόμα και ορισμένων που είχαν ήδη αποκτήσει παιδιά εκτός γάμου και ζούσαν μαζί προτού παντρευτούν.

Η κίνηση αυτή του Φραγκίσκου, που λαμβάνει χώρα τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου με επίκεντρο θέματα όπως η οικογένεια, ο γάμος, οι προγαμιαίες σχέσεις και το διαζύγιο, γίνεται αντιληπτή ως μία επιβεβαίωση της πεποίθησής του ότι η Εκκλησία που πρέπει να υποδέχεται στους κόλπους της όλους τους πιστούς, ακόμα και αυτούς που έχουν αμαρτήσει.

Στο κήρυγμά του ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε ότι ο γάμος είναι ένα «απαιτητικό ταξίδι, πολλές φορές δύσκολο, πολλές φορές ταραχώδες» και είπε προς τους νεόνυμφους ότι είναι «φυσιολογικό για ένα σύζυγο και μία σύζυγο να διαφωνούν, αυτό συμβαίνει πάντα».

«Αλλά σας συμβουλεύω να μην ολοκληρώνετε ποτέ την ημέρα χωρίς να συμφιλιωθείτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία μικρή χειρονομία και αυτό αρκεί» υπογράμμισε.

Η επισκοπή της Ρώμης επέλεξε τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, τους περιέγραψε ως «ζευγάρια όπως πολλά άλλα».

Τα ζευγάρια ήταν ηλικίας 25 – 56 ετών και μεταξύ αυτών υπήρχαν «εκείνοι που ήδη ζουν μαζί, που ήδη έχουν παιδιά, εκείνοι που συναντήθηκαν στην εκκλησία» αναφέρει η επισκοπή.

Ο Φραγκίσκος έχει επιλέξει το «έλεος» ως μία από τις βασικές αξίες της παπικής του θητείας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν θα πρέπει να έχει εμμονή με το δόγμα, να είναι λιγότερο επικριτική, να «τσαλακώνει την εικόνα της» και αγγίζει τους απλούς ανθρώπους στο δρόμο.

Οι παπικοί γάμοι δεν είναι συχνό φαινόμενο. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ τέλεσε γάμους δύο φορές, το 1994 και το 2000, ενώ ο Βενέδικτος δεν τέλεσε ποτέ το μυστήριο αυτό κατά τη διάρκεια της παπικής του θητείας.