Αβέβαιο εμφανίζεται το βρετανικό μέλλον της Σκωτίας πέντε ημέρες πριν το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία: Μικρό προβάδισμα στο «όχι» στην ανεξαρτησία δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις ενώ τρίτη βάζει μπροστά το «ναι».

Όλα για όλα τα δίνουν τα δύο στρατόπεδα στη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, με τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας να μιλούν για «ευκαιρία μίας γενιάς» και τους αντιτιθέμενους να προειδοποιούν ότι η ανεξαρτητοποίηση «είναι δρόμος χωρίς επιστροφή».

Σε δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer, το 53% λέει «όχι» και το 47% «ναι». Δημοσκόπηση του ICM για τον Telegraph δίνει 46% στο «όχι» και 54% στο «ναι» -αλλά σε μικρό δείγμα- ενώ έρευνα του Survation για το στρατόπεδο των «Ενωτικών» δίνει στο «όχι» 54% και στο «ναι» 46%.

Στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της προεκλογικής εκστρατείας, δεκάδες εκατοντάδες υποστηρικτές από τα δύο στρατόπεδα βγήκαν στους δρόμους του Εδιμβούργου και τη Γλασκώβη.

Οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων στρέφουν πλέον το βλέμμα στο κρίσιμο μέγεθος των αναποφάσιστων.

«Στόχος μας δεν είναι να κερδίσουμε με μία ψήφο, αλλά με ισχυρή πλειοψηφία»
είπε ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, αναφέροντας ως επιτυχία της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας την «ύπαρξη διαφορετικών «ναι»».

«Πρόκειται για ευκαιρία που δίνεται μία φορά σε κάθε γενιά, ίσως ευκαιρία που δίνεται μία φορά σε μία ζωή, για την Σκωτία»
είπε μέσω του BBC.

Εξίσου υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε δίπλα του ο επικεφαλής του Ενωτικού Στρατοπέδου, Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας «θα ήταν δρόμος χωρίς επιστροφή» είπε, λέγοντας πως «αυτό που με ανησυχεί είναι ότι, πέντε ημέρες πριν πάμε στις κάλπες, ακόμη δεν γνωρίζουμε την απάντηση σε βασικά ερωτήματα».