«Ξαφνικά άκουσα ένα μπαμ» έλεγε το 2008 ο 21χρονος σήμερα Νίκος Ρωμανός, ο οποίος σήμερα κρατείται ως υπόδικος στις φυλακές του Αυλώνα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ληστεία. Περιέγραφε το πώς αιφνιδιάστηκε από τη δολοφονία του κολλητού του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, όπου είχαν πάει οι δυο τους για να φάνε ένα σάντουιτς. Η κατάθεση που έδωσε, στα 15 του χρόνια, καθώς ήταν ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, αφού με απρόσμενο για την ηλικία του θάρρος υποστήριζε ότι «ο φίλος μου δεν δολοφονήθηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τους δύο αστυνομικούς. Στις δίκες που ακολούθησαν δεν εμφανίστηκε ως μάρτυρας και τα ίχνη του χάθηκαν επί χρόνια. Ολοι συμφωνούν ότι αυτή η υπόθεση τον σημάδεψε και πιθανότατα τον οδήγησε σε δρόμους έντονης αμφισβήτησης του συστήματος.
Από τότε πολλά έχουν αλλάξει για τον Ν. Ρωμανό, γόνο αστικής οικογενείας με ασυνήθιστες δικαστικές περιπέτειες. Είναι εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ (γνωστός για τη μεγάλη δικαστική περιπέτεια) και γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ. Δεν αρνήθηκε ποτέ τη συμμετοχή του στην υπόθεση με τη διπλή ένοπλη ληστεία στον Βελβεντό και την απαγωγή του οδοντιάτρου, ωστόσο δεν έχει δεχθεί τη σχέση του με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, της οποίας σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι μέλος. Αυτή την περίοδο ο Ν. Ρωμανός αποδεικνύει ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος νεαρός και ξαφνιάζει ακόμη με τις κινήσεις του.
Ο γάμος και οι εξετάσεις
Στις 8 Αυγούστου 2014 ο Ν. Ρωμανός παντρεύτηκε τη 18χρονη Β.Ν. Η ημερομηνία για τον πολιτικό γάμο μέσα στις φυλακές –η κοπέλα δεν είναι έγκλειστη -, τον οποίο τέλεσε ο δήμαρχος Αυλώνα, ορίστηκε ύστερα από πολλές αναβολές και πιέσεις για να βρεθεί η ημερομηνία. Σε ένα γραφείο της διεύθυνσης των φυλακών Αυλώνα έγινε η τελετή, σε συγκινητικό κλίμα. Μετά τα γλυκά και τα κεράσματα οι δύο οικογένειες συνέφαγαν εκτός φυλακής.
Η σχέση των δύο νέων είχε αρχίσει έξω από τη φυλακή και προτού ο Νίκος (εδώ και 14 μήνες) κρατηθεί για τη γνωστή υπόθεση στον Βελβεντό, ωστόσο βρέθηκε αποτύπωμά του σε «γιάφκα» στη Νέα Ιωνία Βόλου σύμφωνα με νεότερη δικαστική κρίση στο στάδιο της προδικασίας. Τους προηγούμενους μήνες η σημερινή σύζυγός του τον επισκεπτόταν στον Αυλώνα τα Σαββατοκύριακα.
Η εφετινή χρονιά όμως σηματοδοτείται για τον έγκλειστο και από άλλο ένα γεγονός. Υστερα από πολλά ξενύχτια όπου διάβαζε για τις εξετάσεις που έδωσε μέσα από τις φυλακές, πέρασε με επιτυχία στα ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας). Η διαδικασία των εξετάσεων μοιάζει με τις πανελλήνιες: σε ειδικό εξεταστικό κέντρο στις φυλακές τα θέματα αποσφραγίζονται ενώ υπάρχει επίβλεψη από επιτηρητές.
Από την αίτηση που έχει καταθέσει ο απόφοιτος ιδιωτικού σχολείου κρατούμενος στο αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών φαίνεται ότι έχει διάθεση να παρακολουθήσει τα μαθήματα με όποιον τρόπο του επιτρέπεται. Ζητεί επίσης τη μη μεταγωγή του στη Λάρισα και εναλλακτικά την κράτησή του στον Κορυδαλλό, καθώς αναφέρει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα και γι’ αυτό αιτείται χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, είναι 24ωρη, ο φοιτητής-κρατούμενος παρακολουθεί τα μαθήματα και επιστρέφει το βράδυ στο κελί του.
Η δίκη και οι «αιχμές» του εισαγγελέα
Η εν εξελίξει δίκη με κατηγορούμενο τον Νίκο Ρωμανό και άλλους 11 βρίσκεται στο στάδιο της αγόρευσης των συνηγόρων. Το κατηγορητήριο τον περιγράφει ως επικίνδυνο, αλλά όσοι τον έχουν γνωρίσει τον χαρακτηρίζουν επιθετικό και ανήσυχο για τα κοινωνικά θέματα.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η αγόρευση του εισαγγελέα έδρας κ. Γρηγόρη Πεπόνη, πρώην οικονομικού εισαγγελέα: «Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης… Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν…». Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
Ο δικηγόρος του χαρακτήρισε «πανδαισία» την αγόρευση αυτή. Ολόκληρο το κείμενο δημοσιοποιήθηκε από αντιεξουσιαστικά blogs και όχι μόνο.


«Αντάρτες»
Οι στίχοι του Λειβαδίτη

Τα κείμενα του Ν. Ρωμανού μέσα από τις φυλακές δείχνουν ότι ο φίλος του Γρηγορόπουλου εξακολουθεί να οραματίζεται έναν άλλο κόσμο αμφισβητώντας έντονα το άδικο κράτος και τις δυνάμεις καταστολής. Οταν συνελήφθη στην Κοζάνη, τα σημάδια άγριας κακοποίησης ήταν εμφανή στο πρόσωπό του. Στην πρώτη ημέρα της δίκης του ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντάρτες πόλεων…». Είναι γνωστός και από εκείνο το κείμενο που άρχιζε με στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη: «και κάποτε θα σας πω πόσο πολύ σας αγάπησα… μόνο που πρέπει να με βρείτε τον ίδιο προσωπικά».
Στην ερώτηση του «Βήματος» προς τον δικηγόρο του κ. Φραγκίσκο Ραγκούση ποιες είναι οι θέσεις του για την εν εξελίξει υπόθεση, απάντησε: «Ο πελάτης μου, ακηδεμόνευτη και ελεύθερη προσωπικότητα, διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζεται μόνον όταν και όποτε αποφασίζει αυτός». Πράγματι, στον Ν. Ρωμανό δεν αρέσουν οι συνεντεύξεις ούτε οι δημόσιες δηλώσεις, έχει μάλιστα κάνει ειδικές αναφορές στις ψεύτικες εικόνες των ΜΜΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ