Η διεθνής κοινότητα δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθεί το Ισλαμικό Κράτος να αυξάνει τη δύναμή του, προειδοποίησε από τη Βαγδάτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι το Ιράκ είναι βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά των τζιχαντιστών.

«Μας συμφέρει όλους να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ σε αυτό το κρίσιμης σημασίας σταυροδρόμι. Ο συνασπισμός που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τις επόμενες ημέρες» σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Και αυτό θα γίνει επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος δεν θα καθίσουν απλώς να παρακολουθούν να εξαπλώνεται το κακό του Ισλαμικού Κράτους»
πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε βέβαιος ότι ο συνασπισμός αυτός θα επιτύχει την αποστολή του. «Ξέρουμε όλοι ότι (…) τελικά ο διεθνής συνασπισμός μας θα καταφέρει να εξαλείψει την απειλή στο Ιράκ, στην περιοχή και στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής που πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ «θα ανασυνταχθούν και θα εκπαιδευτούν» συνέχισε ο Κέρι και αυτό θα γίνει όχι μόνο με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον αλλά «και άλλων χωρών».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, πρόσθεσε ο Κέρι, στο διάγγελμά του θα παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. «Όταν ο κόσμος ακούσει τον πρόεδρο Ομπάμα απόψε θα παρουσιάσει με μεγάλη ακρίβεια κάθε στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ΙΚ» είπε.

Λίγες ώρες πριν παρουσιάσει το σχέδιό του ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει την Πέμπτη στην Τζέντα μια αραβοαμερικανική σύνοδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη σύνοδο αυτή θα μετάσχουν οι έξι μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) καθώς επίσης η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα συνεδριάσει παρουσία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Η επίσκεψη δεν σημαδεύτηκε μόνο από βομβιστική επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά και από εμπρηστική έκκληση σιίτη κληρικού «να μην συνεργαστεί η Βαγδάτη με τους κατακτητές» -δείχνοντας τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ιρακινή κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία και εδραίωση μιας συμμαχίας τουλάχιστον 40 χωρών πουθα καταπολεμήσει τους ακραίους τζιχαντιστές οι οποίοι σκορπίζουν τον τρόμο στο Ιράκ και τη Συρία.

«Ανυπομονώ να δω τη νέα ιρακινή κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό αλ-Αμπάντι, τον πρόεδρο Μασούμ, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αλ Τζαμπούρι και τον υπουργό Εξωτερικών Τζαφάρι στη Βαγδάτη σήμερα» έγραψε στο Twitter, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται στην Ουάσιγκτον η ομιλία απόψε του προέδρου Ομπάμα στην οποία ο αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει λεπτομερώς το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών , η εφαρμογή του οποίου πιθανόν να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη ο Κέρι αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, το Αμάν της Ιορδανίας, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγό Μάσαλ Ζάμπεν.

Ένα από τα θέματα που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στις επαφές αυτές είναι η χρήση του εδάφους της Ιορδανίας, χώρας που συνορεύει τόσο με το Ιράκ όσο και με τη Συρία, ως στρατηγικής βάσης για την πραγματοποίηση στοχευμένων πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών.

Αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολλές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά και τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στις γραμμές του μετώπου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η ακραία τζιχαντιστική οργάνωση, που διαχωρίστηκε από την Αλ-Κάιντα τον Ιούνιο, ανακήρυξε τον ηγέτη της Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι χαλίφη και ηγέτη όλων των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.