Μελέτη για την αξία της εκπαίδευσης στο εξωτερικό πραγματοποίησε η HSBC, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ποτέ ακριβότερη, αλλά και ποτέ δεν είχε μεγαλύτερη αξία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το μέσο συνολικό κόστος των προπτυχιακών σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανά έτος, αγγίζει τα 36.000 δολάρια ΗΠΑ. Στην Αυστραλία, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Ασιάτες φοιτητές, το κόστος ανέρχεται στα 42.000 δολάρια, καθιστώντας τα Πανεπιστήμια της χώρας την ακριβότερη επιλογή.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των γονέων ανά τον κόσμο, θα σκέφτονταν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν ποιοτικότερη εκπαίδευση.
Οι μισοί γονείς (51%) κατατάσσουν τις ΗΠΑ στις τρεις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της HSBC, με τίτλο «Η αξία της Εκπαίδευσης: Εφαλτήριο για την επιτυχία».
Οι γονείς ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα εάν σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν «δυτική» εκπαίδευση, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη ότι «η δυτική εκπαίδευση είναι καλύτερη» από πλευράς ποιότητας, το κόστος είναι υψηλό. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γονιών (38%) κατέταξαν το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια από τις τρεις κορυφαίες χώρες ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά τα ετήσια κόστη συμπεριλαμβανομένων των δαπανών διαβίωσης και των διδάκτρων ξεπερνoύν τα 36.000 δολάρια ΗΠΑ ανά έτος.
Η μελέτη, στην οποία ερωτήθηκαν περισσότεροι από 4.500 γονείς σε 15 χώρες, καταδεικνύει ότι οι γονείς αναγνωρίζουν την αξία της καλής εκπαίδευσης, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι οικονομικά ανέτοιμοι να ανταποκριθούν.
Το 89% των γονέων από 15 χώρες δήλωσαν ότι θα ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμιο, αλλά περισσότεροι από τους μισούς (51%) εύχονται να είχαν αρχίσει να αποταμιεύουν νωρίτερα για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Ο Σίμον Γουίλιαμς, Group Head of Wealth Management, της HSBC, σχολίασε σχετικά ότι «οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό είναι η γνώση ξένων γλωσσών, η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας και η ανεξαρτησία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εκπαίδευση στο εξωτερικό προσθέτει επιπλέον πολυπλοκότητα ειδικά σε επίπεδο οικονομικού σχεδιασμού. Οι σπουδές στο εξωτερικό καλύπτονται οικονομικά, κατά κύριο λόγο, από τους γονείς. Στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, ο θεσμός της υποτροφίας από το Πανεπιστήμιο είναι καλά εδραιωμένος. Η προοπτική της εκπαίδευσης των παιδιών, ειδικά όταν οι γονείς επιλέγουν τις σπουδές στο εξωτερικό, μπορεί να μοιάζει δύσκολή, αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και ένα «έξυπνο» επενδυτικό πλάνο, οι περισσότερες από τις οικονομικές αβεβαιότητες μπορούν να περιοριστούν σημαντικά».
Οι ΗΠΑ και η Κίνα αλληλο-αξιολογούν τα συστήματά τους υψηλά, κατατάσσοντας η μια την άλλη μεταξύ των κορυφαίων τριών για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν. Το 73% των Κινέζων γονέων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.
Πάντως, φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο για τους Αμερικανούς γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε Πανεπιστήμιο στην Κίνα, αφού το σύνολο των δαπανών διαβίωσης και διδάκτρων στην Κίνα δεν ξεπερνά τα 11.000 δολάρια ετησίως.