Στο περιστύλιο του Ζαππείου στρέφονται τα βλέμματα των στελεχών ενός ΠΑΣΟΚ που γιορτάζει τα 40 χρόνια του σε κλίμα ρήξης: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται, ενώ τα σύννεφα από τα έκτροπα που προηγήθηκαν δεν έχουν διαλυθεί. «Θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας που δεν μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί» έχει πει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με θερμά χειροκροτήματα και το σύνθημα «Το ΠαΣοΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» πραγματοποιήθηκε η είσοδος του πρόεδρού Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Ζάππειο. Ανάμεσα στους παρευρισμένους είναι τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, Π. Αυγερινός, Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Λαλιώτης, Κ. Γείτονας, Γ. Καψής, Π. Ευθυμίου, Κ. Μπαντουβάς.

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ενώ στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση του Ζαππείου για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αιχμηρός έναντι όσων δημιούργησαν το κλίμα της Δευτέρας στον ίδιο χώρο, αλλά τόνισε ότι η κεντροαριστερά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και νέα πρόσωπα για να πείσει την κοινωνία.

«Κανείς δεν χάνεται, όποιος θέλει να συμμετάσχει σε μια δημιουργική πορεία βρίσκει τους δρόμους που τον εκφράζουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πολιτική είναι οι στόχοι για τη χώρα και οι κατευθυντήριες γραμμές «και όχι πόσες δόσεις είναι ο ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνεται συνεχής συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ποτέ αυτές να προωθούνται.

Έφερε σαν παράδειγμα την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ με τις οποίες όλα τα κόμματα σιωπηρά συμφώνησαν και τώρα η χώρα καλείται να τις επιστρέψει.

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Παρίσι, λέγοντας ότι η τρόικα ειναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία της, ωστόσο, και αν φύγει -που καλό θα ήταν να φύγει- υπάρχουν άλλοι τρόποι ελέγχου σε όλες τις χώρες-μέλη, ακόμα και σε όσους δεν έχουν υπερβολικά ελλείμματα.

Συνέστησε μάλιστα υπομονή σε όσους πιστεύουν ότι επίκειται αναδιάρθρωση του χρέους, λέγοντας ότι η λύση θα αργήσει και θα έρθει μετά από μακροχρόνια διαπραγμάτευση.

Οι στόχοι της Χαριλάου Τρικούπη – Η οργάνωση της εκδήλωσης

Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, να είναι ενωτική και συσπειρωτική.

Η ομιλία του Ευ.Βενιζέλου θα είναι απάντηση στις επικρίσεις που εκφράζονται εσωκομματικά, όπως ο ίδιος είχε διαμηνύσει ήδη από την Κυριακή.

Εχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου η συμμετοχή στην εκδήλωση να είναι μεγάλη: Ένα μαζικό γραπτό μήνυμα εστάλη το απόγευμα της Τρίτης σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα στο λεκανοπέδιο της Αττικής: «Σας περιμένουμε στη γιορτή των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Ζάππειο, για την αρχή της Αλλαγής που θέλουμε να δούμε».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στα όσα επαγγέλθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για «εκ βάθρων αλλαγή της χώρας από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Η λέξη-κλειδί στο κομματικό SMS ήταν η Αλλαγή. Οχι στο μοντέλο της αλλαγής που υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός πριν από μία ημέρα κατηγορώντας τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η μοναδική διαφορά της από τη συντήρηση βρίσκεται σε μια δήθεν φιλολαϊκή ατζέντα που πρακτικά διευθετεί μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Αλλά στην Αλλαγή όπως την οραματίζεται τουλάχιστον η σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος προέτρεψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, ο κ. Παπανδρέου «κάνει το πείραμα Κοππά το οποίο δεν έπιασε. Αν θέλει να κάνει κόμμα ας το κάνει με αυτούς εκεί πέρα που τον χειροκροτούν».

Στην εκδήλωση της Τετάρτης κεντρικός ομιλητής είναι ο Ευ.Βενιζέλος, ενώ έχουν προσκληθεί οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και Κ.Σημίτης. Ο κ. Σημίτης θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν θα παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό.