Την ετοιμότητα του υπουργείου Εργασίας να αντιμετωπίσει την τρόικα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά θέματα και το ασφαλιστικό, τόνισε κορυφαίος παράγοντας μετά τη σύσκεψη προετοιμασίας μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γ.Βρούτση και του υπουργού Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα κρίσιμα αυτά ζητήματα θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας τα μάλιστα «διαχρονικά μέτωπα».

«Στο υπουργείο Εργασίας έχουμε ολοκληρώσει. Είμαστε πάντα έτοιμοι. Δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού να είναι ένα από κύρια ζητήματα συζήτησης με την τρόικα, ο ίδιος είπε ότι στο τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εμμένει στην αύξηση σε 100 των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών στα Ταμεία, δεν θέλησε, να μπει σε λεπτομέρειες.

Στη καυτή ατζέντα του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα βρίσκεται και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο η τρόικα φέρεται να επιμένει και η κυβέρνηση -μετά και την πίεση από το ΠαΣοΚ- να υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης ενός τέτοιου μέτρου, αφού τα ήδη ληφθέντα (με το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κτλ) αποδίδουν.

Επίσης απρόθυμη εμφανίζεται η κυβέρνηση για την υιοθέτηση αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία και σε ότι αφορά τον συνδικαλισμό, το δικαίωμα στην απεργία, την ανταπεργία, κτλ).

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια με θέμα τη συνολική επανεξέταση των ανοικτών ζητημάτων ενόψει των συναντήσεων με την τρόικα.

Το ζήτημα της προστασίας κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς θα τεθεί εγκαίρως, σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά.