Τη Σερβία αναμένεται να επισκεφθεί τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αλβανού αξιωματούχου στο Βελιγράδι τα τελευταία 70 χρόνια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Danas του Βελιγραδίου.

Επικαλούμενη πηγές από το επιτελείο του Έντι Ράμα, η εφημερίδα γράφει ότι την πρόσκληση για επίσκεψη απηύθυνε στον αλβανό πρωθυπουργό ο σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το μόνο που απομένει πλέον είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας.

Η Danas γράφει ακόμη ότι ο Έντι Ράμα επρόκειτο να επισκεφθεί τη σερβική πρωτεύουσα πριν από έξι μήνες, αλλά η επίσκεψή του καθυστέρησε λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Έντι Ράμα θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Σερβία τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Αλβανίας που επισκέφθηκε το Βελιγράδι ήταν ο Ενβέρ Χότζα, ο οποίος βρέθηκε το 1947 στη Σερβία (τότε Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία), προσκεκλημένος του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Danas, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε πει ότι το πλέον σημαντικό θέμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου είναι η προσέγγιση της περιοχής ως κοινή αγορά. Είχε, δε, επισημάνει ότι τυχόν προβλήματα στον διάλογο μπορεί να είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών θέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου.

«Η αλβανική κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει κανενός είδους πατερναλιστικής στάσης σε ό,τι αφορά το Κόσοβο. Θεωρούμε το Κόσοβο χώρα ίση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής. Όταν θα ‘ακουμπήσουμε’ το συγκεκριμένο ζήτημα στις συνομιλίες με το Βελιγράδι, θα επιμείνουμε ώστε το Κόσοβο να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα, όπως και είναι. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε η Αλβανία να μιλά εκ μέρους του Κοσόβου» είχε τονίσει ο κ. Ράμα, στη συνέντευξή του στη Danas.