Με «λουκέτο» κινδυνεύει το Πρότυπο Μαθητικό Οικοτροφείο Οινουσσών λόγω αδυναμίας καλύψεως των λειτουργικών εξόδων του από το Ιδρυμα Κάπτα –Γιάννη Δ. Πατέρα, στο οποίο στηριζόταν ως σήμερα.

«Το οικοτροφείο αυτό λειτουργεί εδώ και 58 χρόνια φιλοξενώντας παιδιά απόρων οικογενειών από όλη την Ελλάδα»
λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος του νησιού κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών το Ιδρυμα δυσκολεύεται να καλύψει εξ ολοκλήρου τα ετήσια έξοδα του οικοτροφείου, τα οποία υπολογίζονται σε 200.000 ευρώ.
Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετώπισε το οικοτροφείο και πέρυσι. Επειτα όμως από πολύμηνες προσπάθειες του δημάρχου επετεύχθη η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 100.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Ιδρυμα Πατέρα.
Κάθε χρόνο το οικοτροφείο φιλοξενεί περίπου 30 μαθητές 12-18 ετών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φοιτούν στις μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού και στη συνέχεια στην Ανώτατη Σχολή Εμποροπλοιάρχων.
Από το 1954 που ξεκίνησε η λειτουργία του Ναυτικού Γυμνασίου Οινουσσών, με 98 ντόπιους μαθητές, παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον και από ξένους μαθητές.

Η πλήρης λειτουργία του Γυμνασίου και η αθρόα προσέλευση ξένων μαθητών δημιούργησαν την ανάγκη ανέγερσης του οικοτροφείου. Το 1965 όμως το κτίριο διατέθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να στεγάσει τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Από το 1969 ως το 1972 οι 20 μαθητές του οικοτροφείου που προέρχονταν από την υπόλοιπη Ελλάδα στεγάζονταν στην αίθουσα τελετών του σχολείου και σιτίζονταν σε πρόχειρη τραπεζαρία που είχε διαμορφωθεί στο Γυμναστήριο.

Μετά την άρνηση του υπουργείου να ικανοποιήσει το αίτημα των Οινουσσίων για ανέγερση μαθητικού οικοτροφείου, η οικογένεια Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα αποφάσισε με δαπάνες της να ανεγείρει το νέο οίκημα, το οποίο ήταν έτοιμο τον Ιούλιο του 1972.
Τον Μάιο του 2005 άρχισε η εκτεταμένη επισκευή του οικοτροφείου, με στόχο τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και την καλύτερη διαβίωση των μαθητών.
Αίτημα προς την Πολιτεία
Προκειμένου το οικοτροφείο να λειτουργήσει και την επόμενη σχολική χρονιά τέθηκε και πάλι στην κυβέρνηση το ζήτημα της κάλυψης μέρους των εξόδων του από έναν δημόσιο φορέα ως ανταπόδοση στην κοινωνική και εθνική προσφορά των κατοίκων του νησιού και του οικοτροφείου.

«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαθέσει κάποια κονδύλια και γι’ αυτά τα παιδιά, καθώς τους ανοίγεται ένα λαμπρό μέλλον. Οι μαθητές μας διακρίνονται σε ανώτερες και ανώτατες σχολές»
σχολιάζει ο κ. Αγγελάκος. «Αν κλείσει το οικοτροφείο, τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά; Θα υπάρξουν συνέπειες και για το νησί και για τα σχολεία μας, γιατί οι θέσεις των μαθητών θα μειωθούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι θέσεις των καθηγητών» λέει.
Παρά τις ως τώρα κινήσεις του δημάρχου και την αναφορά του βουλευτή Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη στις 20.8.2014 προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, η Πολιτεία δεν έχει ως σήμερα δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα.

HeliosPlus