Μετά τη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει γύρω από το ρωσικό κονβόι για την Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θέλει να στείλει και δεύτερη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια «στην ίδια διαδρομή τις επόμενες ημέρες».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχει ήδη ενημερώσει το Κίεβο, και επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για τους όρους παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση [στην ανατολική Ουκρανία] δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται» ανέφερε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Θέλουμε να φτάσουμε σε συμφωνία επί των όρων για την παράδοση δεύτερης οχηματοπομπής, πάνω στην ίδια διαδρομή, τις επόμενες ημέρες» είπε ο Λαβρόφ.

Η παράδοση του φορτίου του πρώτου κονβόι έγινε τελικά χωρίς την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης και χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Λαβρόφ άφησε επίσης σαφώς να εννοηθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βάζουν σκόπιμα στο στόχαστρο υποδομές στην ανατολική Ουκρανία: «Οι ζημιές στο δίκτυο υποδομής δεν μπορούν να αναχθούν εξ ολοκλήρου σε λανθασμένα πυρά ή στην τύχη» είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Εν όψει δε της προγραμματισμένης συνάντησης Πούτιν και Ποροσένκο, με τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής πλευράς, στο Μινσκ, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι «η Μόσχα θέλει να βοηθήσει τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους».