Στα 10 εκατ. ευρώ θα φτάσει η ζημιά για τους ιδιοκτήτες φορτηγών σε ετήσια βάση, λόγω του εμπάργκο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).

Όπως αναφέρει η κλαδική οργάνωση, «το εμπάργκο στέλνει στη ανεργία άλλους 300 μεταφορείς», καθώς «περίπου 220 φορτηγά απασχολούνταν με μεταφορές προς την Ρωσία σε μόνιμη βάση και άλλα 50 περίπου σε εποχική».
Η ΟΦΑΕ ζητεί την «άμεση και πλήρη αποζημίωση των αυτοκινητιστών, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ταυτόχρονη αποζημίωση των αγροτών και παραγωγών» και εκφράζει την έντονη ανησυχία της «για την παράλειψη οποιασδήποτε σχετικής εξαγγελίας παρά την πλήρη γνώση του θέματος».
«Είναι μία από τελευταίες ευκαιρίες που υπάρχουν προκειμένου να αποσοβήσει την κατάρρευση του κλάδου των μεταφορών» τονίζει. Η ΟΦΑΕ σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες φορτηγών βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, μετά από το εμπάργκο της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι δημιουργείται μία ζοφερή κατάσταση, που επιτείνει την ασφυξία στον κλάδο.
«H πλήρης αποτυχία της μεταρρύθμισης στο κλάδο των μεταφορών, η οικονομική κρίση και η παράνομη μεταφορά είχε και έχει ως αποτέλεσμα το 60% περίπου των μεταφορέων να βρεθούν χωρίς εργασία ή στην καλύτερη περίπτωση να υποαπασχολούνται. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς το γεγονός ότι και η αγορά της Ουκρανίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λόγω της έκρυθμης κατάσταση στην περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση στον κλάδο γίνεται πλέον τραγική, καθώς η μείωση των μεταφορών στην Ουκρανία φτάνει τουλάχιστον το 50%» επισημαίνει.
«Η ΟΦΑΕ εκπέμπει SOS προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ζητά την στήριξη της Πολιτείας με όποιον τρόπο μπορεί ώστε να μην οδηγηθεί ένας δυναμικός κλάδος της οικονομίας στον αφανισμό» καταλήγουν οι αυτοκινητιστές.