Νέα παρέμβαση προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αποδυνάμωση της τιμής του ευρώ έκανε σήμερα Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Σαπέν κάλεσε την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ενέργειες για να φέρει το ευρώ σε ένα επίπεδο πιο φυσιολογικό.

«Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος, προκειμένου το ευρώ να διαμορφωθεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, τα οποία αντιστοιχούν περισσότερο στην πραγματική του αξία στις διεθνείς αγορές», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ευθύνες και ανάμεσα σε αυτές τις ευθύνες είναι το νομισματικό ερώτημα».

Εξάλλου, σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times διατυπώνονται επικρίσεις για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν πετυχαίνει να επιβάλει τον ίδιο της τον στόχο για τον πληθωρισμό, επειδή βασίζει τη στρατηγική της σε ένα οικονομικό μοντέλο με φτωχά αποτελέσματα.

Αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να καταργήσει τον στόχο για πληθωρισμό 2% και να τον αντικαταστήσει με έναν στόχο που να αναφέρεται σε επίπεδα τιμών. Έτσι, αν ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός τον έναν χρόνο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να τον ξεπεράσει τον επόμενο χρόνο, καθησυχάζοντας έτσι τους επενδυτές.