Συντηρεί o Νούρι αλ-Μαλίκι την πολιτική κρίση στο Ιράκ διαμηνύοντας ότι δεν εγκαταλείπει την εξουσία έως ότου εκδοθεί απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου επί της προσφυγής του για την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάινταρ αλ-Αμπάντι.

«Επιβεβαιώνω πως η [απερχόμενη] κυβέρνηση παραμένει και δεν θα αντικατασταθεί χωρίς απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου» δήλωσε ο Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος αν και βάλλεται από παντού επιμένει πως έχει τη νομιμοποίηση για τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο διορισμός του Χάινταρ αλ-Αμπάντι για να τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία παραβιάζει το Σύνταγμα και «δεν έχει καμιά αξία».

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε την Τετάρτη ως ο Αλ-Αμπάντι εργάζεται για το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου και την εκπόνηση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε συμφωνία με άλλους πολιτικούς συνασπισμούς.

Όμως, ο Μαλίκι αρνείται να παραγκωνιστεί έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει κατηγορηθεί ότι περιθωριοποίησε την άλλοτε κυρίαρχη κοινότητα των σουνιτών μουσουλμάνων της χώρας και ως εκ τούτου επιδείνωσε την κρίση.

Αντικατοπτρίζοντας τη σύγκλιση συμφερόντων στο Ιράκ παρά την παραδοσιακά εχθρική σχέση Ουάσινγκτον-Τεχεράνης, το Ιράν ακολούθησε την Τρίτη τις ΗΠΑ χαιρετίζοντας διά στόματος αξιωματούχων της κυβέρνησης την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάινταρ αλ-Αμπάντι.

Και την Τετάρτη δόθηκε στήριξη στο πρόσωπο του Αλ-Αμπάντι διά στόματος του ίδιου του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. «Ελπίζω ότι ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου, θα οδηγήσει στη σύσταση νέας κυβέρνησης και θα δώσει ένα καλό μάθημα σε εκείνους που στοχεύουν σε ανταρσία στο Ιράκ» δήλωσε ο Χαμενεΐ.