Σιγήν ιχθύος τηρούσε έως το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Αυγούστου η Ουάσιγκτον για την κραυγαλέα παραβίαση από την ExxonMobil του εμπάργκο κατά της Ρωσίας που έχει κηρύξει η Δύση. Δύο ημέρες νωρίτερα η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία είχε ξεκινήσει εργασίες άντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα στο ρωσικό αρκτικό κύκλο σε συνεργασία με τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τη δανειοδότηση της Rosneft σε δολάρια και επίσης έχουν απαγορεύσει την πρόσβασή της στις σύγχρονες τεχνολογίες.
Ενας επιπλέον λόγος για τον οποίο η ρωσική εταιρεία θεωρείται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Δύσης είναι η στενή σχέση που έχει ο επικεφαλής της, Ιγκόρ Σετσίν, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε την είδηση της δραστηριοποίησης της ExxonMobil επί ρωσικού εδάφους, την οποία χαρακτήρισε «μοντέλο συνεργασίας».
«Τη σημερινή εποχή η εμπορική επιτυχία ορίζεται από την αποτελεσματική διεθνή συνεργασία», τόνισε από την ντάτσα του στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Πούτιν, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Σετσίν της Rosneft και τον επικεφαλής της ExxonMobil στη Ρωσία, Γκλεν Γουόλερ.
Ο Γουόλερ διευκρίνισε σε άψογα ρωσικά ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει το έργο της στη Ρωσία διότι «η συνεργασία της ExxonMobil με τη Rosneft είναι μακράς πνοής».
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιβάλει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία διαμαρτυρόμενες για το ρόλο της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας. Σε αντίποινα η Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.