Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού τους με όσους θέλουν να ανακαλύψουν την αυθεντική Πάρο. Για πέμπτη συνεχή χρονιά η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού τους ώστε να ανακαλύψουν την αυθεντική Πάρο μέσα από ένα τριήμερο βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο σε έναν παραδοσιακό οικισμό στα νοτιοανατολικά του νησιού, στη Μάρπησσα.
Περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ντόπιοι ή παραθεριστές, περπατούν κάθε χρόνο στα γραφικά σοκάκια της Μάρπησσας συμμετέχοντας στο φεστιβάλ.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική από την πρώτη χρονιά και ξεπέρασε τις πιο θετικές μας προσδοκίες. Μπορούμε να πούμε ότι οι ίδιοι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του χωριού ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά, πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε τι είχε γίνει και να αποφασίσουμε για τη συνέχεια. Η υπερηφάνεια που βλέπουμε στα μάτια των κατοίκων για το χωριό τους και η θερμή συμμετοχή του κόσμου ήταν και παραμένει η κινητήριος δύναμη της ομάδας μας»
λένε στο «Βήμα» οι εθελοντές του φεστιβάλ.

«Η ιδέα των Διαδρομών στη Μάρπησσα πηγάζει από την αγάπη για το χωριό και τη διάθεση για δράση και προσφορά. Τον Μάρτιο του 2010, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου η εμπνεύστρια της ιδέας, με καταγωγή από τη Μάρπησσα, και μια ομάδα δημιουργικών νέων ανθρώπων μοιράστηκαν το όραμα ενός ιδιαίτερου, πρωτότυπου, εθελοντικού φεστιβάλ»
εξηγούν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας διοργάνωσης του φεστιβάλ. «Ηταν μεγάλη πρόκληση για την ομάδα να κάνει πραγματικότητα μια ιδέα, σε τεσσερισήμισι μόνο μήνες, χωρίς προηγούμενη ανάλογη εμπειρία σε διοργάνωση εκδηλώσεων, μόνο με εθελοντική εργασία και μάλιστα στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης».

Ταξίδι στον χρόνο
Αυτή τη χρονιά ο θεματικός άξονας του φεστιβάλ είναι ο χρόνος. Αυτές τις τρεις ημέρες που διαρκεί το πολιτιστικό φεστιβάλ, επισκέπτες και εθελοντές θα βιώσουν μοναδικές εμπειρίες ταξιδεύοντας στον χρόνο μέσα από προτεινόμενους σταθμούς, επισκέψιμους χώρους και εκθέσεις, που πλαισιώνονται από συναυλίες, παιχνίδια και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.
Οπως σχολιάζουν οι εθελοντές των Διαδρομών, «η ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ είναι ο βιωματικός του χαρακτήρας και το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε έναν παραδοσιακό οικισμό, που έχει καταφέρει να διατηρήσει την ταυτότητά του, σε μεγάλο βαθμό, αναλλοίωτη από τον τουρισμό. Η Μάρπησσα είναι πηγή έμπνευσης και το φεστιβάλ είναι σχεδιασμένο πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στην κλίμακα του χωριού. Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα σε πλατείες, σοκάκια, σπίτια, αυλές εκκλησιών… Επιπλέον, υπάρχει μια υπέροχη αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ επισκεπτών, κατοίκων και εθελοντών, όλων των ηλικιών, στις δράσεις και στα προτεινόμενα σημεία ενδιαφέροντος του φεστιβάλ. Αυτή η διάδραση προσφέρει χαρά και γνώση και μας παρασέρνει όλους σε γλυκές αναμνήσεις, μοναδικές εμπειρίες και συγκινήσεις».

Πότε, πού και πώς
Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.stimarpissa.gr).
Μπορείτε να προσεγγίσετε τον οικισμό με ΙΧ, ταξί ή με το ΚΤΕΛ Πάρου. Περιμετρικά του παραδοσιακού πυρήνα υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Τη διοργάνωση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η εθελοντική ομάδα «Διαδρομές στη Μάρπησσα» και τη συνδιοργάνωση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου.

HeliosPlus