• Αναζήτηση

Φυσικό αντηλιακό για τα πτηνά το τσόφλι

Αντηλιακή προστασία διαθέτουν τα αυγά των άγριων πτηνών, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το τσόφλι του αυγού επιτρέπει να περάσει στο έμβρυο μόνο η απαραίτητη ποσότητα ακτινοβολίας UV ώστε το πτηνό να αναπτυχθεί σωστά. Όπως φαίνεται, ο «δείκτης προστασίας» εξαρτάται από το χρώμα που έχει το τσόφλι.

Αντηλιακή προστασία διαθέτουν τα αυγά των άγριων πτηνών, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αυγά 75 ειδών που ανήκουν σε συλλογή βρετανικού μουσείου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το τσόφλι του αυγού επιτρέπει να περάσει στο έμβρυο μόνο η απαραίτητη ποσότητα ακτινοβολίας UV, ώστε το πτηνό να αναπτυχθεί, αλλά να μην υποστεί βλάβες. Όπως σημειώνει το BBC, ο βαθμός αντηλιακής προστασίας εξαρτάται από το χρώμα (λευκό, γαλάζιο ή με στίγματα) και το πάχος που έχει το τσόφλι του αυγού.

Έτσι, ο βαθμός προστασίας διαφέρει από είδος σε είδος, ενώ εξαρτάται και από το σημείο που βρίσκεται η φωλιά κάθε είδους. «Για τα πτηνά που οι φωλιές τους είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και για εκείνα που χρειάζονται μεγαλύτερη περίοδο εκόλαψης, το τσόφλι έχει περισσότερη χρωστική ουσία και επιτρέπει λιγότερο φως να περάσει, ώστε να μην βλάψει το έμβρυο η υπεριώδης ακτινοβολία» σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Functional Ecology».

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk