Aύξηση των λειτουργικών κερδών και μείωση ζημιών ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2014 η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια. Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν χαμηλά αλλά ως αντιστάθμισμα η διοίκηση εκτιμά ότι ο στόχος για μείωση των δαπανών κατά 80 εκατ.. ευρώ στο σύνολο του έτους θα επιτευχθεί.
Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ.. ευρώ έναντι 59 εκατ.. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Το συγκρίσιμο καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 72 εκατ.. ευρώ έναντι ζημιών 83 εκατ.. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε από τα 1,8 δις. ευρώ σε 1,62 δις. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2014 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. ΓιάννηςΚωστόπουλος, δήλωσε:
«Οι προκλήσεις για τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης συνεχίστηκαν στο Β’ Τρίμηνο. Στα αδύναμα περιθώριαδιύλισης προστέθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές αργού πετρελαίου, λόγω των εξελίξεων σεπετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής. Παρόλο το δυσμενές περιβάλλον, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑενίσχυσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κλάδους όπουδραστηριοποιούνται, όπως αντανακλάται στα βελτιωμένα οικονομικά τους μεγέθη.
Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τις εργασίες συντήρησης και βελτίωσης, σημείωσε ιστορικό υψηλό βαθμούαπασχόλησης, με όλες τις νέες μονάδες να παρουσιάζουν ρεκόρ επιδόσεων, γεγονός που αναμένεται ναπροσφέρει επιπλέον ώθηση στη συνεισφορά του διυλιστηρίου στα αποτελέσματα του Ομίλου. Τα προγράμματαβελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της απόδοσης αποτέλεσαν τη βάση για την αυξημένη λειτουργικήκερδοφορία σε όλες μας τις δραστηριότητες με σημαντικά οφέλη στο Α’ Εξάμηνο, ενώ ο στόχος οικονομιών 80εκατ.. για το σύνολο του έτους αναμένεται να επιτευχθεί.
Αναφορικά με τη χρηματοοικονομική μας στρατηγική, προχωρήσαμε με μεγάλη επιτυχία στην πρώτη φάση μιαςδιαδικασίας διαχείρισης των δανειακών μας υποχρεώσεων, με την έκδοση δυο ομολόγων συνολικού ύψους άνωτων 600 εκατ.. και την επαναδιαπραγμάτευση του μεγαλύτερου κοινοπρακτικού μας δανείου. Με αυτές τιςκινήσεις πετύχαμε τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και του χρηματοοικονομικού ρίσκου τηςεταιρείας, με την εξομάλυνση του προφίλ ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων. Τα οφέλη των κινήσεωναυτών θα επηρεάσουν θετικά τα οικονομικά μας αποτελέσματα από το Β’ Εξάμηνο του 2014. Ευχαριστώ όλο τοπροσωπικό για τη δέσμευσή και την αποτελεσματικότητά του και τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη και τηστήριξη τους.»