Μετά την αγαπημένη του Τζορτζ Κλούνεϊ –και όχι μόνο –καφετιέρα Nespresso, τώρα η Nestle εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη μιας μηχανής που αντί για δόσεις εκλεκτού καφέ θα προσφέρει πολύτιμες δόσεις… βιταμινών και μετάλλων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ελβετικού κολοσσού, στόχος είναι η ανάπτυξη μιας οικιακής συσκευής η οποία αναλύοντας το διατροφικό προφίλ του κάθε χρήστη θα του προσφέρει ό,τι του λείπει.

«Η συσκευή Iron Man, όπως ονομάζεται για την ώρα, θα πραγματοποιεί μια ανάλυση του τι λείπει από τη διατροφή μας προσφέροντας ένα αποτέλεσμα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του κάθε χρήστη»
αναφέρει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνας της εταιρείας (NIHS) δρ Εντ Μπέτγκε. «Παλαιότερα οι τροφές ήταν απλά τροφές. Πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας βαδίζουμε σε νέες κατευθύνσεις. Αν τα σχέδιά μας επιτύχουν, τότε ενδεχομένως να μιλάμε για τον «φούρνο μικροκυμάτων» του μέλλοντος».
Η εξατομικευμένη αυτή προσέγγιση, κατά τους επιστήμονες, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από την απλή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής καθώς θα προσαρμόζει τη δοσολογία συγκεκριμένων ουσιών ανάλογα με το προφίλ του χρήστη. Ανάμεσα στις δυνατότητες της συσκευής, εξηγούν, θα μπορούσε να είναι ο εμπλουτισμός των ίδιων των τροφών με συγκεκριμένες ουσίες ή η λήψη τους υπό τη μορφή της γνωστής κάψουλας. Ωστόσο αρκετοί είναι οι ειδικοί που παρακολουθούν το όλο εγχείρημα με ιδιαίτερη επιφύλαξη.
«Εξυπνα» γυαλιά για πιλότους
Ενα ζευγάρι ειδικών γυαλιών για πιλότους, που τους επιτρέπει να βλέπουν καθαρά ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες, ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.
Τα γυαλιά Skylens επικοινωνούν με ένα σύστημα πολυφασματικών καμερών που βρίσκονται ενσωματωμένες στη μύτη του αεροσκάφους ή στο μπροστινό μέρος του ελικοπτέρου. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στον πιλότο να λαμβάνει καθαρές εικόνες του εδάφους σε συνδυασμό με πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την εναέρια κυκλοφορία κ.τ.λ., όταν οι καιρικές συνθήκες του στερούν πολύτιμη ορατότητα. Μια μικροσκοπική κάμερα με μέγεθος αναπτήρα στο πιλοτήριο επιτρέπει στα «έξυπνα» γυαλιά να διαβάζουν τις κινήσεις του κεφαλιού του πιλότου συγχρονίζοντας διαρκώς τα στοιχεία που λαμβάνουν.

«Τα γυαλιά Skylens προσφέρουν στους πιλότους μεγάλη βοήθεια σε πτήσεις υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο πιλότος είναι σε θέση να κοιτάζει μπροστά ή δεξιά και αριστερά χωρίς να χρειάζεται να χαμηλώνει το βλέμμα του στα όργανα ή να το απομακρύνει από τον ορίζοντα»
εξηγεί ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ντρορ Γιαχάβ. «Μέχρι στιγμής τα hi-tech γυαλιά έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε 150 δοκιμές από έμπειρους πιλότους υπό συνθήκες βροχής, χιονόπτωσης, ομίχλης, σκόνης, σε πέντε διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων ελικοφόρων, ιδιωτικών μικρών αεροσκαφών και ελικοπτέρων» συμπληρώνει ο ίδιος.
Παγωνιέρα… μακράς διαρκείας
Μια παγωνιέρα με διάρκεια ζωής αρκετών ημερών και χωρίς ενοχλητικές διαρροές δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία YETI.
Η υπερπαγωνιέρα YETI Hopper είναι μια μαλακιά τσάντα με ειδική αδιαβροχοποιημένη επίστρωση στο εσωτερικό της, η οποία δεν επιτρέπει τη διαρροή του λιωμένου πάγου. Το φερμουάρ κλείνει το περιεχόμενο της τσάντας αεροστεγώς, με αποτέλεσμα ακόμη και αν αυτή αναποδογυρίσει να μη δραπετεύει ούτε σταγόνα!
Η ειδική μόνωση σε όλες τις πλευρές της τσάντας κρατά το εσωτερικό της δροσερό ακόμη κι αν αυτή τοποθετηθεί επάνω σε μια καυτή επιφάνεια, όπως π.χ. στην άμμο ή στη ζεστή άσφαλτο.
Παρά τον… δροσερό της χαρακτήρα, η παγωνιέρα YETI αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (www.yeticoolers.com) στην «καυτή» τιμή των 221 ευρώ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ηχείο κινητού σε θήκη

Ονομάζεται CandyShell Amped και είναι μια θήκη-«ηχείο» ικανή να ενισχύει τον ήχο που εκπέμπεται από το ηχείο του iPhone χάρη στον εσωτερικό της σχεδιασμό. Χωρίς καλώδια, μπαταρίες ή εξωτερικό ηχείο, η θήκη με το εσωτερικό «χωνί» υπόσχεται τον διπλασιασμό των ντεσιμπέλ του αναπαραγόμενου ήχου.
Σύμφωνα με την επινοήτρια καλιφορνέζικη εταιρεία Speck, η θήκη πληροί τα στάνταρντ για την απόδοση ποιοτικού ήχου, ενώ η αντοχή του πλαστικού υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένη είναι τέτοια ώστε να προστατεύει το κινητό σε περίπτωση δυνατής πτώσης σε σκληρή επιφάνεια.
Η τιμή της… μελωδικής θήκης, που είναι διαθέσιμη σε μαύρο, μπλε και ροζ χρώμα, είναι της τάξεως των 57 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ