Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες εκθέσεις του Χαρούν Φαρόκι το 2012 και των Slavs and Tatars το 2013, το Art Space Pythagorion της Σάμου στις 20 Ιουλίου παρουσιάζει εφέτος μια σόλο έκθεση από την τουρκάλα καλλιτέχνιδα Νεβίν Αλαντάγκ με τίτλο »Borderline». Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου του έτους.

Το επίσημο άνοιγμα της έκθεσης, με την παρουσία της Αλαντάγκ είναι στις 4 Αυγούστου, ενώ ως τις 6 του ίδιου μήνα θα βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο υπεύθυνος οικοδεσπότης για να αναλύει περαιτέρω με τους επισκέπτες τις καλλιτεχνικές παρουσιάσεις. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν παγκόσμιοι γνώστες λογοτεχνίας, θεωρητικοί και καθηγητές καθώς και σπουδαίοι συγγραφείς από όλα τα κράτη της Ευρώπης.
Στο μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης, η Nεβίν Αλαγκάντ αποσκοπεί στην ένωση του Schwarz Foundation με το Art Space Pythagorion. Αυτό φαίνεται και στον τίτλο της δουλειάς της, »Borderline» (Συνοριακή γραμμή). Στο video-wall που προβάλλεται στην εκδήλωση παρουσιάζεται το πίσω μέρος ενός καραβιού, όπως φαίνεται από την στεριά. Με την βοήθεια κάμερας, η οποία κατευθύνεται πάνω στην προβολή του βίντεο, βλέπουμε μετατροπές στην αρχική εικόνα και προκύπτει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο τέλος.
Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο της Σάμου θα παρουσιάζεται και ένα άλλο μέρος της έκθεσης που ονομάζεται »Beeline». Στο »Beeline» η εικόνα που αναλύεται είναι ένα παράθυρο της Σάμου που κοιτάζει προς την Τούρκικη περιφέρεια. Η Aλαντάγκ εστιάζει στην απόσταση, αναφέροντας ότι «δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η απόσταση χιλιομετρικά αλλά αυτή που ενδεχομένως να υπάρχει σε κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο». Με αυτή τη συνδετική μορφή προσπαθεί να εξηγήσει την νοητή γραμμή απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Είναι αντιληπτό λοιπόν πως η Aλαντάγκ είναι ανεξάρτητη και επιδιώκει να γνωρίζει διαρκώς νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Είναι μια καλλιτέχνης που δουλεύει ξεπερνώντας σύνορα και καλλιτεχνικά είδη. Χρησιμοποιεί διάφορους τύπους από οπτικοακουστικά μέσα, κατασκευάζει ταινίες και αντικείμενα, με σκοπό να ενώσει την έννοια της ποίησης με την πράξη. Η συγκεκριμένη της δουλειά είναι η πρώτη της στην Ελλάδα και περιλαμβάνει επτά βίντεο προβολές σε δική της επιμέλεια, ένα ακουστικό και ένα εκθεσιακό παράδειγμα.
Όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Art Space Pythagorion, στο λιμάνι της Σάμου.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου
Επίσημη έναρξη εκδήλωσης: 4 Αυγούστου
Συζήτηση σχετικά με την εκδήλωση: 6 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ. με βασικό ομιλητή τον καθηγητή Αχιάν Ακτάρ.