ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

ξύσμα από 3 λάιμ

2 κ.γ. φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κιλό ξιφία, καθαρισμένο, χωρίς κόκαλα και πέτσες, και κομμένο σε κύβους 4-5 εκ.

2 ματσάκια αλμύρα, καθαρισμένη και πλυμένη

2 λάιμ, κομμένα σε φέτες

2 κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους

3 φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κύβους

Για τη σάλτσα λαδολέμονου

100 ml χυμό λεμονιού

αλάτι και πιπέρι

300 ml έ.π. ελαιόλαδο

το ξύσμα από 2 λάιμ

1 κ.γ. αποξηραμένο ή φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το ξύσμα λάιμ, το εστραγκόν, το τσίλι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Προσθέτουμε τους κύβους του ξιφία και ανακατεύουμε προσεκτικά, ώστε η μαρινάδα να πάει σε όλα τα κομμάτια του ψαριού. Σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο.

Σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε την αλμύρα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μη χάσουν το χρώμα τους.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα χτυπώντας στο multi τον χυμό του λεμονιού μαζί με το αλατοπίπερο και ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και το εστραγκόν και χτυπάμε ελαφρώς για μία ακόμη φορά.

Περνάμε στα ξύλινα σουβλάκια εναλλάξ τα κομμάτια του ξιφία, φέτες λάιμ, κρεμμύδι και πιπεριά Φλωρίνης. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 8-10 λεπτά, ώστε το ψάρι να παραμείνει ζουμερό
στο εσωτερικό του.

Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά, περιχύνοντας με τη σάλτσα λαδολέμονου και συνοδεύοντάς τα με την αλμύρα, αφού προηγουμένως τους προσθέσουμε αλατοπίπερο, λάδι και ξίδι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.