Ασφαλώς και είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος μιλώντας την Παρασκευή στον Βήμα 99,5.{{{ audio1 }}}

Ερωτηθείς για το θέμα της ρύθμισης που προέβλεπε τη δυνατότητα απέλασης μεταναστών έπειτα από ψευδείς καταγγελίες, είπε ότι η ρύθμιση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των αστυνομικών και των λιμενικών που για 4-5 χρόνια θα έπρεπε να πληρώνουν δικηγόρους μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Η ρύθμιση προέβλεπε ότι αν ο οικείος εισαγγελέας με προκαταρκτική εξέταση διαπίστωνε πως ο μετανάστης είχε κάνει ψευδή καταγγελία, τότε θα μπορούσε να απελαθεί, χωρίς να γίνει άλλη δικαστική διαδικασία.

Ο κ. Μπαλτάκος συμπλήρωσε πως η ρύθμιση θα επανέλθει αργότερα έπειτα από διαβούλευση και με αλλαγές στο περιεχόμενο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν τα νώτα των αστυνομικών και των λιμενικών, για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να γίνονται έρμαια ψευδών καταγγελιών.

Ερωτηθείς εάν θα χαρακτήριζε τον εαυτό του αντικομμουνιστή είπε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς και είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω».

Συμπλήρωσε ότι οι κομμουνιστικές ιδεοληψίες, που δεν έχουν επιτυχή εφαρμογή πουθενά, έχουν ταλαιπωρήσει την χώρα.

Όταν ρωτήθηκε αν επιτρέπεται να είναι κάποιος κομμουνιστής απάντησε: «Επειδή επιτρέπεται κάποιος να είναι κομμουνιστής, γιατι δεν επιτρέπεται να είναι κάποιος αντικομμουνιστής;».

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Μαρτίου ο γ.γ. της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για την τροπολογία για τους μετανάστες και τις κατηγορίες σε βάρος του περί των πολιτικών του απόψεων.

Για το «πήγαινε-έλα» της τροπολογίας για τους μετανάστες

«Στο νομοσχέδιο υπήρχε – γιατί αποσύρθηκε – μια διάταξη, το άρθρο 19, με ορισμένες πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους λαθρομετανάστες, για ανθρωπιστικούς λόγους, να παίρνουν άδεια παραμονής αν τύχουν θύματα οικιακής ή ρατσιστικής βίας ή άλλων πάσης φύσεως κακουργημάτων. Αν κάποιος από αυτούς δηλώσει ότι είναι θύμα τέτοιας επίθεσης, μετατρέπεται σε μάρτυρα αυτομάτως και δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα. Σ’ αυτό το θέμα, υπήρχαν καταγγελίες από αστυνομικές ενώσεις σε όλη τη χώρα για ψευδείς, αναίτιες και άδικες κατηγορίες σε βάρος τους, οι οποίες εμπλέκουν αθώους, ταπεινούς ανθρώπους των 700 ευρώ, είτε είναι στην Ομόνοια είτε στα σύνορα, στην Κάλυμνο, σε διενέξεις, τους αναγκάζουν να πληρώνουν δικηγόρους, μπαίνουν σε διαδικασία ΕΔΕ και δεν κοιμούνται τα βράδια και ταλαιπωρείται η οικογένειά τους. Όλα αυτά, επειδή οι λαθρομετανάστες δηλώνουν ότι είναι θύματα ρατσιστικής βίας και δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Η διάταξη έλεγε με σαφήνεια ότι ο λαθρομετανάστης μπορεί να κάνει ό,τι καταγγελία θέλει και ότι δεν τον εμποδίζει κανείς, αλλά γίνεται εισαγγελική έρευνα. Των αστυνομικών τα δικαιώματα πώς θα διασφαλιστούν; Αν οι εισαγγελέας που κάνει την προκαταρκτική εξέταση, θα πάει φυλακή ο αστυνομικός. Αν διαπιστώσει ότι λέει ψέματα ο λαθρομετανάστης, καταδικάζεται και απελαύνεται. Τι πιο απλό;

Λένε οι αστυνομικοί σε ανακοίνωσή τους: «Οι αστυνομικοί βιώνουν κάθε μέρα ψευδείς τέτοιες καταγγελίες από παράνομους μετανάστες, οι οποίοι ενεργούν έτσι, συνήθως καθοδηγούμενοι, με σκοπό να διασφαλίσουν την παραμονή τους στη χώρα μας, χωρίς επιπλέον επιπτώσεις γι’ αυτούς. Αντίθετα, οι καταγγελλόμενοι αστυνομικοί ταλαιπωρούνται επί μήνες ή χρόνια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υπηρεσιακή ή οικογενειακή τους ηρεμία». Δεν πρέπει το ελληνικό κράτος να φροντίσει γι’ αυτούς; Δεν είναι όργανα του κράτους;

Κατ’ αρχήν, δεν πρέπει εκ του ρόλου μου να γίνω συνομιλητής με κάποιον υπουργό. Ο κ. Γρηγοράκος είναι φίλος μου, κατάγεται κι αυτός από τη Λακωνία, αλλά είναι υπουργός. Δεν έχω δικαίωμα, δεν δύναμαι να σχολιάσω υπουργό. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη του κ. Μιχελάκη που την υπερασπίστηκε και ο κ. Βορίδης στη Βουλή έπρεπε να μπει. Είτε αυτή η διάταξη θα έπρεπε να μπει είτε το άρθρο 19 να αποσυρθεί. Έφυγε το άρθρο 19 και αυτό το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία, η οποία ήταν μακρόχρονη. Έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό. Συμφώνησαν κάποιοι, άλλοι δεν συμφώνησαν, αλλά στο τέλος υπήρξε συμφωνία. Για να προχωρήσει αυτή η συμφωνία και να υλοποιηθεί, δεν υπήρχε χρόνος. Θα επανέλθει το άρθρο 19 και θα δούμε πότε και πώς. Η συμφωνία υπήρξε. Δεν την μπλόκαρα εγώ. Απλώς ο κ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε το τέλος της διαδικασίας της Βουλής και πήγαμε σε ψηφοφορία. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Θα επανέλθει η διάταξη μετά από διαβούλευση. Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό. Θα καλύψουμε οπωσδήποτε τα νώτα αστυνομικών και λιμενικών. Αυτό λέμε εμείς. Δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους απροστάτευτοι και έρμαια καταγγελιών που αποδεικνύονται ψευδείς.»

Για το αν θεωρεί τον εαυτό του ακροδεξιό

«Εδώ το θέμα αυτό το έλυσε ο Πιραντέλλο, με το θεατρικό έργο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», πριν από πολλά χρόνια. Εγώ δεν έχω να πω κάτι. Είμαι αυτό που οι άλλοι νομίζουν. Αντικομμουνιστής ασφαλώς και είμαι. Δεν συζητείται αυτό. Από μικρό παιδί. Έτσι γεννήθηκα, έτσι μεγάλωσα και έτσι θα πεθάνω. Διότι πιστεύω ότι η ελληνική Αριστερά, από το 1942 και μετά, πριν δεν έκανε και κάτι στραβό, από τη δολοφονία του Ψαρρού και μετά, ταλαιπωρεί τη χώρα. Αυτό πίστευα και αυτό πιστεύω και δεν είμαι ο μόνος. Δεν θέλω να απαντήσω (αν έχει προσφέρει κάτι θετικό), αλλά εγώ δεν έχω δει κάτι θετικό. Μιλάμε για ιδεολογικό αντικομμουνισμό, αντίθεση σε μια φαντασίωση που γεννήθηκε το 1848 και ίσως και πιο πριν, αλλά δεν έγινε πουθενά στον κόσμο πράξη. Δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει η χώρα να ταλαιπωρείται με ιδεοληψίες του τύπου ότι το κράτος είναι αστικό, η κοινωνία είναι αστική και πρέπει να ανατρέψουμε τα πάντα και δεν δίνουμε σημασία σε τίποτα για κάτι που πουθενά στην υφήλιο δεν πέτυχε. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται η χώρα με αυτές τις ιδεοληψίες; Ασφαλώς και επιτρέπεται να είναι κάποιος κομμουνιστής και δεν δημιουργεί αυτό ζήτημα στη δημοκρατία της χώρας. Αλλά γιατί να μην επιτρέπεται σε κάποιον να είναι αντικομμουνιστής; Δηλαδή, υπάρχουν κομμουνιστές σ’ αυτή τη χώρα και όχι αντικομμουνιστές; Δεν υπάρχει αντίθεση ιδεολογική σ’ αυτές τις απόψεις; Βεβαίως και μπορεί κάποιος να είναι δεξιός και κάποιος αντιδεξιός. Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας. Αλλά επειδή λέγεται από κάποιους ως κατηγορία, γιατί να μην είμαι αντικομμουνιστής;»

Για τη Χρυσή Αυγή

«Είναι σε δικαστική διερεύνηση η υπόθεση και δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός σχολιασμός όταν η δικογραφία είναι ανοιχτή και υπάρχει ανάκριση σε εξέλιξη.»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Γι’ αυτό πρέπει να ερωτηθεί ο πρωθυπουργός. Δεν είναι δικό μου θέμα. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι. Δεν μπορώ…»

Για το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα

«Δεν έχει κατασταλλάξει ακόμη στο σχεδιασμό το ΥΠΟΙΚ. Γράφουν ακόμα και είναι τεράστιο το κείμενο. Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα και πιστεύω ότι θα υπάρξει την επόμενη Τετάρτη. Έως την 1η Απριλίου, στις 31 Μαρτίου το βράδυ, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αυτό είναι βέβαιο.»

Για τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών

«Οπωσδήποτε ανησυχούν την κυβέρνηση. Και στο παρελθόν έχει γίνει αυτό, δεν είναι πρώτη φορά. Δεν γνωρίζω πώς θα πάνε τα πράγματα. Δεν μπορώ να κάνω μελλοντολογία. Είναι θέμα του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να απαντήσω (τι θα γίνει εάν καταψηφίσουν κάποιοι βουλευτές). Διπλή υπόθεση (του κ. Χαρακόπουλου, αν θα διαγραφεί σε περίπτωση παραίτησής του). Πρέπει πρώτα να παραιτηθεί και μετά να δούμε τι θα γίνει. Πρέπει να ρωτηθεί ο κ. Χαρακόπουλος γι’ αυτό. Εξ όσων γνωρίζω, θα κάνει κάποιες δηλώσεις το απόγευμα. Πρέπει να δούμε τι θα πει και τι προθέσεις έχει.»

Για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου

«Έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι τελειώσαμε με το μνημόνιο. Αυτό ακριβώς που είχε πει από την αρχή η κυβέρνηση, το έφερε σε πέρας. Φαίνεται, άλλωστε, με γυμνό μάτι. Το είπε ο πρωθυπουργός και το έκανε.».

Κριτική Βενιζέλου

Σε άτυπη συνομιλία που είχε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, έπειτα από τη σύσκεψη για το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, επισήμανε ότι ήταν κωμικό αυτό που έγινε στη Βουλή με την τροπολογία για τους μετανάστες και ότι οφείλεται σε κακούς χειρισμούς συγκεκριμένων προσώπων. Η βολή κατά του κ. Τ. Μπαλτάκου ήταν ευθεία οπότε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ρωτήθηκε αν έχει μιλήσει για το θέμα με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Εκείνος απάντησε ότι δεν ήθελε να ενοχλήσει τον πρωθυπουργό για ένα τέτοιο θέμα ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό. «Ο Μπαλτάκος είναι παλιό πρόβλημα» σχολίασε, πληροφορούμενος και τη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ότι αντικομμουνιστής γεννήθηκε και αντικομμουνιστής θα πεθάνει.