Εχουν ως σήμα τον μαίανδρο, είναι εθνικιστές, υποδέχονται τελευταίως μέλη που έχουν αποσκιρτήσει από τη Χρυσή Αυγή, διαθέτουν πολυτελή γραφεία 300 τ.μ. σε περιοχή-φιλέτο της Αθήνας (που κανένα άλλο κόμμα δεν διαθέτει σήμερα), εμφανίζονται ως αντισιωνιστές και εναντίον του νεο-οθωμανισμού. Επιδιώκουν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τιμούν τις εμφυλιοπολεμικές επετείους, έχουν χρίσει υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές, ανακοινώνουν σε λίγες ημέρες 42 υποψηφίους για τις ευρωεκλογές και διαθέτουν (αν και το κρύβουν) και χρηματοδότες.
Ακόμη καταδικάζουν τις «εγκληματικές πράξεις» της Χρυσής Αυγής, κυνηγούν όσους έχουν απομείνει στον σκληρό πυρήνα της, δεν θέλουν μετανάστες στην Ελλάδα, απλώνουν δίκτυα συνεργασίας και προς άλλα εθνικιστικά κόμματα, καθώς και σε οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δεν διαθέτουν, κατά δήλωσή τους, ούτε ομάδες κρούσης ούτε τάγματα εφόδου. Δεν κρύβουν όμως ότι είχαν πρωταγωνιστήσει στα επεισόδια που έγιναν το καλοκαίρι για τη ματαίωση του διαγωνισμού ανάθεσης της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό. Τότε είχε πέσει πολύ ξύλο αλλά –περιέργως –δεν είχε συλληφθεί κανένας από αυτούς.
Από το ΕΝΕΚ στο Ελληνικό Μέτωπο


Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι νεο-εθνικιστές που ευελπιστούν να μπουν σφήνα στη Χρυσή Αυγή και κυρίως από πού αντλούν τα οικονομικά τους; Πρόκειται για το κόμμα Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από μέλη που προέρχονται κυρίως από τη Χρυσή Αυγή αλλά και από το Ελληνικό Μέτωπο, του οποίου πρόεδρος παλαιότερα ήταν ο κ. Μάκης Βορίδης. Συμμετέχουν επίσης στο κόμμα αυτό ενεργά στελέχη της πιο ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης της δεκαετίας του ’80, του ΕΝΕΚ, με τον πρώην αρχηγό του κ. Πολύδωρο Δάκογλου. Ο Δάκογλου εμφανίζεται και σήμερα συχνά στις συγκεντρώσεις του Εθνικού Μετώπου. Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα (ΕΝΕΚ) είχε το 1982 προκαλέσει σοβαρά αιματηρά επεισόδια με τους ΟΝΝΕΔίτες στου Μακρυγιάννη.
Ο «αρχηγός» τους, όπως τον αποκαλούν, ή, επισήμως όπως τον ονομάζουν, ο «γενικός γραμματέας» του κόμματος κ. Μάνος Κώνστας δηλώνει ως επάγγελμα τις γραφικές τέχνες αλλά παράλληλα πλασάρεται και ως εκδότης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τον κ. Βορίδη στην περίφημη φωτογραφία με το τσεκούρι. Τότε ο κ. Κώνστας, το 1986, ήταν στέλεχος της Νεολαίας ΕΠΕΝ και είχε συμμετάσχει και αυτός στα επεισόδια με τους αριστεριστές στη Νομική Σχολή. Ο υπεύθυνος του Οργανωτικού ονομάζεται Γ. Βεργιάνης, ο οποίος δηλώνει ότι εργάζεται στο μάρκετινγκ, και σημαντικό ρόλο στην οργάνωση παίζουν ακόμη ο πατρινός επιχειρηματίας Ν. Μπογονικολός, ο δικηγόρος κ. Ι. Σίμος, καθώς και ο πρώην αρχισυνδικαλιστής των σεκιουριτάδων κ. Φώτης Γιαβρούτας (παλαιό μέλος της Χρυσής Αυγής). Υποστηρικτής τους είναι και ο χουντικός κ. Κ. Πλεύρης. «Είναι καλά παιδιά, είναι εθνικιστές, τους υποστηρίζω θερμά, αλλά δεν τους χρηματοδοτώ» λέει.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι στη Χρυσή Αυγή και στις μεθόδους που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί. Το κόμμα που έχει δημιουργήσει ο Μιχαλολιάκος δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό, είναι εθνικιστές-μαϊμούδες και κυρίως ξεκίνησαν ως ναζιστές. Δεν θέλουμε να έχουμε ούτε έχουμε ως τώρα καμία σχέση μαζί τους, κυρίως με τον Μιχαλολιάκο με τα ναζιστικά πιστεύω του. Εμείς υπηρετούμε τον ελληνικό εθνικισμό, ουδέποτε είχαμε σχέση με τον ναζισμό και με την ιδεολογία των SS»
. Λένε ακόμη ότι αυτοί πρώτοι χρησιμοποίησαν ως σήμα τον μαίανδρο, όταν ο κ. Μιχαλολιάκος και η παρέα του χρησιμοποιούσαν ως σήμα τον κέλτικο σταυρό και τις γερμανικές ρούνες. Υποστηρικτής όμως του Εθνικού Μετώπου είναι και ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής κ. Δ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατες συνεντεύξεις του δεν αρνήθηκε τα εθνικοσοσιαλιστικά πιστεύω του.
Πού βρίσκουν χρηματοδότηση


Λένε και δείχνουν να καμαρώνουν τόσο για το γραφείο τους στην Αθήνα (που καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο και με ενοίκιο, όπως αναφέρουν, 1.000 ευρώ τον μήνα) όσο και για τα δύο γραφεία που άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τα γραφεία τους στην Ξάνθη, στον Πειραιά, στην Πάτρα (το οποίο ανοίγουν σε λίγες ημέρες), στην Καρδίτσα (όπου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κ. Καρδαράς), στα Χανιά (που θα το ανοίξουν πριν από τις ευρωεκλογές), στην Κόρινθο (όπου διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό πυρήνων), στη Λάρισα (ανοίγει οσονούπω) και στα Γιάννενα. Τώρα, θα πείτε, ένα κόμμα, έστω και παλαιότερο, όπως λένε, της Χρυσής Αυγής (έχουν καταθέσει Καταστατικό τους στον Αρειο Πάγο το 1986), με 1.200 εγγεγραμμένα μέλη, χρειάζεται να έχει τόσο μεγάλο αριθμό γραφείων; Και, το σημαντικότερο, πώς μπορεί να τα συντηρεί όλα αυτά τα γραφεία τη στιγμή που κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, κλείνουν γραφεία επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι ή επειδή έχουν απλήρωτους τους υπαλλήλους τους; Το Εθνικό Μέτωπο μπορεί και τα συντηρεί, «τουλάχιστον ως τις εκλογές», όπως οι ίδιοι λένε, και σημειώνουν ότι τα χρήματα τα βρίσκουν «με οδυνηρές οικονομίες που κάνουν τα μέλη τους». Τα λεφτά όμως είναι πολλά…
Ισως στο κομμάτι αυτό κομβικός να είναι ο ρόλος του επιχειρηματία κ. Νίκου Μπογονικολού, οποίος διαθέτει επιχειρήσεις με διάφορες δραστηριότητες (ακόμη και δορυφορικών συστημάτων στην Αμερική, στην Ευρώπη και στο Ισραήλ), ενώ έχει υπάρξει παλαιότερα και πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ της Πάτρας Ολύμπια. Σίγουρα η οικονομική επιφάνειά του μπορεί να δώσει μια εξήγηση για τα τόσα γραφεία και την έντονη κομματική δραστηριότητα. Κάτι όμως που δεν παραδέχεται ο κ. Κώνστας, ο οποίος λέει ότι ο κ. Μπογονικολός είναι απλώς φίλος…


Μ. Βορίδης
«Χαμένοι στο Διάστημα»

Εν όψει των ευρωεκλογών το Εθνικό Μέτωπο αναζητεί συμμάχίες. Εχουν χρίσει υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ Γ. Κουριανίδη. Ως πρόσφατα ήταν συνομιλητής τους και ο Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε προσφέρει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη στο ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Αττικής στον κ. Κώνστα. Αυτό ίσως να εξηγεί και την εμφάνιση του κ. Κώνστα σε τηλεοπτικές εκπομπές που διατηρεί ο πρώην βουλευτής της ΝΔ.
Στην Καλαμάτα στηρίζουν τον παλαιό χρυσαυγίτη Γ. Δημητρούλια, ο οποίος είχε αποσκιρτήσει καταγγέλλοντας τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής ιδρύοντας δικό του εθνικιστικό κόμμα, την Ελληνική Δράση.
Πάντως τον καλύτερο χαρακτηρισμό τον δίνει ο κ. Βορίδης, ο οποίος πάντως δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί του, αν και ορισμένοι στην ευρύτερη δεξιά παράταξη έλεγαν ότι είχε στο παρελθόν: «Είναι καλά παιδιά, σοβαροί επαγγελματίες, αλλά έχουν χαώδη ιδεολογία. Δεν διαθέτουν σαφή προσανατολισμό, είναι σαν χαμένοι στο Διάστημα, είναι μικροί σε πολιτικό ανάστημα και δεν έχουν καμία δυνατότητα να παίξουν σε αυτή τη φάση πολιτικό ρόλο».
Ωστόσο ο κ. Βορίδης διατηρεί σχέσεις με παλαιά στελέχη του πάλαι ποτέ Ελληνικού Μετώπου, του οποίου ήταν πρόεδρος προτού προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ, ενώ άλλα μέλη του βρέθηκαν στο Εθνικό Μέτωπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ