«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι τα προσβλητικά και απαξιωτικά σχόλια που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ για την ΕΕ και τη στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση.

Μιλώντας στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι Canvas, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι είπε ότι οι δηλώσεις της Νούλαντ «είναι απαράδεκτες από την πλευρά ενός εταίρου» και έκρινε ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να αφήσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το πιο λογικό. Όσο περισσότεροι μεσολαβητές υπάρχουν, τόσο πιο σύνθετο γίνεται ένα πρόβλημα. Αν υπάρχει ένας μεσολαβητής που μπορεί να κάνει καλή δουλειά, αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

Οι δηλώσεις Νούλαντ προκάλεσαν και την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ που τις χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες»

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία ρωτήθηκε την Παρασκευή, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Νούλαντ μιλώντας με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι προσπάθειες στον ΟΗΕ θα πρέπει να υπερισχύσουν της θέσης της ΕΕ, λέγοντας: «Να πάει να γ***θεί η ΕΕ».

Η Βικτόρια Νούλαντ απολογήθηκε κατ’ ιδίαν σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνούμενη να σχολιάσει δημοσίως την ιδιωτική συνομιλία της -για την υποκλοπή και διαρροή της οποίας οι ΗΠΑ «δείχνουν» το Κρεμλίνο.