Τι χωρητικότητα έχει τελικά το κινητό σας;

Στο μικροσκόπιο έβαλε γνωστά μοντέλα smartphones ο βρετανικός οργανισμός για την προστασία του καταναλωτή Which?, αποκαλύπτοντας την πραγματική τους χωρητικότητα.

Στο μικροσκόπιο έβαλε γνωστά μοντέλα smartphones ο βρετανικός οργανισμός για την προστασία του καταναλωτή Which?, αποκαλύπτοντας την πραγματική τους χωρητικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσκευές χωρητικότητας 16GB τελικά παραχωρούν σε λειτουργικό, ενσωματωμένες εφαρμογές (το λεγόμενο bloatware) και αρχεία συστήματος ως και το 46% της εσωτερικής τους μνήμης.
Στις δοκιμές των ειδικών, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο, «κονταροχτυπήθηκαν» τα iPhone 5S και 5C της Apple, Galaxy S4 της Samsung, Nexus 5 της Google, Xperia Z1 της Sony, Z30 της BlackBerry, One Mini της HTC και G2 της LG.
Πρώτο στην κατάταξη ως προς τη διαθέσιμη μνήμη του κατετάγη το iPhone 5C της Apple, απασχολώντας με bloatware και λειτουργικό σύστημα το 21% της χωρητικότητάς του – αφήνοντας ελεύθερα 12,6GB. Ακολουθούν τα Google Νexus 5 με διαθέσιμη μνήμη 12,28GB, Αpple iPhone 5S με 12,20GB και Sony Xperia Z1 με 11,43GB. Αμέσως μετά έρχονται τα Blackberry Z30 με 11,20GB, HTC One Mini με 10,44GB, LG G2 με 10,37GB, ενώ τελευταίο κατετάγη το Samsung Galaxy S4 με 8,56GB.
Συσκευή σε… ενδιαφέρουσα

Το γράφημα που δημιούργησαν οι ερευνητές του Which?

Το bloatware – υλικό το οποίο «φουσκώνει» το κινητό – αφορά ανεπιθύμητα software και εφαρμογές που βρίσκονται προεγκατεστημένα στα smartphones, στις ταμπλέτες ή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως όρος για την περιγραφή φωτογραφιών ή άλλων προσωπικών αρχείων που καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στη συσκευή, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Τζον Μπάροου που έλαβε μέρος στη μελέτη, δυστυχώς για τους χρήστες, οι περισσότερες από τις «εργοστασιακές» εφαρμογές και δυνατότητες των κινητών δεν μπορούν να διαγραφούν ώστε να… ελευθερωθεί πολύτιμη μνήμη.
«Η πραγματικότητα είναι ότι το κάθε κινητό οφείλει να θυσιάσει ένα μέρος της εσωτερικής του μνήμης για χάρη του λειτουργικού του συστήματος – γεγονός που σημαίνει ότι η ελεύθερη μνήμη του κινητού δεν ανταποκρίνεται στα αναγραφόμενα 8, 16, ή 32GB» εξηγεί ο Μπάροου.
Η Samsung, από την πλευρά της, έσπευσε να εξηγήσει ότι «στην περίπτωση του Galaxy S4 με μνήμη 16GB, τα 6,85GB καταλαμβάνονται από το λειτουργικό σύστημα προκειμένου η συσκευή να έχει καλύτερη ανάλυση οθόνης και να προσφέρει πιο ισχυρές δυνατότητες στους καταναλωτές. Για τον σκοπό αυτόν η εταιρεία προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης της συσκευής τους μέσω κάρτας μνήμης τύπου microSD».
Από την άλλη πλευρά, ο Μπάροου επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι τα iPhone 5C και 5S καθώς και το Nexus 5 βρέθηκαν στην κορυφή ως προς τη διαθέσιμη εσωτερική τους μνήμη, οι συγκεκριμένες συσκευές δεν προσφέρουν τη δυνατότητα επέκτασης μέσω της προσθήκης εξωτερικής κάρτας μνήμης.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 28 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk