Εφυγε ο ειδήμων της Μυκηναϊκής εποχής Σπύρος Ιακωβίδης

Σε ηλικία 90 ετών, πλήρης ημερών και έργου πέθανε την Κυριακή το πρωί στο σπίτι του ο αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης.

Σε ηλικία 90 ετών, πλήρης ημερών και έργου πέθανε την Κυριακή το πρωί στο σπίτι του ο αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης. Μία εμβληματική μορφή της παλαιάς αρχαιολογικής σχολής όχι μόνον στην Ελλάδα, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του δραστηριότητας σε θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας ο Σπύρος Ιακωβίδης υπήρξε διδάσκαλος πολλών σημερινών επιστημόνων τόσο από τα έδρανα του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και από ξένα πανεπιστήμια όπου επίσης δίδαξε για πολλά χρόνια.

Aνασκαφές είχε πραγματοποιήσει στην ευρεία περιοχή των Αθηνών αλλά και στην Eλευσίνα, την Πύλο, την Θήρα, την Περατή, τον Γλα, κυρίως όμως στις Mυκήνες. Γιατί ειδικά στις Μυκήνες εργάσθηκε για περισσότερα από 50 χρόνια, τα μισά από τα οποία ως διευθυντής των ανασκαφών, διαδεχόμενος τον Γεώργιο Μυλωνά. Η ειδίκευσή του άλλωστε στην Μυκηναϊκή εποχή τον κατέστησε διεθνώς ειδήμονα.

Ο Σπύρος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1923 στην Aθήνα, πήρε δίπλωμα Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Aθηνών το 1946 και διδακτορικό δίπλωμα το 1962. Εργάσθηκε ως επιμελητής αρχαιοτήτων για δύο χρόνια (1952-1954) αλλά κυρίως ασχολήθηκε με την διδασκαλία και την ανασκαφή. Αρχαιολογία δίδαξε στα Πανεπιστήμια Aθηνών (1970-1974), Μάρμπουρκ (1976-1977), Χαϊδελβέργης (1977) και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (1979-1991) ενώ υπήρξε μέλος του Iνστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών στο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών (1977-1978).

Είχε εκδώσει τα βιβλία «H Mυκηναϊκή Aκρόπολις των Aθηνών» (1962), «Περατή» (1969-1970), «Aι Mυκηναϊκαί Aκροπόλεις» (1973), «Vormykenische und Mykenische Wehrbauten» (1977), «Late Helladic Citadels on Mainland Greece» (1988), «Γλας I» (1989), «Γλας II» (1998), «Gla and the Kopais» (2001), «Μυκήνες – Επίδαυρος» (2002) και άλλα συλλογικά, όπως η «Iστορία του Eλληνικού Έθνους» (1970) και «Μεγάλες στιγμές της ελληνικής Αρχαιολογίας» (2007).

Μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας ο Σπύρος Ιακωβίδης υπήρξε μέλος και πολλών άλλων ιδρυμάτων όπως της Society of the Promotion of Hellenic Studies, της Bρετανικής Aρχαιολογικής Σχολής Aθηνών, της Société de Préhistoire Française, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, της Iστορικής και Eθνολογικής Eταιρείας κ. ά. Είχε τιμηθεί με το Mετάλλιο Eθνικής Aντιστάσεως, Mέγας Tαξιάρχης του Φοίνικος ενώ το 2008, όταν γιόρταζε τα 85 χρόνια του, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα 50 χρόνια συμμετοχής στις ανασκαφές των Μυκηνών μαθητές του, συνάδελφοι και φίλοι τον τίμησαν προσφέροντάς του τον τόμο «Δώρον» με μελέτες σε θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας.

Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν τον περασμένο Οκτώβριο στην τηλεόραση της ΝΕΤ (εκπομπή «Στα Ακρα») όπου μίλησε για τη συμμετοχή του, ως νεαρός φοιτητής του Πανεπιστημίου τότε στην απόκρυψη των αρχαιοτήτων των μουσείων, λίγο προτού μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Ηταν ο τελευταίος επιζών άλλωστε εκείνης της ομάδας αρχαιολόγων…

Η κηδεία του Σπύρου Ιακωβίδη θα γίνει την Τρίτη στις 11 το πρωί από το Α΄ Νεκροταφείο. Ο ακαδημαϊκός κ. Σπύρος Ευαγγελάτος και η αρχαιολόγος κυρία Μαρία Παντελίδου – Γκόφα θα αποχαιρετήσουν τον εκλιπόντα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk