Φτάνετε στο σπίτι και βαριέστε να ψάχνετε τα κλειδιά σας για να ανοίξετε την εξώπορτα. Κανένα πρόβλημα. Χάρη στην κλειδαριά August το μόνο που χρειάζεται να έχει μαζί του ο χρήστης είναι το κινητό του τηλέφωνο και η πόρτα… i-ανοίγει αυτόματα!
Η έξυπνη κλειδαριά από τις ΗΠΑ λειτουργεί με τεχνολογία Bluetooth, γεγονός που δεν απαιτεί από τον χρήστη να έχει το κινητό ανά χείρας. Η τοποθέτηση της hi-tech κλειδαριάς από ανοδιωμένο αλουμίνιο στην πόρτα είναι πολύ απλή και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η όλη διαδικασία δεν χρειάζεται περισσότερα από 10 λεπτά.
Μετά την τοποθέτησή της και με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής (για iOS και Android) και της επίσημης ιστοσελίδας, ο ιδιοκτήτης προχωράει στην εγγραφή του. Η αποστολή εντολών στην «αυγουστιάτικη» κλειδαριά πραγματοποιείται από οποιαδήποτε συσκευή τεχνολογίας Bluetooth. Ο χρήστης έχει ακόμη τη δυνατότητα να «προσκαλέσει» άλλους χρήστες, γεγονός που σημαίνει ότι το σύστημα θα αναγνωρίζει τις συσκευές τους και θα ανοίγει την πόρτα. Υπάρχει ακόμη η επιλογή του χρονοδιακόπτη κατά την οποία οι προσκεκλημένοι θα έχουν πρόσβαση στο σπίτι εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου. Για το άνοιγμα της «έξυπνης» πόρτας ο χρήστης οφείλει να ενεργοποιήσει το Bluetooth. Στη συνέχεια ο ειδικός κωδικός-«κλειδί» μαζί με τη συσκευή και την ταυτότητα του χρήστη εντοπίζονται από την κλειδαριά. Αν τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιωθούν, τα κόκκινα λαμπάκια θα πρασινίσουν και η πόρτα θα ανοίξει.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία κλειδώματος που χρησιμοποιεί η August είναι κρυπτογραφημένη, γεγονός που εγγυάται την ασφάλειά της. Κάθε φορά που η πόρτα ανοίγει ή κλείνει στέλνει στον ιδιοκτήτη ενημερωτικό μήνυμα, ενώ 10 δευτερόλεπτα μετά το κλείσιμό της η πόρτα κλειδώνει αυτόματα.
Το κόστος της August, σύμφωνα με την εταιρεία, ανέρχεται σε περίπου 151 ευρώ.
Lightsaber το… σπιτικό!
Ενα βιντεάκι που έχει ξετρελάνει τους λάτρεις του Πολέμου των Αστρων ανέβηκε πριν από λίγες ημέρες στο YouΤube. Το βίντεο του χρήστη styropyro αφορά την κατασκευή του μυθικού ξίφους lightsaber στο… σπίτι.
Το φωτεινό ξίφος «φτιάξ’ το μόνος σου» βασίζεται σε ένα «σπιτικό» λέιζερ ισχύος 3.000 mW, ικανό να καίει και να κόβει αντικείμενα. «Πρόκειται για το πιο ισχυρό λέιζερ που έχω χρησιμοποιήσει ως σήμερα» αναφέρει ο styropyro, o οποίος με τη βοήθεια ειδικής συσκευής μετρά την ισχύ του μπροστά στα μάτια μας.
Ο 20χρονος νεαρός ονομάζεται Αντονι Ντρέικ και ασχολείται με την κατασκευή λέιζερ και ηλεκτρονικών συσκευών από την ηλικία των 12 ετών. Το lightsaber που έφτιαξε ο Ντρέικ αποτελείται από μία δίοδο λέιζερ 9 χιλιοστών, με μήκος κύματος 450 nm, από έναν DLP προτζέκτορα και δύο μπαταρίες ιόντων λιθίου 18650 από λάπτοπ.
Στο βίντεο, ο νεαρός τοποθετεί μπροστά στη δέσμη φωτός διάφορα αντικείμενα (π.χ. χαρτί, κολλητική ταινία, ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ, ένα ξυλάκι) τα οποία κόβονται ή τυλίγονται στις φλόγες. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Ντρέικ φορούσε ειδικά προστατευτικά γυαλιά, καθώς η ακτινοβολία ενός λέιζερ τέτοιας ισχύος είναι επικίνδυνη για την όραση.
Βιογραμματόσημο
Ονομάζεται Biostamp και αποτελεί το εύκαμπτο κύκλωμα που ανέπτυξε ο δρ Τζον Ρότζερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και ιδρυτής της εταιρείας MC10.
Σύμφωνα με τον επινοητή του βιολογικού γραμματοσήμου, τα «επιδερμικά» ηλεκτρονικά συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον χώρο της υγείας για τη διαρκή παρακολούθηση ασθενών χωρίς να υπάρχει η ανάγκη καλωδίωσής τους ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι πέρα από το βολικό της υπόθεσης, το συγκεκριμένο σύστημα υπό μορφή επιθέματος θα μπορούσε να προσφέρει αποτελέσματα μεγαλύτερης ακρίβειας, δεδομένου ότι ο ασθενής εξετάζεται εν όσω βρίσκεται στο περιβάλλον του σπιτιού του και ακολουθεί τις καθημερινές του συνήθειες.
Το βιογραμματόσημο θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί από αθλητές οι οποίοι θα ενημερώνονται π.χ. για το πότε οφείλουν να ενυδατώσουν τον οργανισμό τους για μέγιστες επιδόσεις ή από ευαισθητοποιημένους πολίτες που θέλουν για παράδειγμα να γνωρίζουν πότε η ηλιακή ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται απαιτεί την ανανέωση του αντηλιακού τους.
«ΖΩΝΤΑΝΟΣ» ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ
Ενα ενυδρείο διαφορετικό από τα άλλα δημιούργησαν οι γάλλοι σχεδιαστές Ματιέ Λεανέρ και Αντονί βαν ντεν Μπος. Το Local River, όπως το ονομάζουν, αποτελεί μια γιγάντια γυάλα η οποία επιτρέπει την «καλλιέργεια» ενός ολόκληρου οικοσυστήματος.
Στο επάνω μέρος, το Local River μπορεί να φιλοξενήσει φυτά τα οποία τρέφονται από τις ακαθαρσίες των ψαριών που ζουν στο ενυδρείο, φιλτράροντας με τη διαδικασία αυτή το νερό. Το καινοτόμο οικοσύστημα για το σπίτι βασίζεται στη λογική της υδροπονικής, προσφέροντας ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων.
«Το Local River στοχεύει στην αντικατάσταση του κλασικού διακοσμητικού ενυδρείου με ένα εξίσου εντυπωσιακό αισθητικά λειτουργικό ενυδρείο» εξηγεί ο Ματιέ. «Στο συγκεκριμένο σενάριο, ψάρια και φυτά συνυπάρχουν σε ένα ελεγχόμενο οικοσύστημα, σε μια οικιακή μονάδα συντήρησης πριν από την κατανάλωσή τους».
Και επειδή για την απόκτηση ενός «ιδιωτικού» ποταμού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω, η τιμή του Local River εκτοξεύεται σε 7.500 ευρώ (για το μικρό μέγεθος) και ως τα 12.200 ευρώ (για το μεγάλο).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ