20% των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών αντιμετωπίζει κάθε χρόνο κάποια ψυχική διαταραχή, λένε οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
6,8% των παιδιών στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
247 δισ. δολάρια είναι στις ΗΠΑ ο ετήσιος «κύκλος εργασιών» των ψυχικών διαταραχών, από τικ ως κατάθλιψη.
Μουσικές παρενέργειες
Ως και 100 decibel μπορεί να φθάσει ο ήχος στα αφτιά των μουσικών μιας συμφωνικής ορχήστρας την ώρα που παίζουν σε φορτίσιμο κάποιο μουσικό κομμάτι και οι ακροατές στην πλατεία απολαμβάνουν την ένταση. Αυτό όμως, επειδή συχνά επαναλαμβάνεται επί χρόνια, γίνεται αφορμή για διάφορες βλάβες στην ακοή ορισμένων μουσικών. Προσθέστε πόνους στην πλάτη από τη στάση που υποχρεώνονται να πάρουν για να παίξουν όσο γίνεται καλύτερα ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο και την άμβλυνση της όρασης λόγω του χαμηλού φωτισμού όταν προσπαθούν να παρακολουθήσουν την παρτιτούρα και θα καταλάβετε γιατί η Φιλαρμονική της Ζυρίχης ανέθεσε το θέμα σε ερευνητές και αυτοί τελικά έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους: ντους, μασέρ έτοιμοι για μαλάξεις στα πονεμένα μέλη του σώματος των μουσικών, εντελώς καινούργιος φωτισμός, πιο ορθές ανατομικά καρέκλες και όλα αυτά δίπλα στη σκηνή!
ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αναγεννάται και η καρδιά της σαλαμάνδρας;

Οσο απίθανο και αν ακούγεται, η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική. Δεν είναι μόνο η ουρά και τα άκρα της σαλαμάνδρας που αναγεννώνται. Τις ίδιες αξιοθαύμαστες ιδιότητες εμφανίζει και ο εγκέφαλός τους και η καρδιά τους. Ωστόσο, αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι τα τελευταία ευρήματα αυστραλών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελούν τους κύριους ρυθμιστές της αναγεννητικής διαδικασίας. Μέχρι σήμερα, επικρατούσε η άποψη ότι τα μακροφάγα ανέστελλαν τη διαδικασία της αναγέννησης αλλά αποδεικνύεται ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας, η συστηματική απομάκρυνση των μακροφάγων από τις σαλαμάνδρες είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επουλωτικού ιστού και την αναστολή της αναγέννησης των κομμένων άκρων τους. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν στους ερευνητές την οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να επιτύχουμε θεραπείες αποκατάστασης τραυματισμένων ιστών σε ανθρώπους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ