Πρώτο θέμα παίζει σχεδόν παντού η σκληρή αυτοκριτική του ΔΝΤ ότι έγιναν λάθη στο πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα και η αντιπαράθεση που ακολούθησε ανάμεσα στο Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ποιος φταίει. Οπως έμαθα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε για το θέμα αυτό έκτακτη σύσκεψη, λίγο προτού ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αναχωρήσει για τη Φινλανδία. Η κατάσταση εξετάστηκε λεπτομερώς και εκείνο που κυρίως ειπώθηκε ήταν τούτο, και σας το μεταφέρω επί λέξει: «Αυτά τα λέγαμε. Αυτά ήταν που διορθώσαμε και διορθώνουμε. Σημασία δεν είναι τόσο τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, αλλά πώς κάνεις το σωστό στο παρόν και στο μέλλον» και έγινε σύσταση για προσοχή και… αναμονή.
nnn
Μια και μιλάμε για ΔΝΤ και τρόικα, θέλω να σας πληροφορήσω ότι ορισμένα από τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας δεν άλλαξαν (παρά την αναγνώριση των λαθών τους) τις συνήθειες που είχαν από την εποχή του πρώτου μνημονίου. Τρώνε οι περισσότεροι σχεδόν καθημερινώς στο «Κεντρικό», σχολιάζουν την επικαιρότητα και καταρτίζουν το πρόγραμμα της επομένης ημέρας. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι βελτίωσαν (προς το ακριβότερο) το… φαγητό τους!
nnn
Τρία μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας (έτσι τουλάχιστον άφηναν να εννοηθεί) ήταν τις προάλλες στο «Κεντρικό», αλλά όπως πρόσεξα εγκατέλειψαν την… greek salad και προτίμησαν ο ένας αρνάκι στον φούρνο, ο άλλος γιουβέτσι και ο τρίτος κάτι σε λαδερό. Φαίνονταν χαρούμενοι, έλεγαν πέραν των άλλων και ανέκδοτα μεταξύ τους και όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν, ο ένας έβγαλε από το πορτοφόλι του και… δολάρια και ευρώ! Το γκαρσόνι τους έφερε την απόδειξη και τους παρακάλεσε να τον πληρώσουν σε ευρώ. Σίγουρα πράγματα, σου λέει.


Βιαστές της Ιστορίας
Ενας τύπος κρατώντας δύο σακάκια ανά χείρας «κυνηγούσε» στους διαδρόμους της Βουλής τον (πολύ) κ. Ηλ. Κασιδιάρη, προτού ο τελευταίος εισέλθει στην Ολομέλεια για να αυτοπροβληθεί ως…«αρνητής του Ολοκαυτώματος». Δεν θα το πιστέψετε αλλά ο κ. Κασιδιάρης πρόβαρε τα σακάκια δημοσίως, έκρινε ποιο από τα δύο του άρεσε, το φόρεσε και κατόπιν μπήκε στην αίθουσα και εμφανίστηκε ως «αρνητής του Ολοκαυτώματος των εβραίων από τους ναζί».
nnn
Προκάλεσε με τη δήλωσή του, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση των περισσοτέρων βουλευτών, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου, ο οποίος ρώτησε έναν υφυπουργό που καθόταν εκείνη την ώρα στα υπουργικά έδρανα: «Εάν τα έλεγε όλα αυτά ο Κασιδιάρης στη γερμανική Βουλή, πόσα χρόνια φυλακή θα έτρωγε;». Ο υφυπουργός απάντησε με ένα «δεν ξέρω», αλλά ο κ. Οικονόμου φαίνεται πως είχε διαβάσει τον κανονισμό της γερμανικής Βουλής και του είπε: «Πέντε χρονάκια, συν πρόστιμο».
nnn
Για την ιστορία, σας υπενθυμίζω ότι τελευταίως και ο «αρχηγός» κ. Ν. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα, το οποίο αμφισβήτησε σε τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας ότι οι εβραίοι ήταν περισσότεροι όταν τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος απ’ ό,τι ήταν προτού αρχίσει!..
nnn
Ποιος νομίζετε ότι ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση του… βουνού! Κατά τον κ. Παφίλη του ΚΚΕ, οι κκ. Π. Κουκουλόπουλος και Α. Λοβέρδος, και ίσως και ο κ. Μ. Βορίδης. Ολοι αυτοί συναντήθηκαν στην είσοδο της Βουλής. Λέει ο κ. Λοβέρδος στον κ. Παφίλη: «Πού χαθήκατε εσείς του ΚΚΕ; Μήπως ετοιμάζεστε να σχηματίσετε κυβέρνηση βουνού;». Ο κ. Παφίλης, γνωστός για το χιούμορ του, του απάντησε: «Εμείς σχηματίσαμε μία φορά και χάσαμε. Τώρα εσείς θα σχηματίσετε την κυβέρνηση του βουνού και εμείς την κυβέρνηση των πόλεων». Οπως καταλαβαίνετε, έπεσε γέλως.
Οι φωτιές του κ. Τζαβάρα

Φωτιές σ’ έναν πολύπαθο από τις πυρκαγιές νομό άναψε η απόφαση του εξ Ηλείας αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Παιδείας κ. Κ. Τζαβάρα (φωτογραφία) να παραχωρήσει 4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του (σεισμόπληκτου) ναού του Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ηλείας. Πέραν του γεγονότος ότι ο αναπληρωτής υπουργός χρηματοδοτεί με 4 εκατ. ευρώ έναν ναό που βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια (κοντά στο σπίτι του, όπως μου είπαν), είναι και το άλλο σημαντικό, το ότι με τόσο πολλά λεφτά μπορεί να χτίσει κάποιος όχι μόνον έναν ολοκαίνουργιο, αλλά και δύο ναούς σήμερα. Και όχι απλώς να τους ανακαινίσει. Ελα όμως που η απόφαση αυτή πυροδότησε καβγά ανάμεσα στην Εκκλησία και στον ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε για το ποσό, αλλά και το χαράτσι, όπως το ονομάζει, των 50 ευρώ που επιβάλλει ο μητροπολίτης στις… φοιτήτριες της Φιλοθέης. Αντέδρασε όμως στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και ο μητροπολίτης κ. Γερμανός. Και ποιος είδε τον μητροπολίτη και δεν φοβήθηκε. Ο σεβασμιότατος φαίνεται ότι εξοργίστηκε από την κατηγορία που του απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ περί «εκκλησιαστικού κατεστημένου» και αναφέρει: «Επειδή δεν ασχολούμαι με τα κομματικά, δεν καταλαβαίνω τι εννοούν οι του ΣΥΡΙΖΑ της Ηλείας «εκκλησιαστικό κατεστημένο». Ας μου το εξηγήσουν και τότε θα επανέλθω». Και σε άλλο σημείο ο μητροπολίτης αναφέρει: «Επειδή βλέπω στο κείμενό τους οι του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν χωρία από την Αγία Γραφή, θέλω να τους υπογραμμίσω: Την Αγία Γραφή δεν πρέπει να τη γνωρίζουμε απλώς, αλλά να την πιστεύουμε και να την εφαρμόζουμε στην πράξη. Διότι «και τα Δαιμόνια πιστεύουσι και φρίττουσι» (Ιωακώβου Β’14-19)».

HeliosPlus