Διεθνής βράβευση στον νομισματολόγο Ιωάννη Τουράτσογλου

Σε έναν διαπρεπή, έλληνα νομισματολόγο και επιγραφολόγο τον δρ. Ιωάννη Τουράτσογλου απονέμεται από την Αμερικανική Νομισματική Εταιρεία το σημαντικό διεθνές μετάλλιο «Aρτσερ Μ. Χάντικτον» για το 2012.

Σε έναν διαπρεπή, έλληνα νομισματολόγο και επιγραφολόγο τον δρα Ιωάννη Τουράτσογλου απονέμεται από την Αμερικανική Νομισματική Εταιρεία το σημαντικό διεθνές μετάλλιο «Aρτσερ Μ. Χάντικτον» για το 2012. «Πρόκειται για μία δυναμική προσωπικότητα στην ελληνική νομισματική και την αρχαιολογία (ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα). Μέσω της υπηρεσίας του ως επιμελητή (1982-1994), στη συνέχεια ως διευθυντή του Νομισματικού Μουσείο της Αθήνας (1994- 2002) και διευθυντή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (1999- 2002) καθώς και του τεράστιου αριθμού δημοσιεύσεων (περίπου 90 βιβλία και άρθρα καθώς και 60 δημοσιεύματα σε συναφείς τομείς), έχει εμπνεύσει και διαμορφώσει μια ολόκληρη γενιά των νεότερων μελετητών στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αιτιολογικό της απόφασης για τον δρ. Τουράτσογλου. Να σημειωθεί ότι το μετάλλιο απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στη νομισματική. Για το 2013 θα απονεμηθεί στον καθηγητή Olivier Picard.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη αλλά από γονείς Κωνσταντινουπολίτες και με καθηγητές στο Πανεπιστήμιο επιστήμονες, όπως ο Γεώργιος Μπακαλάκης, ο Μανόλης Ανδρόνικος και ο Ιωάννης Κακριδής ο Ιωάννης Τουράτσογλου διακρίνεται _πέραν των ανωτέρω_ για την σπάνια ευρυμάθειά του, την ευγένεια και το _καυστικό ενίοτε, αλλά πάντα εύστοχο _ χιούμορ του. Λιγότεροι γνωρίζουν ίσως την άλλη ιδιότητά του ως ποιητή με έργο βαθιά εσωτερικό κι ελάχιστοι την μοναδική του ευχέρεια στο σχέδιο, και τα δύο δημιουργικές εκφράσεις ενός χαρισματικού ανθρώπου.

«Εχω αρνηθεί να βλέπω το φαινόμενο πολιτισμός, είτε είναι σύγχρονος είτε αρχαίος ως ξεχωριστό κομμάτι, αλλά στην ολότητά του», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Πριν από δύο χρόνια εξάλλου οι συνάδελφοί του τον τίμησαν για τα 35 χρόνια του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία με έναν επιστημονικό τόμο με τίτλο «Κέρματα Φιλίας».

Η νέα βράβευση θα γίνει στις 14 Μαΐου, ώρα 7μ.μ. στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι) και την απονομή θα κάνει η εκτελεστική διευθύντρια της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας Ute Wartenberg Kagan και ο αν. διευθυντής Andrew Meadows.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk