Είναι και αυτά τα κόμματα, πώς να το πούμε όμορφα, όσο πιο όμορφα γίνεται… Είναι πιάσε το ένα και χτύπα το άλλο. Το διαπιστώνουμε κάθε φορά που ένα γεγονός απαιτεί ψυχραιμία, σοβαρότητα και ομοψυχία. Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο The Mall έδωσε μία ακόμη αφορμή για χαμηλού επιπέδου αντιπαράθεση. Δεν θα πούμε για πολιτική αντιπαράθεση, καθώς αυτού του είδους οι επιθέσεις εφορμούν από διαταραγμένες προσωπικότητες και όχι από άτομα με κάποια ιδιαίτερη συγκρότηση. Δεν υπάρχει ιδεολογία για να την υπερασπιστεί κανείς. Σε αυτό το σημείο οι νεόκοποι των ελληνικών φραξιών θυμίζουν τη RAF: επί δεκαετίες σκότωνε κόσμο με αίτημα την αποφυλάκιση συντρόφων, με όλα τα υπόλοιπα να καλύπτονται από ιδεολογική θολούρα.

Ας δούμε δύο τοποθετήσεις, χαρακτηριστικές του κοινοβουλευτικού επιπέδου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα βρήκε μία ακόμη αφορμή για να δείξει το ειδικό ταλέντο να αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα ο υπόλοιπος κόσμος. Είναι πιο υποψιασμένο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του. Γιατί οι τρομοκράτες δεν είναι αυτόνομοι, είναι μάλλον βαλτοί. Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές και οσφραίνεται το περιεχόμενο κάθε επικίνδυνης χύτρας. Είπε λοιπόν ότι οι επιθέσεις σαν και αυτή στο Mall «είναι ύποπτες και προσφέρουν υπηρεσίες στις αντιδραστικές δυνάμεις και στα κέντρα που επιδιώκουν την τρομοκράτηση του λαού, την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής σε βάρος των αγώνων και των δικαιωμάτων του».

Υπάρχει λοιπόν, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ένας «σχεδιασμός», πιθανώς από ένα αφηρημένο παρακράτος. Δηλαδή θα έπρεπε, αν ήμασταν και εμείς υποψιασμένοι, να σκεφτούμε την πιθανότητα ότι το ελληνικό κράτος, που δεν καταφέρνει να οργανωθεί ως κράτος, κατάφερε να οργανώσει παρακράτος, κάτω από άκρα μυστικότητα. Δηλαδή υπάρχει μια υπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων ή, ακόμη καλύτερα, ένα παραμάγαζο πρεσβείας, που οργανώνει επιθέσεις για να φοβηθεί ο κόσμος και να μην κατεβαίνει στις πορείες.

Από τις μέχρι τώρα συλλήψεις επίδοξων δολοφόνων (με προβιά επανάστασης) δεν τεκμαίρεται κάτι τέτοιο. Αλλά είπαμε, ακόμη και αν οι συλληφθέντες ανήκαν σε κάποια διπλωματική αντιπροσωπεία, ο μέσος Ελληνας δεν θα καταλάβαινε τον «σχεδιασμό».

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν άλλη στρατηγική. Βρήκαν ευκαιρία για νέα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο επίκεντρο ο υπάλληλος ΟΤΕ που εξελέγη βουλευτής, αλλά δηλώνει αναρχικός. Μια κουβέντα είπε ο άνθρωπος και τον καταλαβαίνω. Και εγώ, από καιρού εις καιρόν, λέω, έτσι για γούστο, ότι είμαι φωτομοντέλο. Δεν χρειάζεται μεγάλη συζήτηση για τα προφανή. Βρέθηκε λοιπόν ένα βίντεο όπου τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση ο εν λόγω βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Β. Διαμαντόπουλος, λέει ότι «ανομία είναι το Mall του κ. Λάτση, το οποίο είναι αυθαίρετο» και πιο κάτω, σε άλλη αποστροφή της ομιλίας, αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή λένε στον κόσμο, στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο».

Η Νέα Δημοκρατία δένει τις δύο φράσεις με τη λογική του Ιονέσκο: «Η γάτα μου έχει τέσσερα πόδια. Ο σκύλος έχει τέσσερα πόδια. Αρα ο σκύλος είναι γάτα». Ο Διαμαντόπουλος μίλησε για το Μall, στο Mall τοποθετήθηκαν εκρηκτικά, άρα τα τοποθέτησε ο Διαμαντόπουλος. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι «στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall, τέσσερις ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα».

Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες, όπως ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιτρέπουν τέτοιες κρίσεις για το εμπορικό κέντρο. Αυτό είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία. Ας μείνουμε στο θέμα μας, στην προσπάθεια των κομμάτων να εκμεταλλευτούν επικίνδυνα πράγματα, προκειμένου να κερδίσουν λίγα χειροκροτήματα στα πολιτικά γραφεία τους. Γιατί κανείς άλλος δεν επικροτεί τη φαγωμάρα των κομμάτων σε τέτοια ζητήματα.

Στο διά ταύτα. Οσο τα κόμματα παριστάνουν ότι γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όσα ανακοινώνονται, όσα κόμματα γίνονται καχύποπτα απέναντι στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, απλώς κάνουν επίδειξη φαιδρότητας. Αφού δεν καταφέρνουν να αναλύσουν επαρκώς το φαινόμενο της βίας, θα μπορούσαν να αρκεστούν σε λιτές καταγγελίες. Ολες οι άλλες φιοριτούρες απλώς τα εκθέτουν.