Ενοπλη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού 340 σημειώθηκε περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο προσέγγισαν το κτίριο περνώντας μάλιστα από τον παράδρομο μπροστά από την κεντρική είσοδο. Στη συνέχεια έστριψαν προς την οδό Δοϊράνης και σταμάτησαν το όχημα. Τότε βγήκαν από αυτό και όταν έφτασαν απέναντι από την πλαϊνή μεριά του κτιρίου άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ακολούθως οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για τρία συνολικά άτομα εκ των οποίων το ένα ανέμενε τους συνεργούς του στο όχημα, στη θέση του οδηγού.

Το σημείο από τη πρώτη στιγμή αποκλείστηκε από αστυνομικούς που προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών. Επίσης, θα εξεταστούν προσεκτικά οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης εξωτερικών χώρων τα οποία βρίσκονται και στο κτίριο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας και παρακείμενων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από τη μέχρι τώρα εξερεύνηση του χώρου έχουν βρεθεί:

– μία βολίδα, η οποία διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,

– μία βολίδα που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου,

– εννέα κάλυκες καλάσνικοφ σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού, στο ύψος του αριθμού 348.

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχει μπει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο (μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί),που εντοπίστηκε στις 03.10 π.μ. καμένο σε οικόπεδο που χρησιμοποιείτο ως αυτοσχέδιο πάρκινγκ στην οδό Φλέμινγκ 42, στο Παλαιό Φάληρο σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης.

Το όχημα το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είχε κλαπεί στις 12 Ιανουαρίου στη Μεταμόρφωση μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί στην επίθεση γι’ αυτό μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω εξέταση ωστόσο πιθανολογείται πως είναι όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας δήλωσε για το περιστατικό:

«Η χώρα βρίσκεται όλο τον τελευταίο καιρό «επί ξηρού ακμής». Το έχουμε συνομολογήσει σε αυτή την αίθουσα (σσ Βουλή). Πάρα πολλά πράγματα στο τόπο έχουν γίνει στραβά από το 1974 μέχρι σήμερα. Όμως, δεν υπάρχει πιθανότητα να σώσουμε τη χώρα και να την οδηγήσουμε σε μία οικονομική ανάκαμψη εάν δεν αποδεχθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου ορισμένες αυτονόητες αλήθειες. Η πρώτη εκ των οποίων είναι ότι η νομιμότητα πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Θεωρούσα αυτονόητο, αυτονόητο και αναμενόμενο, ότι όλος ο πολιτικός κόσμος θα καταδικάσει την επίθεση, με δύο όπλα παρεμπιπτόντως, όχι με ένα, κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας σήμερα.

Και ομολογώ ότι με έκπληξη, με οδύνη αν θέλετε, είδα τόσο σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε τοποθετήσεις βουλευτών εντός της αιθούσης, καινοφανείς θεωρίες περί «παρακρατικών της Δεξιάς» και μάλιστα προερχόμενες από τους ίδιους εκείνους που προ ολίγων ημερών έλεγαν ότι τα ευρήματα στη Βίλα Αμαλία, οι αντισφυξιογόνες, οι κάσκες, οι βόμβες μολότοφ, τα υλικά, τα παλούκια, ήταν στοιχεία απαραίτητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Δεν ήρθα εδώ παρά για να διατυπώσω βαθύτατη έκκληση στον πολιτικό κόσμο της χώρας να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης της νομιμότητας στο κέντρο των πόλεων. Να γίνει κατανοητό, ότι δεν είναι δικαίωμα οιουδήποτε να πετάει βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, να σπάει, να λεηλατεί.

Παρακαλώ θερμά να αποκηρυχθούν απόλυτα, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς προϋποθέσεις, πρακτικές οι οποίες είναι απαράδεκτες σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου.

Αλλιώς ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της. Όμως δεν αρκεί. Εάν δεν υπάρχει πλήρης κοινωνική στήριξη, δεν θα πετύχουμε να σώσουμε τη χώρα».