Κριθαράκι με φακές, λαχανικά και σουσάμι

Υλικά για 4 άτομα
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γρ. καρότο, κομμένο σε μέτρια καρέ
150 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε μέτρια καρέ
50 γρ. μπέικον (1 κομμάτι ή 1 φέτα ολόκληρη)
10 γρ. σκελίδα σκόρδου, σπασμένη
200 γρ. φακές
1 φύλλο δάφνης
800 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
300 γρ. κριθαράκι
50 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε μικρά καρέ
5 γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα και το μπέικον για λίγα λεπτά.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε τον μισό ζωμό, τις φακές, το θυμάρι και τη δάφνη.
Μόλις έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αφαιρούμε το μπέικον και τη δάφνη από τις φακές.
Στο μεταξύ, σε καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κριθαράκι για 5 λεπτά. Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις φακές.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό σε δόσεις και ανακατεύοντας συχνά (μπορεί να χρειαστεί λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα καθώς την προσαρμόζουμε ανάλογα με το χύλωμα που επιθυμούμε).

Μόλις μαγειρευτεί το κριθαράκι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες και το θυμάρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

TIPS
Mπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί και να τα μαγειρέψουμε στον φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο μερικές φορές ώστε να το επιθεωρήσουμε: να ανακατέψουμε, να προσθέσουμε υγρά, αν χρειάζεται, κτλ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk