Αναταράξεις από τον «πολιτικό γάμο» Αντώνη – Ντόρας

Στην πολιτική το ένα συν ένα …ποτέ δεν είναι δεδομένο ότι κάνει δυο. Στην περίπτωση της ένωσης των δυνάμεων του κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής αθροιστικά, αλλά ήδη έχουν προκληθεί έντονες αναταράξεις.

Στην πολιτική το ένα συν ένα …ποτέ δεν είναι δεδομένο ότι κάνει δυο. Στην περίπτωση της ένωσης των δυνάμεων του κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής αθροιστικά, αλλά ήδη έχουν προκληθεί έντονες αναταράξεις.

Ολοι συνιστούν υπομονή, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται χρόνος να γίνει αποδεκτή η συμμαχία στους ψηφοφόρους της παράταξης και να ξεχαστούν οι συγκρούσεις του παρελθόντος.

Την ίδια στιγμή εκτός ελέγχου είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης που βλέπει το κόμμα του να φυλλορροεί, καθώς πρώην βουλευτές του προσχωρούν στη Ν.Δ., όπως έγινε την Δευτέρα με τους κκ. Αθ. Πλεύρη και Γ. Ανατολάκη και την Τρίτη με τους κκ. Κυρ. Βελόπουλο και Π. Μαρκάκη (Μαγνησίας).

Η απόφαση του κ. Σαμαρά και της κυρίας Μπακογιάννη για κοινή κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχει δημιουργήσει διαφορετικό κλίμα από αυτό που αναμενόταν στα κομματικά επιτελεία, ενώ μούδιασμα επικρατεί και για τις προσχωρήσεις από το ΛΑΟΣ που προκαλούν θυμηδία, σύμφωνα και με βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι επισημαίνουν τους άγαρμπους χειρισμούς και την αίσθηση περί πολιτικού παζαριού.

Μουδιασμένη η κομματική βάση
Η σύνθεση δεν γίνεται αποδεκτή από το σύνολο των ψηφοφόρων και της κομματικής τους βάσης, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο μέχρι στιγμής να πειστούν για την ορθότητα της επιλογής, αφού μέχρι πριν δυο εβδομάδες ήταν αντίπαλοι και επί δυο χρόνια ο πόλεμος ήταν ανελέητος με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.
Παράλληλα, κυριαρχούν αρκετές γκρίνιες και μουρμούρες από σκληρούς προεδρικούς που στήριξαν με πάθος τα τελευταία δυόμιση χρόνια τον κ. Σαμαρά, αλλά βλέπουν να θολώνεται αρκετά το κεντρικό μήνυμα της Ν.Δ.
Πιο ψύχραιμοι είναι στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, στο οποίο υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την απήχηση που… θα έχει στη βάση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων ο «πολιτικός γάμος» με την κυρία Μπακογιάννη.
Ολοι αναμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να μελετήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και κυρίως της κομματικής βάσης, ενώ έμπειρα στελέχη της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι στην κεντροδεξιά σκακιέρα επανήλθε δυνατά η κυρία Μπακογιάννη.
Ολη αυτή η συζήτηση δεν ανησυχεί τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που κινούνται πέριξ της αυλής του προέδρου, υπογραμμίζοντας πως όταν…«παγώσουν τα συναισθήματα» και περάσει το πρώτο ξάφνιασμα, θα κατανοηθεί η υπέρβαση που έγινε και από τις δυο πλευρές, αφού προέχει, όπως τονίζουν, η σωτηρία της χώρας από ένα ευρωπαϊκό μέτωπο, που δεν μπορούσε να τορπιλιστεί από προσωπικές διαφορές.

Οι γκρίνιες για τις έδρες
Πολύ βαρύ είναι το κλίμα και στις εκλογικές περιφέρειες, όπου θα…θυσιαστούν πολιτικά και τα στελέχη της Ν.Δ. που κέρδισαν έδρες και θα αναγκαστούν, καθ’ υπόδειξη της ηγεσίας, να παραχωρήσουν τη θέση τους στους επαναπατρισθέντες, πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Σε αρκετές περιφέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το Βήμα στη διάθεσή του συνομιλώντας με πολλούς βουλευτές της Ν.Δ., η νεοδημοκρατική βάση δεν υποδέχεται θετικά τους υποψηφίους οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους από τη ΝΔ έκαναν πόλεμο στο κόμμα τους και στο αρχηγό και υπάρχει ο προβληματισμός μήπως υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων αλλά και κομματικών στελεχών της ΝΔ προς όμορους πολιτικούς χώρους κυρίως προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελ. Αυγενάκης θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου μετά τον κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη και θα χάσει το «τραίνο» ο δεύτερος των εκλογών, ο κ. Γ. Δεικτάκης.
Στα Χανιά, πρώτος στη λίστα θα βρεθεί ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης (ΔΗ.ΣΥ.) και μετά οι εκλεγμένοι της 6ης Μαΐου ο κ. Μ. Βολουδάκης και ο κ. Κυρ. Βιρβιδάκης, με αποτέλεσμα να τεθεί ουσιαστικά εκτός ο τρίτος των εκλογών κ. Κ. Γύπαρης.
Στην Ηλεία την αδικία θα την η δεύτερη των εκλογών με 6.500 περίπου σταυρούς, κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου, στο πρόσωπο της οποίας η ηγεσία του κόμματος τιμωρεί μια νέα και αξιόλογη υποψήφια. Στη θέση της θα τοποθετηθεί, μετά τον πρώτο κ. Κ. Τζαβάρα, ο κ. Γ. Κοντογιάννης που είχε πολιτευθεί με τη Δημοκρατική Συμμαχία στη Β΄ Αθηνών.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., του οποίου θα ηγηθεί η κυρία Μπακογιάννη για συμβολικούς λόγους.

Ως εκ τούτου στη δεύτερη θέση θα μετακινηθεί ο δικαστής κ. Χαρ. Αθανασίου («ότι πει ο πρόεδρος» είπε όταν τον ρώτησαν σχετικά) και ερωτηματικό είναι εάν θα έχουν την ίδια σειρά, όπως και στις εκλογές της 6ης Μαίου, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης (ήταν δεύτερος) και ο κ. Ι. Μιχελάκης (τρίτος). Η Ν.Δ. με τα πρόσφατα αποτελέσματα εξασφάλισε τρεις θέσεις στο Επικρατείας, αλλά για να καταφέρει να κερδίσει τέσσερις θα πρέπει το ποσοστό της να είναι πανελλαδικά τουλάχιστον στο 28%.


Φυλλορροεί ο ΛΑΟΣ – Εκτός εαυτού ο Καρατζαφέρης
Εκτός εαυτού βρίσκεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης που διαπιστώνει ότι το κόμμα του χάνει δυνάμεις, από τις αποχωρήσεις των πρώην βουλευτών.
Ο κ. Καρατζαφέρης σε πολύ υψηλούς τόνους επιτίθεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τους πρώην βουλευτές του που προσχώρησαν στη Ν.Δ. και συνεχίζει να μιλά για προδότες, εφιάλτες και αποστάτες, ενώ επικρίνει με ένταση τον κ. Σαμαρά.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, τους κκ. Βελόπουλο και Μαρκάκη που τον ενημέρωσαν ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του για πανστρατιά των Ευρωπαϊκών δυνάμεων και προσχωρούν στη ΝΔ.
Για να καλύψει, όσο μπορεί τα νώτα του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ετοιμάζεται να συμμαχήσει με το Κόμμα Αποστράτων (έλαβε 0,6% και περίπου 45.000 ψήφους), αναζητώντας ουσιαστικά στηρίγματα σε άλλα συγγενή κόμματα που δεν κατόρθωσαν να μπουν στη Βουλή.
Ο κ. Καρατζαφέρης έξω φρενών επιτίθενται τις τελευταίες ημέρες κατά πάντων και την Τρίτη, τα έβαλε κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατηγορώντας τις δυο χώρες, ότι απεργάζονται σχέδια καταστροφής του ΛΑΟΣ.
«Είχα τις πληροφορίες μου ότι αυτό είναι έργο των πρεσβειών στην Αθήνα (Αμερικής και Ισραήλ) που έβαλαν τον κ. Σαμαρά να το διαπράξει, γιατί ενοχλούντο με την πολιτική μου για άνοιγμα προς τη Ρωσία» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο, με αναφορά στον πρόεδρο της Ν.Δ.: «Ο κ. Σαμαράς είχε κάνει το ίδιο που κάνει τώρα με μένα το 1993 με την ΝΔ. Ο Κριστόφερ είπε τον Οκτώβριο εκλογές και ο κ. Σαμαράς απεδέχθη να παίξει το ρόλο του Δούρειου Ίππου στη ΝΔ».

Για…«νεκρανάσταση» μιλά επικριτικά ο Ανδριανόπουλος
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί ανά την επικράτεια και σε πολλές οργανώσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αφού η κυρία Μπακογιάννη δεν έχει καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της επιλογής της να συμμαχήσει με τον κ. Σαμαρά.

Πολλά στελέχη του κόμματος δυσανασχετούν, ενώ ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλου, ο οποίος είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη, αλλά τώρα μετά τα όσα συνέβησαν με τη συμμαχία με τον κ. Σαμαρά, θεωρεί πως οι εξελίξεις στον κεντροδεξιό χώρο απογοητεύουν όσους ανθρώπους πραγματικά ανησυχούν για το μέλλον της χώρας και κινούνται στη βάση αρχών και ιδεών.

«Αντί για την αναμενόμενη και επιθυμητή σύσταση ενός καινούργιου φορέα – ομπρέλα που θα αναλάμβανε την ευθύνη ανανέωσης του χώρου και της ανοιχτής αντιπαράθεσης με παλιούς και νέους κήρυκες του κρατισμού διαπιστώνουμε την…νεκρανάσταση παλιών πολιτικών τακτικών και την επανασυγκόληση τελειωμένων στα μάτια της κοινωνίας πολιτικών φορέων» υπογραμμίζει ο κ. Ανδριανόπουλος σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο κ. Ανδριανόπουλος που πληροφορήθηκε μέσω από blogs ότι δήθεν επιστρέφει στη Ν.Δ., αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, υποστηρίζει στη δήλωσή του, ότι οι τελευταίες ελπίδες αντιμετώπισης με επιτυχία του φαινομένου μιας λαϊκίστικης και εξωπραγματικής αριστεράς ενταφιάζονται και συνεχίζει: «Δεν μένει παρά να περιμένουμε την επόμενη ημέρα. Ελπίζοντας ο χώρος να ανανήψει με νέα πρόσωπα και καινούργιες δυναμικές πολιτικές».

Παράλληλα, αποχώρησαν και άλλα φιλελεύθερα στελέχη που συνεργάστηκαν το τελευταίο διάστημα με τη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως οι κκ. Γ. Αναστασόπουλος, Αντ. Βλυσίδης, Πολ. Γκουρλάκης, Ν. Λιολιόπουλος, Κ. Παπαχαράλαμπος, Χ. Πεϊτσίνης, Φ. Περλικός, Γ. Σαρηγιαννίδης και Δ. Σκάλκος με το επιχείρημα ότι δεν τους επιτρέπεται να ακολουθήσουν την ηγεσία του κόμματος στο αδιέξοδο εγχείρημα της προσχώρησης στη ΝΔ.

«Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το μεταρρυθμιστικό κέντρο φαίνεται να συνθλίβεται ανάμεσα στην Αριστερά της δραχμής και τη Δεξιά της πεντάρας.

Ανάμεσα σε μια ανεύθυνη Αριστερά που οχυρωμένη πίσω από έναν αριστερόστροφο εθνο-λαϊκισμό επιχειρεί να… συσπειρώσει τα απομεινάρια του χρεοκοπημένου κρατισμού» αναφέρουν μεταξύ άλλων στη δήλωσή τους και συνεχίζουν: «Και ανάμεσα σε μια γερασμένη και εξίσου ανεύθυνη Δεξιά που επιχειρεί την αναπαλαίωση της ανασύροντας επιχειρήματα από το ιδεολογικό οπλοστάσιο μιας ανιστόρητης αντι-κομμουνιστικής ρητορικής.

Όμως ούτε ο Τσίπρας είναι ο Τσε Γκεβάρα, ούτε…ο Σαμαράς είναι ο ντε Γκωλ. Και για να χρεοκοπήσει η χώρα δεν είναι αναγκαίος ο «τροπικός» λαϊκισμός του Τσίπρα. Μας αρκεί και η «βαλκανική χριστιανοδημοκρατία» του Σαμαρά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα