Πλώρη για τις Βρυξέλλες βάζουν και πάλι οι αγρότες με στόχο σήμερα Δευτέρα 27/5 το πρωί τα τρακτέρ να αποκλείσουν εκ νέου την ευρωπαϊκή γειτονιά και τους δρόμους γύρω από τα θεσμικά όργανα. Στόχος τους να στείλουν νέο μήνυμα προς τους υπουργούς Γεωργίας που θα συνεδριάζουν αύριο στο Συμβούλιο ότι αναμένουν επιπλέον μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, ακόμη και να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από τις προηγούμενες φορές.

Πάνω από 1500 τρακτέρ είχαν κατακλύσει την βελγική πρωτεύουσα τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ τον Μάρτιο παρά το γεγονός ότι ήταν λιγότεροι σε αριθμό οι διαδηλωτές ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί ακόμη και απέναντι στους δημοσιογράφους και τα συνεργεία πετώντας τους κροτίδες.

Ο στρατηγικός διάλογος

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πάντως αναμένεται η έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για την γεωργία, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιανουάριο ως μία από τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που έχουν οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα.

Ο επικεφαλής του στρατηγικού διαλόγου, καθηγητής Πίτερ Στροσνάιντερ συμμετείχε στη συνεδρίαση του κολλεγίου των επιτρόπων την περασμένη εβδομάδα για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Στη διαδικασία συμμετέχουν τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο και ο Στροσνάιντερ θα ενημερώνει και τους δύο θεσμούς.

Ο στρατηγικός διάλογος συγκεντρώνει βασικά ενδιαφερόμενα μέρη από όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, συνεταιρισμών, αγροτικών επιχειρήσεων και αγροτικών κοινοτήτων, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων.

Τα μηνύματα της Κομισιόν για τους αγρότες

Η πίεση των αγροτών είχε ως αποτέλεσμα η Κομισιόν να οπισθοχωρήσει σε κάποιες από τις αποφάσεις της προωθώντας ουσιαστικά δράσεις για μείωση του διοικητικού φόρτου αλλά και διευκολύνσεις.

«Στο τέλος έχει να κάνει και με τη γραφειοκρατία. Συμφωνώ ότι αν ο αγρότης περνά περισσότερο χρόνο στο γραφείο παρά στο χωράφι, αυτό είναι κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Όμως, τελικά, οι αγρότες έχουν μεγάλο συμφέρον για την επιτυχία μιας δίκαιης, κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά δίκαιης Πράσινης Συμφωνίας» είχε αναφέρει σε συνέντευξη ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, Νίκολα Σμιτ.

Σε βιντεομήνυμά της προς τους Σουηδούς αγρότες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε ότι «κανένας αγρότης δεν πρέπει να αναγκάζεται να πουλάει προϊόντα κάτω του κόστους. Ως πρώτο βήμα, δημιουργήσαμε ένα παρατηρητήριο για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων» και προανήγγειλε περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα.

Τα ζητήματα των αγροτών και οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την επόμενη πενταετία την Κομισιόν με στόχο να συγκεραστούν τόσο οι ανάγκες και τα αιτήματά τους όσο και η μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη.