5 το πρωί: Στην Παλαιστίνη ο Κασσελάκης, στην κορυφή της Ευρώπης ο Παναθηναϊκός, συναγερμός για τις φωτιές

Ενόσω οι πυραυλικές επιθέσεις Χαμάς - Ισραήλ διαδέχονται η μια την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στη Βηθλεέμ ζητώντας αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους - Η νέα εβδομάδα βρίσκει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ευρώπης και τον κρατικό μηχανισμό να τρέμει το «πύρινο» καλοκαίρι.

1

Ο πήχης Κασσελάκη, η Παλαιστίνη και ο Λαζόπουλος

  • Η συνέντευξή του στο Βήμα: Την ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές προκειμένου να τελειώσει η αλαζονεία του 41% από τη ΝΔ προέκρινε ο Στέφανος Κασσελάκης παραχωρώντας συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής. Προς εκπλήρωση αυτής της επιδίωξης επεσήμανε πως «δίνουμε τη μάχη ακόμη και για να υπερβούμε το 20%», τη στιγμή που «μέχρι πριν από λίγους μήνες οι περισσότεροι μάς θεωρούσαν τελειωμένους». Ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε επίσης για τον Αλέξη Τσίπρα και την ιδιωτικότητά του που έχει χαθεί.
  • Το ταξίδι στην Παλαιστίνη: Πριν από τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές ο Στ. Κασσελάκης θέλησε να επισκεφθεί την Παλαιστίνη. Αν και κατακρίθηκε για την πρωτοβουλία του αυτή, δίχως να συνδυαστεί με ταξίδι στο Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πτοήθηκε, συνάντησε τον υπουργό Τουρισμού στη Βηθλεέμ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και συνολικά την Ευρώπη την αναγνώριση του κράτους πάνω σε όσα έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ.
  • Το σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου: Φυσικά ο τρόπος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται τις καταστάσεις έρχεται αντιμέτωπος με την κριτική. Πέραν των κυβερνητικών κύκλων που του επιτίθενται σταθερά, υπάρχουν και οι εξωθεσμικοί παράγοντες. Όπως ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο σατιρικός ηθοποιός και κειμενογράφος, σε συνέντευξή του στο Mega, διατύπωσε την άποψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μοιάζει με «τουρίστα» που «τα βλέπει όλα καινούργια» και περιμένει στη σειρά για να κυβερνήσει, κατευθυνόμενος από ένα «american dream».
2

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός

  • Ο θρίαμβος: Χωρίς ίχνος αμφισβήτησης για τον τρόπο που ήρθε η μεγάλη νίκη του, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης. Οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν 95-80 της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Final Four της Euroleague που διεξήχθη στο Βερολίνο, παρότι στις αρχές της δεύτερης περιόδου έχαναν με 14 πόντους, κι εκπλήρωσαν τον μεγαλύτερο στόχο της αγωνιστικής περιόδου που διανύουμε.
  • Το έβδομο αστέρι: Για τον Παναθηναϊκό ήταν η έβδομη φορά που κατακτά το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η αμέσως προηγούμενη ήταν το 2011, πριν από 13 χρόνια. Η αρχή είχε γίνει το 1996, προτού ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά του 2000, του 2002, του 2007 και του 2009. Πλέον η ελληνική ομάδα βρίσκεται μόνη τρίτη σε κατακτήσεις έχοντας μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
  • Ο MVP: Στο τουρνουά του Βερολίνου έλαμψε το άστρο του Κώστα Σλούκα. Ο διεθνής πόιντ γκαρντ ήταν καταλυτικός στον τελικό απέναντι στην ισπανική ομάδα και με 24 πόντους από 2/2 δίποντα και 4/4 τρίποντα παρέλαβε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στο Final Four. Στον ημιτελικό είχε μόνο 4 πόντους, αλλά στο ματς τίτλου έμελλε να κάνει τη διαφορά.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Νέες προκλήσεις από Ράμα

  • Επίθεση κατά της Ελλάδας: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συγκέντρωση του για τους συμπατριώτες του μετανάστες στο Μιλάνο της Ιταλίας, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας επέβαλε στους Αλβανούς ν’ αλλάξουν τα ονόματά τους ως προϋπόθεση για να λάβουν έγγραφα νομιμοποίησης.
  • «Υποφέρετε κι εσείς»: «Αδέρφια, έλαβα πολλά μηνύματα από Αλβανούς στην Ιταλία μετά τον κοκκινόμαυρο χορό στην καρδιά της Ελλάδας. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις μού είπαν όταν ήρθα στο Μιλάνο πως δεν πρέπει να ξεχάσω ότι υπoφέρατε κι εσείς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ηγέτης της γειτονικής χώρας.
  • «Τρομερά βάσανα των Αλβανών της Ελλάδας»: «Έμοιαζε σχεδόν σαν να νιώθατε αποκλεισμένοι από μια κούρσα ιστορικών πόνων, σχεδόν να ζηλεύετε το γεγονός ότι τα τρομερά βάσανα των Αλβανών της Ελλάδας καθιστούν την επίπονη ιστορία των Αλβανών στην Ευρώπη και την αποδοχή τους πιο ηρωική», κατέληξε σχετικώς ο Έντι Ράμα, προκαλώντας για άλλη μια φορά με τα λεγόμενα και τη γενικότερη στάση του.
4

Ο πύρινος εφιάλτης παραμονεύει

  • Συνελήφθη Τούρκος για τρεις φωτιές στο όρος Αιγάλεω: Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ο εμπρηστής που ομολόγησε τις εγκληματικές πράξεις του, όπως ενημέρωσε σε ανάρτησή του ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δημοσίευσή του ο κ. Κικίλιας ενημερώνοντας πως ο συλληφθείς θα δικαστεί με βάση τον νέο νόμο.
  • Μαχαίρωσαν εθελοντές στην Πάρνηθα: Άγρια επίθεση δέχθηκαν εθελοντές της ομάδας VA Saving his Hood στο πλαίσιο του καθαρισμού της δυτικής πλευράς του βουνού. Οκτώ άτομα έφτασαν στο σημείο και ρωτώντας την ομάδα ποιοι είναι άρχισαν απρόκλητα να τους τραμπουκίζουν, όπως κατήγγειλαν. Μετά από λίγο οι άγνωστοι αποχώρησαν, αλλά μόνο προσωρινά, καθώς επέστρεψαν και άρχισαν να ξυλοκοπούν τους εθελοντές. Ορισμένους τους μαχαίρωσαν κιόλας.
  • Φωτιά στο Άλσος Βεΐκου: Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Άλσος Βεΐκου. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο την κατάσταση και έσβησαν τη φωτιά που έκαιγε σε πλαγιά με χαμηλή βλάστηση.
5

Έριξε αυλαία το Φεστιβάλ των Καννών

  • Η σπουδαία διάκριση: Ο Σον Μπέικερ ήταν ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας τον Χρυσό Φοίνικα της επιτροπής για την ταινία «Anora». Πρόκειται για μία δραματική κομεντί που πραγματεύεται τις συνέπειες ενός γάμου που «δεν έπρεπε να γίνει». «Σε όλη μου την ζωή ονειρευόμουν να κερδίσω αυτό το βραβείο» ανέφερε ο σκηνοθέτης, ο οποίος αφιέρωσε τη διάκρισή του σε όλες τις εργάτριες του σεξ στον κόσμο.
  • Η αναγνώριση στο «Kinds of Kindness» του Λάνθιμου: Με το βραβείο της καλύτερης ερμηνείας από άνδρα ηθοποιό έφυγε από το Φεστιβάλ το «Ιστορίες Καλοσύνης», η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Μαΐου. Ο πρωταγωνιστής Jesse Plemons κέρδισε τον ανταγωνισμό στην κατηγορία και ανταμείφθηκε για την ερμηνεία του στο νέο φιλμ του πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη.
  • Είχε την τιμητική του ο Τζορτζ Λούκας: Στην τελετή λήξης αποδόθηκε ο Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στον δημιουργό των «Star Wars» και «Ιντιάνα Τζόουνς». Ο θρύλος του σινεμά βραβεύτηκε από τον καλό του φίλο Φράνσις Φορντ Κόπολα, για το σύνολο της καριέρας και την ξεχωριστή προσφορά του στην έβδομη τέχνη.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις