Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές; Το βέβαιο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, είναι ότι κανένας δεν θα πλήξει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε κάθε εμφάνιση του φροντίζει να ανοίγει θέματα αιφνιδιάζοντας, πρωτίστως τα στελέχη του κόμματος του.

Ο κ. Κασσελάκης στην χθεσινοβραδινή συνέντευξή του (Action 24) επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα πάνω από 20%. «Θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και θα έχουμε μία νωπή εντολή να προχωρήσουμε στη μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο, θα φέρει αξιοκρατία και δικαιοσύνη», ανέφερε.

Θα ελέγξω και τις σπατάλες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια αναφορά που, ήδη, προκαλεί πολλές συζητήσεις. Ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε εγκωμιαστικές αναφορές για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά στο παρασύνθημα επεφύλαξε μια έκπληξη για τον πρώην πρωθυπουργό. Και αυτό γιατί δήλωσε αποφασισμένος να εξετάσει σε βάθος τυχόν σπατάλη στις τελευταίες περιόδους διακυβέρνησης της χώρας ακόμα και αν αυτό αγγίζει τη διακυβέρνηση Τσίπρα. «Δεν έχω τέτοια κολλήματα, ξέρετε» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης. Πάντως ερωτηθείς για τη σχέση του με τον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι «η σχέση μας είναι μια χαρά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που εμφανίστηκε στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου μας».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θεωρώ ότι το κόμμα και εγώ προσωπικά έχουμε στηρίξει» την Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε «γενναία» την κίνηση των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά για την επίλυση του ονοματολογικού, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας πως ««δεν πρόκειται εμείς να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε η ΝΔ».

Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές ισορροπίες είπε: «Η βάση είναι πάνω από όλα τα όργανα και πάνω από τον πρόεδρο. Εμείς κάναμε μία καινοτόμα διαδικασία για την επιλογή των ευρωβουλευτών από την βάση. Εμείς έχουμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας. Έμπρακτα μιλώντας ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να μην έχει εξουσία. Ποιος άλλος έδωσε την δύναμη στον κόσμο με αυτό τον τρόπο;».

Δεν έχω χημεία με Ανδρουλάκη

Σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι δεν θα τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τις ευρωεκλογές και την ειρωνική αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν κοιμήθηκε από την αγωνία του, ο κ. Κασσελάκης απάντησε. «Η ειρωνική αντίδραση φανερώνει ανασφάλεια. Και δεν ταιριάζει σε μία μεγάλη παράταξη. Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα στην πολιτική. Όλοι ασχολούνται και χλευάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, τον μόνο που δεν έχει πάρει ένα ευρώ από φόρους και το μόνο κόμμα που δεν έχει τραπεζικό δανεισμό. Στις 9 Ιουνίου θα έχουμε νωπή εντολή για να προχωρήσουμε στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο».

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα που έκανε στην στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Δεν είναι άνοιγμα στην κυρία Κωνσταντοπούλου, είναι άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, που έχει την ευκαιρία στις 9 Ιουνίου να σχηματίσει μία πολύ ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση. Ξέρω ότι η κομματική αφετηρία πολλών συμπολιτών μας που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Δεν θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας. Πολιτισμικά, σε πολλά ζητήματα με τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, με τον νέο κόσμο που πηγαίνει σε αυτόν τον χώρο, είμαστε ευθυγραμμισμένοι, αλλά δεν πρόκειται να μπλέξουμε σε συμφωνίες αρχηγών».

Και ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγαινε στα μπουζούκια

Για το «πόθεν έσχες» του επανέλαβε ότι θα το καταθέσει πριν από τις ευρωεκλογές και ότι «θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις». «Εκείνοι είναι που χρωστούν 400 εκατομμύρια και δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς πληρώνουν τον κ. Γκρίνμπεργκ που ξέρω ότι είναι πολύ ακριβός. Μπορεί η ΝΔ να μας δείξει το πόθεν έσχες της, ο κ. Μητσοτάκης να μας δείξει το πόθεν του;» σημείωσε με έμφαση.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί lifestyle προεκλογικής εκστρατείας, είπε ότι δεν θα αλλάξει αυτό που είναι. «Αν θέλετε κάποιον με ξύλινο λόγο και να χειραγωγεί, βρείτε άλλον». «Και ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγαινε στα μπουζούκια. Αυτός είμαι. Και του λιμανιού και του σαλονιού, θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό αριστερό».

Αντιδράσεις από Ζαχαριάδη-Σπίρτζη

Το άνοιγμα του κ. Κασσελάκη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε εσωκομματικές αντιδράσεις.

Θεωρώ λάθος να πάμε προς Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου» επέμεινε ο κ. Ζαχαριάδης, κρατώντας ζωντανές τις γέφυρες και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. «Το βράδυ των εκλογών θα έχουμε νέο πολιτικό πεδίο για να συζήτήσουμε, να δούμε ποιος θα σηκώσει το τηλέφωνο και ποιον θα πάρει» αντέτεινε, καταλήγοντας πως «με την κυρία Κωνσταντοπούλου οι δρόμοι έχουν χωρίσει από το 2015. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στην Ελλάδα και ίσως να μην γνωρίζει τα πράγματα όπως τα έχουμε ζήσει εμείς. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση. Οι λόγοι είναι πολύ μεγάλοι και παραμένουν μεγάλοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε (Action24) ότι «δεν ξέρω αν ο Κασσελάκης έχει βρει πολιτισμικά κοινά με την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη και δεν έχει βρει με τον Ανδρουλάκη» ανέφερε. Ο κ. Σπίρτζης πήρε αποστάσεις και από την άρνηση Κασσελάκη να συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. «Στο τελευταίο συνέδριο πήραμε την απόφαση να γίνει πολιτική σύγκλιση με όλα τα κόμματα, με όλους τους φορείς… υποστήριξε, καταλήγοντας πως «προφανώς πρέπει να κουβεντιάσουμε και με το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ μη λες ποτέ. Αν δεν πάμε σε τέτοιες λύσεις θα ξεπεραστούν και τα δύο κόμματα και οι ηγεσίες τους».