H εφαρμογή OLGA παρέχει ψηφιακά συμβουλευτική υποστήριξη μέσω live chat (σε πραγματικό χρόνο) από εξειδικευμένους επαγγελματίες, δίνοντας στοχευμένες και προσωποποιημένες πληροφορίες αναφορικά με την έμφυλη βία.

Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε γυναίκας που βρίσκεται σε ανάγκη ή σε καθεστώς βίας καθώς και σε οποιοδήποτε άτομο έρθει σε γνώση του κάποιο περιστατικό έμφυλης βίας.

Η Δέσποινα Καβύρη, Διευθύντρια Εφαρμογής OLGA, Διεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Οργανισμού «Πράξη Αγάπης», μιλά στο ΒΗΜΑ για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της εφαρμογής, στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια. Η βία δεν είναι αγάπη. Δεν ήταν και δεν θα υπάρξει ποτέ συνώνυμό της.

Η εφαρμογή OLGA προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Με το πάτημα ενός κουμπιού κάθε γυναίκα μπορεί να εντοπίσει υποστηρικτικές δομές κοντά της ή να καλέσει την άμεση δράση.

Η εφαρμογή OLGA φέρει το όνομα της Όλγας Δημητρακοπούλου. Μιας γυναίκας που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον πρώην σύντροφό της και έχασε τη ζωή της.

Ένας φόρος τιμής για την Όλγα. Ένας φόρος τιμής για κάθε γυναίκα που υποφέρει. Για όσες φοβούνται και διστάζουν και για όσες μίλησαν. Για όλες. Για όσες είναι δίπλα μας και για όσες λείπουν.

Ξανά και ξανά και για όσα ξανά χρειαστεί. Μίλησε για όσα βιώνεις. Ζήτα βοήθεια. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι η μόνη.

Τι είναι η εφαρμογή OLGA;

Πρόκειται για την πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στην Ελλάδα μέσω της οποίας κάθε γυναίκα και κάθε θηλυκότητα άνω των 16 ετών που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία μπορεί να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

Το εξειδικευμένο προσωπικό θα την καθοδηγήσει με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να απεμπλακεί από τον κύκλο βίας στον οποίο μπορεί να βρίσκεται. Εντός της εφαρμογής υπάρχουν πληροφοριακά άρθρα σχετικά με τη νομοθεσία και τη βία σε κάθε μορφή της.

Η καινοτομία της εφαρμογής για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι κάθε γυναίκα μπορεί να στείλει γραπτό μήνυμα και να συνομιλήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το εξειδικευμένο προσωπικό της εφαρμογής.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να την εγκαταστήσει στο κινητό της;

Διαθέσιμη μέσω των browsers, πληκτρολογώντας olgaforall.gr, μπορεί να την εγκαταστήσει στο κινητό. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί μία γυναίκα να φοβάται να διατηρεί στο κινητό της κάποια εφαρμογή που φαίνεται στην αρχική της οθόνη.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να την κατεβάζει, να επικοινωνεί και να τη διαγράφει. Το σύστημα είναι τεχνικά διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα κι αν διαγραφεί, να διατηρεί τις συνομιλίες (εφόσον το επιθυμεί) κι όταν θα ξαναμπεί μέσω οποιουδήποτε browser να υπάρχουν ως «προσωπικό ιστορικό».

Στην εφαρμογή μπορεί να στείλει μήνυμα οποιαδήποτε γυναίκα ανώνυμα και δωρεάν, βάζοντας απλώς ένα ψευδώνυμο κι έναν κωδικό που μόνο η ίδια θα γνωρίζει.

Τι είναι το δωμάτιο ασφαλούς επικοινωνίας;

Όλες οι συνομιλίες διεξάγονται μέσα στο δωμάτιο ασφαλούς επικοινωνίας, έτσι ονομάζεται το chat στο οποίο η γυναίκα θα στείλει το μήνυμά της και θα συνομιλήσει live με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

Για την πρώτη αυτή περίοδο που διανύουμε το δωμάτιο ασφαλούς επικοινωνίας λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00. Βέβαια, στόχος μας είναι να λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ένας μήνας λειτουργίας, υπάρχουν ήδη γυναίκες που έχουν επικοινωνήσει με την OLGA;

Έχουμε ήδη περιστατικά που ζητούν καθοδήγηση και συμβουλευτική. Μπορεί μια γυναίκα να επιστρέψει όσες φορές θελήσει και να συνεχίσει τις συνομιλίες της. Βρισκόμαστε στον ένα μήνα λειτουργίας -κι ενώ στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με παρόμοια συστήματα υποστήριξης- ήδη πολλές γυναίκες έχουν απευθυνθεί στην OLGA.

Να πούμε ότι η εφαρμογή δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει την πραγματική ψυχοθεραπεία.

Σε καμία περίπτωση. Η OLGA δεν πάει να υποκαταστήσει ούτε την πραγματική ψυχοθεραπεία, ούτε τις δομές φιλοξενίας, ούτε το panic button, ούτε την Αστυνομία, ούτε τα γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Πρόκειται για μια συνθήκη που έχει ως στόχο να προλαμβάνει ακραία περιστατικά βίας, να υποστηρίζει τις γυναίκες και να τις ενημερώνει.

Να τις ενημερώνει και για το αν υφίστανται βία. Είναι κι αυτός ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας.

Έχουμε ήδη αρκετές γυναίκες, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στην OLGA, οι οποίες δεν είναι σίγουρες για το αν αυτό που βιώνουν είναι βία και ποιας μορφής. Υπάρχει η ενημέρωση όμως σε κάποιες των περιπτώσεων δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι μιλάμε για βία. Υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται καθοδήγηση και ως προς αυτό.

Και πέρα από αυτό;

Το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να συμβουλεύσει τις γυναίκες σε σχέση με τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν στην καθημερινότητά τους για το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να απεμπλακούν από το βίαιο περιβάλλον.

Τις ενημερώνουμε ποια είναι τα δικαιώματά τους, σε ποιες δομές μπορούν να απευθυνθούν. Μάλιστα, για το τελευταίο υπάρχει ένας ειδικός χάρτης (για όλη την Ελλάδα) μέσα στην εφαρμογή με το όνομα «Υποστηρικτικές Υπηρεσίες Κοντά σου».

Ενεργοποιώντας μια γυναίκα την τοποθεσία της μπορεί να βρει τις πλησιέστερες σε αυτή δομές ώστε να απευθυνθεί, εφόσον το χρειάζεται. Και στο δωμάτιο ασφαλούς επικοινωνίας ο ειδικός θα την καθοδηγήσει για το τι είναι καλύτερο να κάνει.

Καλούμε όλες τις γυναίκες που νιώθουν φόβο ή δεν είναι σίγουρες για το τι συμβαίνει, να επισκεφθούν την OLGA, να στείλουν μήνυμα και να μιλήσουν για όσα βιώνουν.

Η OLGA είναι μια πρωτοβουλία της Πράξης Αγάπης.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τον οργανισμό «Πράξη Αγάπης». Σκοπός του οργανισμού είναι: η παροχή ολοκληρωμένων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και θεραπευτικών προγραμμάτων σε ανηλίκους και ενηλίκους που πάσχουν από κάποια ανίατη ή μη ασθένεια και χρήζουν οποιασδήποτε θεραπείας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η προσφορά οικονομικής βοήθειας ή υλικών αγαθών πρώτης ανάγκης σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και την διασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση τους.

Η παροχή οποιασδήποτε ιατρικής, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε συνανθρώπους μας που χρήζουν βοήθειας. Η προάσπιση και προώθηση των ιατρικών, ηθικών, κοινωνικών και υλικών συμφερόντων των ανήλικων παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους με κάθε νόμιμο τρόπο.

Η άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έπειτα από φυσικές ή μη καταστροφές, για την ενίσχυση πληγέντων πληθυσμών που χρήζουν βοήθειας.

Η εφαρμογή φέρει το όνομα της Όλγας Δημητρακοπούλου, η οποία ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον πρώην σύντροφό της το 2022 στην Αργυρούπολη, νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση για μήνες και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή 1,5 χρόνο μετά.

Ήμασταν δίπλα στην Όλγα ως οργανισμός, μαζί με πάρα πολύ κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να συνέλθει. Δυστυχώς, η Όλγα δεν τα κατάφερε.

Ζήσαμε την περίπτωση της Όλγας εκ των έσω, την αγαπήσαμε και θεωρήσαμε ότι καμία άλλη γυναίκα δεν πρέπει να έχει την ίδια κατάληξη. Δημιουργήσαμε την εφαρμογή ως έναν φόρο τιμής στην Όλγα Δημητρακοπούλου.

Η εφαρμογή έχει το όνομα ενός θύματος έμφυλης βίας, δείχνοντας πως πίσω από κάθε περιστατικό που φτάνει στα μάτια και στα αυτιά μας υπάρχουν γυναίκες με ονόματα. Γυναίκες που είναι αδελφές μας, φίλες μας, εμείς οι ίδιες.

Και αυτό που εμείς θέλουμε να δείξουμε με το όνομα της Όλγας, που πραγματικά σας λέω αγαπήσαμε πάρα πολύ, είναι ότι η υποστήριξη που παρέχουμε είναι εξατομικευμένη.

Εξετάζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά γιατί μιλάμε για διαφορετικές περιπτώσεις που απαιτούν τους αντίστοιχους χειρισμούς.

Έχει προβλεφθεί και η καταγραφή στατιστικών στοιχείων;

Υπάρχει αυτή η πρόβλεψη. Ανώνυμες καταγραφές, αν και εφόσον οι γυναίκες δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Πρόκειται για τα στοιχεία τοποθεσίας, της ευρύτερης τοποθεσίας της, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι μορφές έμφυλης βίας έχουμε και σε ποιες περιοχές εντοπίζονται, με σκοπό αυτά τα δεδομένα να είναι στη διάθεση των Αρχών ώστε σε συνεργασία να βρούμε λύση και να βοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν ανάγκη.