Ολα τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένα, δημοσκοπικά, προεκλογικά και άλλα, δεν παραπέμπουν σε πολιτικές ανατροπές, ούτε σε δραματική αλλαγή συσχετισμών το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Κοινή είναι η πεποίθηση σε πολιτικούς αναλυτές και δημοσκόπους ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν πρόκειται να μεταβάλουν άρδην τις πολιτικές συνθήκες, παρά να επιβεβαιώσουν επιμέρους φθορές και εμφανείς αδυναμίες κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων.

Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα αισθανθεί κάποια εκλογική πίεση, θα αποκαλυφθούν οι όποιες φθορές της πενταετίας, αλλά δεν αναμένεται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την εξουσία της, γιατί απλούστατα ο φιλελεύθερος πυρήνας των υποστηρικτών της στην ελληνική κοινωνία παραμένει ενεργός, δραστήριος και ικανός να συγκρατεί τις εκλογικές δυνάμεις και να περιορίζει τις απώλειες.

Κακά τα ψέματα, η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση, παρά τα πολλά προβλήματά της και τις ακόμη περισσότερες μονομέρειες, έχει συνδεθεί και κερδίσει την εμπιστοσύνη των δυναμικότερων μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Στην ευρύτερη επιρροή αυτών των στρωμάτων στο εκλογικό σώμα οφείλει εδώ και χρόνια την εκλογική της υπεροχή και τίποτε, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φανερώνει διάρρηξη αυτής της καταλυτικής σχέσης εμπιστοσύνης.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η επίδοση της νεοδημοκρατικής παράταξης στις πρόσφατες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου το ευνοημένο τούτα τα χρόνια σώμα των μηχανικών της χώρας ψήφισε μαζικά το σχήμα που στηριζόταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Αντίστοιχη εκλογική στάση και συμπεριφορά λογικά έχουν οι περισσότεροι γιατροί, ιδιαιτέρως του ιδιωτικού τομέα που κερδίζουν συνεχώς πελατεία απολαμβάνοντας αμοιβές που δεν είχαν ποτέ, η πλειονότητα των δικηγόρων που εσχάτως είδαν τη δικηγορική ύλη να πολλαπλασιάζεται με σκοπό τη διευκόλυνση των δικαστηρίων, οι συνδεδεμένοι με τις μεγάλες επιχειρήσεις, κατασκευαστικές και άλλες, οι λογιστές, οι οικονομολόγοι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, όπως και το πλήθος των εμπορευομένων και των εμπλεκομένων στην τουριστική άνθηση των τελευταίων ετών και τόσοι άλλοι ευνοημένοι από συγκεκριμένες επιλογές της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής.

Απέναντι σε αυτή την εκλεκτική και δυναμική κοινωνική συμμαχία του κ. Μητσοτάκη στέκεται μια κατακερματισμένη, αδύναμη και ασυντόνιστη αντιπολίτευση, που δεν μπορεί, δεν έχει τις δυνάμεις, ούτε τις επεξεργασίες να εκφράσει αξιόπιστα το πλήθος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που απλώς παλεύουν για την επιβίωσή τους μεροδούλι-μεροφάι, χωρίς ξεχωριστές προσδοκίες και ευκαιρίες αλλαγής στη ζωή τους.

Αν επιχειρήσει κανείς να αξιολογήσει τον λόγο, τις προτάσεις, τα επιχειρήματα και τη δυναμική των άλλων πολιτικών κομμάτων και δυνάμεων θα αντιληφθεί το κενό και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που συνοδεύει ηγέτες, ηγετίσκους και σχήματα. Σκόρπια λόγια δώθε-κείθε, χωρίς έρμα, χωρίς συνοχή και βάθος. Και γι’ αυτό δεν δύνανται να παρουσιάσουν συγκροτημένη πρόταση απέναντι στην εκλεκτική και εν πολλοίς μονόπλευρη κοινωνική συμμαχία του κ. Μητσοτάκη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι η ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου να μην προσφέρει ευκαιρίες μεγάλων αναστατώσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι των αναλυτών αναμένουν περισσότερες επιδράσεις από τις αμερικανικές εκλογές, τις βρετανικές και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.