NanoNews

66 κορυφές ευρωπαϊκών οροσειρών μελέτησαν ισπανοί βοτανολόγοι. 7 χρόνια (2001-2008) διήρκεσε η μελέτη τους με έμφαση στα αλπικά φυτά. 2,7 μέτρα ψηλότερα μεταφέρθηκαν τα φυτά ως αντίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας.

66
κορυφές ευρωπαϊκών οροσειρών μελέτησαν ισπανοί βοτανολόγοι.

7
χρόνια (2001-2008) διήρκεσε η μελέτη τους με έμφαση στα αλπικά φυτά.

2,7
μέτρα ψηλότερα μεταφέρθηκαν τα φυτά ως αντίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας.

(Ω)μέγα προστασία!

Το ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μάς προστατεύουν από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια είναι παλιά είδηση. Τόσο παλιά ώστε να έχουν ήδη κυκλοφορήσει πολλά σκευάσματα που μας παρέχουν τα πολύτιμα λιπαρά οξέα. Αλλά φαίνεται ότι ο κανόνας που λέει ότι καμιά κακή διατροφή δεν γίνεται καλή επειδή της προσθέτουμε συμπληρώματα ισχύει και για τα ω-3. Μετα-ανάλυση 14 μελετών που αφορούσαν πληθυσμούς σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη δεν έδειξε κανενός είδους προστατευτική δράση από τη λήψη των συμπληρωμάτων αυτών. Αντιθέτως, έδειξε ότι η συχνή λήψη τους μπορούσε να οδηγήσει σε πόνους στο στομάχι. Οι ειδικοί, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine, επισημαίνουν μάλιστα ότι πολλές φορές η αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί η λήψη συμπληρωμάτων μάς οδηγεί στο να ξεχνούμε τους κανόνες υγιεινής διατροφής και στην περίπτωση των ω-3 να αφαιρούμε το ψάρι προς χάριν του κρέατος.

Ροζ… αχρείαστο!

Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ, αλλά αμερικανοί ερευνητές έχουν δημιουργήσει έναν εύκολο τρόπο ανίχνευσης μικροποσοτήτων τοξικών αερίων. Για την ακρίβεια, πρόκειται για λωρίδες χαρτιού εμποτισμένες με ένα αντίδοτο για μια νευροτοξίνη η οποία θα μπορούσε να διασπαρεί από αέρος σε περίπτωση χημικού πολέμου. Η ευαισθησία της μεθόδου είναι υψηλότατη και η «διάγνωση» εύκολη: οι λουρίδες, χρώματος μπλε, γίνονται ροζ μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα μετά την επαφή με μικροποσότητες της νευροτοξίνης. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ταχύτητα και η ευαισθησία του τεστ θα δίνουν χρόνο στους στρατιώτες να φορέσουν κατάλληλες μάσκες ή να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι να πίνω για να μη μεθύσω;

Υπάρχουν χίλια γιατροσόφια αλλά το απόλυτο φαίνεται ότι βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα από εδώ. Στην Ιαπωνία. Είναι οι καρποί ενός φυτού που μοιάζουν με σταφίδες (Hovenia dulcis). Περιέχουν μια ουσία, τη δι-υδρο-μυρισετίνη. Εκαναν μια ένεση με αλκοόλ σε ποντικούς και σε μερικούς από αυτούς χορήγησαν την ουσία αυτή σε αναλογία 1 μιλιγκράμ ανά κιλό βάρους. Και ω του θαύματος, σε πέντε λεπτά είχαν ξεμεθύσει! Κατά πάσα πιθανότητα διότι η ουσία αυτή μπλοκάρει κάποιους υποδοχείς που κανονικά δεσμεύουν τα μόρια της αλκοόλης και έτσι ο εγκέφαλος δεν παίρνει «είδηση» ότι ο… κάτοχός του ήπιε!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk