Παντζάρια γεμιστά

Υλικά για 5 άτομα

10 παντζάρια, μέτρια
1 ποτηράκι του κρασιού + 2 κ.σ. ξίδι
1 κεσεδάκι + 2 κ.σ. γιαούρτι, 2% λιπαρά
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 καρότα, περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
1 ξινόμηλο, καθαρισμένο, σε κυβάκια
1 πρέζα πάπρικα, γλυκιά
2-3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά. Εχουμε τον νου μας, διότι δεν θέλουμε να λιώσουν.

Τα σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και κόβουμε από την κορυφή ένα καπάκι, όπως κάνουμε με τις γεμιστές ντομάτες. Με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα την οποία και κρατάμε στην άκρη μαζί με τα καπάκια.

Ραντίζουμε τα παντζάρια με λίγο ξίδι, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και τα καπάκια, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, μαζί με το 1 κεσεδάκι γιαούρτι, το σκόρδο, τα καρότα, αλατοπίπερο, το ξίδι, την καρυδόψιχα και το ξινόμηλο, και ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε με το μείγμα τα παντζάρια και τα βάζουμε σε ταψί. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Αναμειγνύουμε τις 2 κ.σ. γιαούρτι με την πάπρικα και τον άνηθο. Πασπαλίζουμε κάθε παντζάρι με 1 κ.γ. από αυτό το μείγμα και σερβίρουμε. Τρώγονται κρύα.

Τips
Μια μικρή κονσέρβα τόνου σε νερό ταιριάζει πολύ στη γέμιση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το αλάτι.

Προτού γεμίσουμε τα παντζάρια, δοκιμάζουμε τη γέμιση και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ξίδι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk