Εκδήλωση μνήμης στα θύματα της Marfin αλλά και αποκήρυξης της «πολιτικής βίας, που είναι πάντοτε φασιστική», διοργανώνουν την Πέμπτη, 5 Μαϊου 2011, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στην επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από την τραγωδία, μέλη της «πρωτοβουλίας αναρχικής αλληλεγγύης» στα θύματα της τραγωδίας.

Στο κείμενο-κάλεσμά τους μάλιστα, αποκηρρύσουν τη βία, τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι δεν είμαστε «σύντροφοι», ούτε στό ίδιο «κίνημα» με τα σάπια ιδανικά των φετιχιστών της βίας, με εκείνους που δολοφόνησαν στις 5 Μάη τρείς εργαζόμενους, με εκείνους που δολοφόνησαν τον Αφγανό Χαμί Νατζάφι και τύφλωσαν τη μικρή του αδερφή Φερστέ Νατζάφι, με εκείνους που εκτέλεσαν τους αστυνομικούς Αμανατίδη, Σάββα και Βασιλάκη, με εκείνους που εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια αλλά και με όλα εκείνα τα ναζιστικά τάγματα εφόδου που επιτέθηκαν και έκαψαν τα τελευταία χρόνια, περιοδικά και βιβλιοπωλεία, όπως το «Αρδην» στην οδό Θεμιστοκλέους, τις εκδόσεις «Γεωργιάδη» στην οδό Σόλωνος, τον «Ιανό» στη Σταδίου, το «Ρεσάλτο» στη Σόλωνος και αρκετά ακόμα». Αφορμή για την εκδήλωση είναι και η έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Η Πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική», που περιλαμβάνει 23 κείμενα 22 συγγραφέων για το θέμα.

«Φασιστοειδή που αμαύρωσαν την πορεία»

«Ζούμε μέσα στον τρόμο,γιατί η πειθώ έχει χάσει τη δύναμή της». Με τη φράση του Αλμπέρ Καμύ, μία πρωτοβουλία «αναρχικής αλληλεγγύης», όπως ονομάζεται, στα θύματα της Marfin αλλά και στον 15χρονο Αφγανό που έχασε πέρυσι τη ζωή του από έκρηξη «ορφανής» βόμβας, καλεί σε εκδήλωση μνήμης την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία της οδού Σταδίου.

«Η τραγωδία της 5ης Μάη τού 2010, όπου δολοφονήθηκαν τρεις εργαζόμενοι συνανθρωποί μας στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου 23, από φασιστοειδή που αμαύρωσαν τη μεγάλη μαζική συγκέντρωση εκείνης της ημέρας ενάντια στήν ολοκληρωτική παράδοση της χώρας στην «πολυεθνική» συμμορία της «αγοράς»», αναφέρεται στο κείμενο-πρόσκληση, «αλλά και η δολοφονία τού 15χρονου Αφγανού Χαμί Νατζαφί λίγο καιρό πριν στά Πατήσια από την έκρηξη μιας βόμβας που παραμένει «ορφανή» και «χωρίς ευθύνη»(όπως και το γεγονός στη Marfin) ήταν αφορμή να ενώσουμε τη φωνή μας σε μια κοινή έκδοση με τον τίτλο «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική»».

Η πρωτοβουλία «αναρχικής αλληλεγγύης» τονίζει στο κάλεσμά της ότι «μέσα από το βιβλίο καταθέτουμε την αποψή μας πώς ο αγώνας ενάντια στη συστημική βαρβαρότητα, ενάντια στον αυταρχισμό και στη βία της Εξουσίας και του Κράτους που κλιμακώνεται και αναβαθμίζεται για να στηρίξει την πιο άγρια οικονομική εξόντωση και εξαθλίωση των εργαζομένων, το πέρασμα σε μια διαφορετική κοινωνία, θα παραμένει ένας ανεκπλήρωτος και καταδικασμένος στα βάθη της «ουτοπίας» πόθος».

«Δεν είμαστε σύντροφοι»

«Επειδή είναι αυτονόητο ότι δεν είμαστε «σύντροφοι», ούτε στό ίδιο «κίνημα» με τα σάπια ιδανικά των φετιχιστών της βίας», τονίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, «με εκείνους που δολοφόνησαν στις 5 Μάη τρείς εργαζόμενους, με εκείνους που δολοφόνησαν τον Αφγανό Χαμί Νατζάφι και τύφλωσαν τη μικρή του αδερφή Φερστέ Νατζάφι, με εκείνους που εκτέλεσαν τους αστυνομικούς Αμανατίδη, Σάββα και Βασιλάκη, με εκείνους που εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια αλλά και με όλα εκείνα τα ναζιστικά τάγματα εφόδου που επιτέθηκαν και έκαψαν τα τελευταία χρόνια, περιοδικά και βιβλιοπωλεία, όπως το «Αρδην» στην οδό Θεμιστοκλέους, τις εκδόσεις «Γεωργιάδη» στην οδό Σόλωνος, τον «Ιανό» στη Σταδίου, το «Ρεσάλτο» στη Σόλωνος καί αρκετά ακόμα.

»Επειδή μπορούμε να διακρίνουμε πίσω από διάφορες «ιδεολογίες» και «σημαίες» πολλούς σαν τον Μελίστα, τον Κορκονέα ή διμοιρίες αφιονισμένων τραμπούκων σαν εκείνες που δολοφόνησαν τον Κουμή, την Κανελλοπούλου ή τον Τσιρώνη. Επειδή αρνούμαστε να σιωπήσουμε και να υποταχθούμε στην εξουσία του θανάτου είτε αυτή είναι κρατική,είτε «αντιεξουσιαστική». Επειδή ο αγώνας ενάντια στη βια της εξουσίας είναι και αγώνας ενάντια στην εξουσία της βίας… Τιμούμε τα θύματα της 5ης Μάη 2010, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια, Επαμεινώνδα Τσάκαλη καθώς και όλους όσους έπεσαν κάτω από το χέρι τής όποιας βίας μέ ή χωρίς στολή! Ενάντια στην κουλτούρα της εκδίκησης, του φόνου και του τρόμου» καταλήγουν τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Οι 22 συγγραφείς του βιβλίου με τίτλο «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική» είναι οι Περικλής Κοροβέσης, Τέος Ρόμβος, Αλέκος Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Δημητράς, Ναυσικά Παπανικολάτου, Μιχάλης Μαραγκάκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Κάιν), Κυριάκος Αθανασιάδης, Θανάσης Μακρής, Γιάννης Εξαδάκτυλος, Θανάσης Τριαρίδης, Ελεάννα Ιωαννίδου, Ελένη Καρασαββίδου-Κάππα, Μεχμέτ Ταρχάν, Θοδωρής Ηλιόπουλος, Γιώργος Μοναστηριώτης, Θανάσης Πολλάτος, Γιάννης Ευαγγέλου, Παναγιώτης Σιαβελής, Αγγελος Νικολόπουλος, Κώστας Μπακόπουλος, Γιάννης Κορομηλάς.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός, απέναντι από το σημείο της τραγωδίας της Marfin.