Εχασε τη μάχη και ο δεύτερος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που δέχτηκε τα πυρά αγνώστων στη λεωφόρο Κηφισού το απόγευμα της Τρίτης. Παρά την τιτάνια μάχη των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, η σφαίρα που είχε σφηνωθεί στον εγκέφαλό του τον οδήγησε στον θάνατο, ανεβάζοντας τα θύματα της απογευματινής συμπλοκής στου Ρέντη στα δύο.

Πρόκειται για δύο νεαρούς αστυνομικούς, ηλικίας 22 και 23 ετών, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι πυροβολήθηκαν από δύο αγνώστους με καλάσνικοφ και πιστόλι, κατά τη διάρκεια καταδίωξης του κλεμμένου αυτοκινήτου τους με το οποίο οι δράστες μαζί με έναν συνεργό τους είχαν ληστέψει περίπτερο στο Μενίδι.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης οι δράστες σταμάτησαν αιφνιδίως το αυτοκίνητο και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστεί αιμορραγικό σοκ και οι γιατροί έδωσαν επίσης μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαφύγει τελικά τον κίνδυνο, ενώ ένας τέταρτος αστυνομικός έχει χτυπηθεί στα πόδια και νοσηλεύεται επίσης στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας εκτός κινδύνου.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι τρεις άγνωστοι που επέβαιναν σε τζιπ μάρκας Volvo και χρώματος γκρι, λήστεψαν ένα περίπτερο στην οδό Δημοκρατίας 337 στο Μενίδι. Στις 18.37 το κέντρο της Αμεσου Δράσης ενημερώθηκε και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έλαβαν εντολή να αναζητήσουν το κλεμμένο, όπως αποδείχθηκε, αυτοκίνητο.

Κατέβηκαν και άνοιξαν πυρ

Στις 18.50 στη λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, οι άνδρες της ΔΙΑΣ εντόπισαν το κλεμμένο αυτοκίνητο και άρχισαν την καταδίωξή του. Ο οδηγός του όμως, ξαφνικά, σταμάτησε το όχημα και δύο συνεργοί του κατέβηκαν και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών χρησιμοποιώντας πιστόλι και καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Αποτέλεσμα της ένοπλης συμπλοκής ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός δύο αστυνομικών, ο σοβαρός ενός άλλου και ο ελαφρύτερος ακόμη ενός άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ.

Οι δύο αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους έφεραν θανάσιμα τραύματα στο κεφάλι, ενώ ο συνάδελφός τους που δίνει μάχη για τη ζωή φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα και έχει υποστεί αιμορραγικό σοκ. Ο τέταρτος αστυνομικός έχει τραυματιστεί στα πόδια και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Βολές από τους πυροβολισμούς των δραστών δέχθηκαν τέσσερις ακόμη αστυνομικοί, δύο στα κράνη και δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, χωρίς να τραυματισθούν.

«Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

Βρέθηκε το τζιπ

Μετά την επίθεση προς τους αστυνομικούς οι δράστες κατάφεραν να τραπούν σε φυγή και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διεξάγουν εκτεταμένη επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ, το αυτοκίνητο που είχε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας εντοπίστηκε στην οδό Παλαιολόγου στου Ρέντη.

Εντός του τζιπ βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, οπλισμός (πιστόλι και καλάσνικοφ) ο οποίος εστάλη για βαλλιστική εξέταση, ενώ το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα.

Τους τραυματίες αστυνομικούς επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Οθωνας, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Γρηγόρης Τασούλας.

Την οδύνη του για το θάνατο των δυο αστυνομικών, εξέφρασε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο κ. Όθωνας. «Η αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας είναι μια καθημερινή μάχη. Ενέργειες όπως η σημερινή δεν πτοούν κανέναν. Αντίθετα μεγαλώνουν την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας για την αντιμετώπισή τους», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Επιστρέφει ο Παπουτσής

Μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής διέκοψε το προγραμματισμένο δείπνο που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του κ. Μπεσίρ Αταλάι και μετέβη στην ελληνική πρεσβεία απ’ όπου είχε ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Οθωνα και τον κ. Οικονόμου προκειμένου να ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών και την εξέλιξη των ερευνών.

Αργά το βράδυ με αεροσκάφος που του παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση αναχώρησε από την Αγκυρα, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον κ. Αταλάι.

«Είτε οι δράστες προέρχονται από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, είτε από το χώρο της τρομοκρατίας, έχουν επιλέξει τη συνέχιση του κύκλου του αίματος»δήλωσε ο κ. Παπουτσής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες, αλλά η χρήση των καλάσνικοφ οδηγεί σε συμπεράσματα όπου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να τα επιβεβαιώσει, οδηγεί όμως σε ενδείξεις πολύ σοβαρές, γιατί καλάσνικοφ χρησιμοποιούν και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται και στην τρομοκρατία. Γι αυτό, το επαναλαμβάνω, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα μέχρι να βρεθούν όλες οι ενδείξεις εκείνες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

«Μέχρι τότε όμως εκείνο το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για αυτό το έγκλημα. Γιατί είναι έγκλημα αυτό το οποίο συνέβη. Χάθηκε η ζωή ενός ανθρώπου. Και φοβάμαι ότι κινδυνεύουν και όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή δίνουν τη μάχη τους για την προστασία των πολιτών» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αμέσως μετά το περιστατικό και πριν γίνει γνωστή η είδηση για το θάνατο του δεύτερου αστυνομικού, από τη ΝΔ, ο υπεύθυνος τομέαρχηςΘανάσης Νάκος εξέφρασε την οδύνη του για το χαμό του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ και ευχές για άμεση αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών.

«Η άνανδρη δολοφονία ενός αστυνομικού και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων τριών, την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, περιφρουρώντας την ασφάλεια των συμπολιτών μας, προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό» είπε ο κ. Νάκος.

«Αν και δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών, ίσως θα πρέπει το σημερινό τραγικό περιστατικό να αφυπνίσει την κυβέρνηση, η οποία με τη συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία, παίζει κορώνα-γράμματα τις ζωές των Ελλήνων αστυνομικών και θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών» πρόσθεσε ο τομεάρχης της ΝΔ.

«Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.ά.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και σε αυτό τον τομέα ταξική» αναφέρει το ΚΚΕ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται την ανάρρωση των τραυματισμένων αστυνομικών.

Το συλληπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια

Την βαθιά οδύνη του για το θάνατο των δυο νεαρών αστυνομικών την ώρα του καθήκοντος, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το τραγικό περιστατικό στην περιοχή του Ρέντη το απόγευμα της Τρίτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι ζούμε σε μια άγρια εποχή που το έγκλημα γίνεται όλο και πιο βίαιο, σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός προκαλεί θλίψη και ανησυχία.

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Παπούλια:
«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη μου για το θάνατο δύο νεαρών αστυνομικών, την ώρα του καθήκοντος. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το γεγονός ότι δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύουν τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη. Ζούμε σε μια άγρια εποχή:
Το έγκλημα γίνεται όλο και πιο βίαιο, αποκτά όλο και πιο αποκρουστικές μορφές.

Είναι μια διαπίστωση που προκαλεί θλίψη και ανησυχία, που γίνεται δραματική όταν διατυπώνεται στο βαρύ απόηχο της δολοφονίας δύο ανθρώπων που μόλις ξεκινούσαν τη ζωή τους. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου στους δικούς τους ανθρώπους».