Νέο επίτευγμα στην τηλεμεταφορά

Η φράση «Διακτίνισέ με, Σκοτ» από τη θρυλική διαστημική σειρά «Σταρ Τρεκ» ίσως ακουστεί και στην πραγματικότητα πιο σύντομα απ΄ όσο πιστεύαμε μετά το νέο επίτευγμα στον τομέα της έρευνας τηλεμεταφοράς. Η τηλεμεταφορά είναι η εξαΰλωση ενός αντικειμένου (ή ενός σήματος), η μεταφορά των πληροφοριών για τη δομή του και η επιτυχής ανασύστασή του σε άλλη τοποθεσία. Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο πραγματοποιούν πειράματα τηλεμεταφοράς ύλης και δεδομένων.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η φράση «Διακτίνισέ με, Σκοτ» από τη θρυλική διαστημική σειρά «Σταρ Τρεκ» ίσως ακουστεί και στην πραγματικότητα πιο σύντομα απ΄ όσο πιστεύαμε μετά το νέο επίτευγμα στον τομέα της έρευνας τηλεμεταφοράς. Η τηλεμεταφορά είναι η εξαΰλωση ενός αντικειμένου (ή ενός σήματος), η μεταφορά των πληροφοριών για τη δομή του και η επιτυχής ανασύστασή του σε άλλη τοποθεσία. Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο πραγματοποιούν πειράματα τηλεμεταφοράς ύλης και δεδομένων.

Εχει επιτευχθεί τηλεμεταφορά δεδομένων σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, αλλά και τηλεμεταφορά ύλης σε μικρές αποστάσεις. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καμπέρας κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν σωματίδια σε απόσταση λίγων μέτρων. Το επίτευγμα δεν αφορά την απόσταση αλλά το μέγεθος των σωματιδίων, τα οποία ήταν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, εκατό φορές μεγαλύτερα από τα σωματίδια που έχουν τηλεμεταφερθεί ως σήμερα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο δέσμες λέιζερ οι οποίες λειτουργώντας με τρόπο ανάλογο με αυτόν του θαλάμου διακτίνισης στο διαστημόπλοιο «Εντερπράιζ» εξαφάνισαν τα σωματίδια από το ένα σημείο και τα εμφάνισαν σε ένα άλλο λίγα μέτρα πιο κάτω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science