Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α «παραλύει» τα συναισθήματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια από τις γνωστές παρενέργειες της αλλαντοτοξίνης τύπου Α (πιο γνωστής με την εμπορική ονομασία botox) η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητική ιατρική είναι ότι μειώνει την εκφραστικότητα του προσώπου. Τώρα επιστήμονες του Κολεγίου Μπάρναρντ στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ύστερα από μελέτη μία ακόμη παρενέργεια: όπως είδαν, η διάσημη αντιρυτιδική θεραπεία κάνει το άτομο να μην μπορεί να νιώσει συναισθήματα. Είναι γνωστό ότι η αλλαντοτοξίνη τύπου Α δρα παραλύοντας τους μυς που προκαλούν ρυτίδες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια από τις γνωστές παρενέργειες της αλλαντοτοξίνης τύπου Α (πιο γνωστής με την εμπορική ονομασία botox) η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητική ιατρική είναι ότι μειώνει την εκφραστικότητα του προσώπου. Τώρα επιστήμονες του Κολεγίου Μπάρναρντ στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ύστερα από μελέτη μία ακόμη παρενέργεια: όπως είδαν, η διάσημη αντιρυτιδική θεραπεία κάνει το άτομο να μην μπορεί να νιώσει συναισθήματα.

Είναι γνωστό ότι η αλλαντοτοξίνη τύπου Α δρα παραλύοντας τους μυς που προκαλούν ρυτίδες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το άτομο που έχει υποβληθεί στη θεραπεία δεν έχει πλήρη εκφραστικότητα στο πρόσωπο- η εικόνα του μοιάζει σαν «παγωμένη».

Η… παγωμένη όμως εξωτερική εικόνα μπορεί να… παγώνει και τον εσωτερικό κόσμο όσων υποβάλλονται στη θεραπεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης Τζόσουα Ντέιβις.

Οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη έδειξαν σε εθελοντές συναισθηματικώς φορτισμένα βίντεο πριν και μετά την υποβολή τους σε ενέσεις είτε αλλαντοτοξίνης τύπου Α είτε ενός «filler» το οποίο δεν επιδρά στην κίνηση των μυών. Οπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Εmotion», σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν λάβει ένεση του «filler» όσα είχαν λάβει ένεση αλλαντοτοξίνης παρουσίασαν μείωση στην ένταση της συναισθηματικής εμπειρίας που βίωσαν.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μειωμένη εκφραστικότητα του προσώπου στέλνει και λιγότερα μηνύματα στον εγκέφαλο τα οποία συνδέονται με συναισθήματα. «Η απλή κίνηση που κάνει κάποιος όταν χαμογελά, για παράδειγμα, μπορεί να τον κάνει να νιώσει χαρούμενος ενώ αντιθέτως όταν ένα άτομο συνοφρυώνεται,μπορεί να εμφανίσει και κακή διάθεση» εξήγησε ο δρ Ντέιβις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk