«Εχετε δει πολλούς στρατούς να μπαίνουν για δεύτερη φορά στη μάχη με έναν στρατηγό που έχει ηττηθεί;» Το ερώτημα αυτό από τα χείλη του Λιονέλ Ζοσπέν εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον προβληματισμό που επικρατεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας για την πιθανότητα ο πρώην πρωθυπουργός να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2007. Είναι όμως δυνατόν οι Σοσιαλιστές να προβάλουν απέναντι στον «οδοστρωτήρα» Νικολά Σαρκοζί έναν συγκρατημένο προτεστάντη σαν τον Ζοσπέν που έχει ηττηθεί δύο φορές στον ίδιο αγώνα;


Βγαίνοντας από την πολιτική κατάψυξη στην οποία βρισκόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Λιονέλ Ζοσπέν έκλεψε την παράσταση στο εφετινό «θερινό πανεπιστήμιο» της νεολαίας του κόμματος, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Λα Ροσέλ. Με μια ανθρώπινη και από καρδιάς ομιλία ο Ζοσπέν συγκίνησε φίλους και αντιπάλους και κατά γενική ομολογία μπήκε ξανά στο πολιτικό παιχνίδι. Τις οριστικές αποφάσεις του θα τις ανακοινώσει μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ποιες είναι οι πιθανότητές του σήμερα απέναντι στην αγαπημένη των μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων Σεγκολέν Ρουαγιάλ, καθώς και απέναντι στα άλλα μεγάλα ονόματα του κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς και οι πρώην υπουργοί Ντομινίκ Στρος-Καν και Τζακ Λανγκ;


Με το ερώτημα για τον στρατηγό απάντησε ο Ζοσπέν στο ερώτημα των νεολαίων για ποιο λόγο τους εγκατέλειψε μετά τον ταπεινωτικό αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002. Τέσσερα χρόνια τώρα ο πρώην πρωθυπουργός και δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία (το 1995 και το 2002) απείχε από την ενεργό πολιτική δράση, αφήνοντας το κόμμα στα χέρια του Φρανσουά Ολάντ, του συντρόφου της κυρίας Ρουαγιάλ και επίσης πιθανού υποψήφιου για το χρίσμα. Ολο αυτόν τον καιρό δεν είχε καμία πολιτική ή κομματική δραστηριότητα και μόλις τον τελευταίο χρόνο επανήλθε με το βιβλίο του «Ο κόσμος όπως τον βλέπω», καταθέτοντας τις απόψεις του για τη θέση της Γαλλίας στη σημερινή εποχή και τον γενικότερο προβληματισμό του για την κατεύθυνση που έχει πάρει ο κόσμος μας. Δεν είχε όμως μιλήσει καθόλου για την ήττα, ούτε για τα συναισθήματά που ένιωσε τότε. Αυτό το έκανε για πρώτη φορά εφέτος στη Λα Ροσέλ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δακρύσει ενώπιον των ακροατών του.


Στην ομιλία του ο Ζοσπέν υπερασπίστηκε το έργο του, αλλά και παραδέχτηκε τα λάθη που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός. Ενα από αυτά ήταν η ανολοκλήρωτη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Το κόμμα μού έβαλε φρένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για την ήττα του 2002 είπε ότι μέρος της ευθύνης φέρουν και οι εσωκομματικές έριδες που τον υπονόμευσαν τότε. Απάντηση στο ερώτημα αν θα είναι ξανά υποψήφιος δεν έδωσε. Θα το κάνει μέσα στον μήνα τηρώντας το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν ως τις 3 Οκτωβρίου, για να ακολουθήσει η εσωκομματική ψηφοφορία τον Νοέμβριο και η ανακήρυξη του υποψηφίου στις 2 Δεκεμβρίου. Με την αρχηγική του εμφάνιση στη Λα Ροσέλ ο Ζοσπέν δοκίμασε τις αντοχές του και μέτρησε τις αντιδράσεις του κόσμου. Αυτό που εισέπραξε πρέπει να ήταν πολύ ενθαρρυντικό για έναν πολιτικό που φέρει το βάρος μιας μεγάλης ήττας, αλλά φυσικά δεν αρκεί για να του δώσει το χρίσμα. Οπως επεσήμανε ο «Monde», μπορεί οι πιθανότητες του Ζοσπέν να μην αυξήθηκαν πολύ (τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις είναι χαμηλά), αλλά τουλάχιστον προσέφερε επιχειρήματα στους αντιπάλους της κυρίας Ρουαγιάλ!


Οι εσωκομματικές έριδες στις οποίες αναφέρθηκε ο Ζοσπέν είναι παρούσες και εφέτος – περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά – σε ένα κόμμα διχασμένο απέναντι στην Ευρώπη και με τους «βαρόνους» του να την έχουν στημένη στην κυρία Ρουαγιάλ, η οποία έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις και κερδίζει ακόμη και τον Σαρκοζί σε μια πιθανή μονομαχία τους.


«Πυρά» κατά της Ρουαγιάλ


Ο Λιονέλ Ζοσπέν αναφέρθηκε απαξιωτικά στην υποψηφιότητα της κυρίας Ρουαγιάλ, με αφορμή το πρόγραμμά της που το καταρτίζει με τη συνδρομή του Internet και με τη συμμετοχή όποιων θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωσή του. «Η τεχνική δεν αντικαθιστά την πολιτική» την κάρφωσε, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας αυθεντικής αριστερής πολιτικής που θα μπορέσει να ανακόψει την επέλαση της Δεξιάς. «Χρειάζονται ιδέες, χρειάζονται πεποιθήσεις» προσέθεσε. Η υποψηφιότητα της κυρίας Ρουαγιάλ εξήλθε αποδυναμωμένη από τη δοκιμασία του «θερινού πανεπιστημίου» στη Λα Ροσέλ, ενώ ενισχυμένος εξήλθε ο Ζοσπέν. Μέσα στον τρέχοντα μήνα η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει και οι Σοσιαλιστές θα αναδείξουν τον στρατηγό τους. Είτε φέρει το βάρος μιας προηγούμενης ήττας είτε όχι.