Ο ισχυρότερος παίκτης της ΑΕΚ


Ως το πρωί της περασμένης Τετάρτης η εικόνα για το διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ ΑΕΚ εξακολουθούσε να είναι ελαφρώς συγκεχυμένη. Η προκαταβολική παραίτηση του κ. Ντέμη Νικολαΐδη – η οποία θα οριστικοποιηθεί(;) τον ερχόμενο Μάιο – από την κεφαλή του διοικητικού σχήματος, η ανακοίνωση στήριξης στον πρόεδρο από τους μετόχους (με την ανάλογη επισήμανση ωστόσο ότι χρειάζεται διεύρυνση της μετοχικής βάσης, κάτι που επιτυγχάνεται με την είσοδο νέων επενδυτών) και η ολοένα διογκούμενη πεποίθηση πολλών ότι ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης βρίσκεται προ των πυλών, δημιουργούσαν την εντύπωση ότι η ΑΕΚ πορεύεται ακέφαλη. Δίχως, δηλαδή, να διαθέτει τον ισχυρό παράγοντα που θα βγει μπροστά και θα «καθαρίσει» το τοπίο σε διοικητικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Ωσπου το πρωί της Τετάρτης, έστω και εξ αποστάσεως, ο εφοπλιστής κ. Νίκος Νοτιάς έστειλε το μήνυμα ότι αυτός ο παράγοντας ζει και βασιλεύει μέσα στο υπάρχον ιδιοκτησιακό σχήμα της ΠΑΕ ΑΕΚ, δείχνοντας για πρώτη φορά διάθεση να ενεργοποιηθεί αποφασιστικά. Ηταν λογικό οι περισσότεροι να επικεντρωθούν στη γενναία κίνησή του να δωρίσει 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου της ομάδας στα Σπάτα, όμως πίσω από αυτή την πράξη ίσως να κρύβεται ένα σημαντικό μυστικό για την επόμενη μέρα της ΑΕΚ σε διοικητικό επίπεδο.


Ο κ. Νίκος Νοτιάς είναι ο μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ με το μεγαλύτερο ποσοστό (25,77%) αλλά μέχρι πρότινος περνούσε απαρατήρητος. Ηταν, όμως, επιλογή του. Απορροφημένος στις διαρκώς επεκτεινόμενες επιχειρήσεις του στο «Μεγάλο Μήλο», όπως ονομάζεται η Νέα Υόρκη, λίγες φορές μπόρεσε να ξεγλιστρήσει από τον φόρτο εργασίας του ανήσυχου εφοπλιστή για να παρακολουθήσει από κοντά την ΑΕΚ. «Νοτιά ακούμε και Νοτιά δεν βλέπουμε» ήταν ο μόνιμος καημός των φίλων της ομάδας που διάβαζαν από εδώ και από εκεί για τον μικρό στόλο και το ιδιόκτητο τετράγωνο με τους 11 ουρανοξύστες του 43χρονου εφοπλιστή στο Μανχάταν. Στην περιοχή που ένα δυάρι σε πολυκατοικία με παλαιότητα μεγαλύτερη των 15 ετών ενοικιάζεται αντί περίπου 3.500 δολαρίων τον μήνα!


Εν τέλει, ύστερα από τέσσερα χρόνια «χλιαρής» παρουσίας ο (τρόπον τινά) μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ έκανε αισθητή την παρουσία του με τον πλέον πειστικό τρόπο. Θέλοντας προφανώς (και) να δείξει ότι ψηλότερα από όλους είναι ο ίδιος – κάτι που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι αρνήθηκε την οικονομική συμμετοχή άλλων μελών του ΔΣ της ΑΕΚ με εξίσου μεγάλη οικονομική επιφάνεια, όπως ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος ή ο κ. Γκίκας Γκούμας – πήρε στις πλάτες του το σημαντικότερο έργο που θα έχει να παρουσιάσει η παρέα των επιχειρηματιών στη συμπλήρωση πέντε χρόνων στο τιμόνι της ομάδας (το ερχόμενο καλοκαίρι). Ενας επιχειρηματίας ο οποίος αποφασίζει να προχωρήσει σε μια επένδυση όπως αυτή, μάλλον είναι δεδομένο ότι έχει κι άλλα σχέδια στο μυαλό του. Και ένα από αυτά σχετίζεται με την επιλογή του επόμενου προέδρου, εφόσον τον ερχόμενο Μάιο ο κ. Ντέμης Νικολαΐδης εμμείνει στην απόφασή του να παραιτηθεί του αξιώματος το οποίο κατέχει ανελλιπώς εδώ και τέσσερα χρόνια.


Κρίνοντας από τον τρόπο που λειτουργεί στις επιχειρήσεις του – τουλάχιστον σύμφωνα με όσα καταφέραμε να αλιεύσουμε αναζητώντας πληροφορίες για τον κ. Νοτιά στον κυβερνοχώρο – ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη από χιώτη πατέρα (Χαράλαμπος Νοτιάς) και ελληνοαμερικανίδα μητέρα (κυρία Φίλις Τραβάλου) εφοπλιστής δεν είναι άνθρωπος που υποστηρίζει φανατικά τον υπερσυγκεντρωτισμό. Ασφαλώς θέλει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε σημαντικές αποφάσεις, από την άλλη όμως επιθυμεί να συνεργάζεται με ικανά κι εύστροφα στελέχη τα οποία θα μπορεί να εμπιστεύεται και που θα έχουν τον τρόπο να τον πείθουν όταν παρουσιάζουν τα σωστά επιχειρήματα. Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, δέχτηκε να γίνει μέλος του σχήματος το οποίο συστάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για να αναλάβει τις τύχες της ΑΕΚ.


* Το μικρόβιο και η κουμπαριά


Φανατικός ΑΕΚτζής από παιδί («μικρόβιο» που κόλλησε από τον μακαρίτη πατέρα του), αλλά και φανατικός θαυμαστής του ποδοσφαιριστή Νικολαΐδη, ο κ. Νοτιάς αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την εξυγίανση της ομάδας, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι ο ρόλος του θα ήταν ουσιαστικός αλλά διακριτικός. Δεν ήθελε να γίνει κομμάτι της δημοσιότητας αφενός επειδή γνώριζε από την πρώτη ημέρα ότι δεν θα μπορούσε να είναι ενεργός σε καθημερινή βάση (οπότε δεν θα έπρεπε τα ΜΜΕ να ασχολούνται μαζί του) και αφετέρου δεν ήξερε πού μπορεί να οδηγηθεί αυτή η ιστορία και κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει το προφίλ του. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους εμπειρότερους και πλέον αναγνωρίσιμους εφοπλιστές στο Μανχάταν, μέρος των επιτροπών του Lloyd’s Register και του ABS American, δύο εκ των ισχυρότερων νηογνωμόνων παγκοσμίως!


Την «κουμπαριά» ανέλαβε να κάνει ο έτερος των εφοπλιστών του διοικητικού σχήματος της ΑΕΚ κ. Γκίκας Γκούμας, εγγονός του αείμνηστου Νίκου Γκούμα και προσωπικός φίλος του κ. Νικολαΐδη από την εποχή που ο Ντέμης ήταν ποδοσφαιριστής. Στην πρώτη επαφή, η οποία έγινε στη Νέα Υόρκη παρόντος του νυν προέδρου της ΑΕΚ, ο κ. Νοτιάς πείστηκε ότι οι επιχειρηματίες που σκόπευαν να βουτήξουν τα χέρια τους στον κιτρινόμαυρο βούρκο είχαν, εκτός από «καθαρούς» σκοπούς, και μεγάλο όραμα για την αναγέννηση του συλλόγου. Ηταν μεν άπειροι (όπως και ο ίδιος άλλωστε) για ένα τόσο ριψοκίνδυνο ποδοσφαιρικό εγχείρημα, είχαν όμως όπως και ο ίδιος τη φλόγα για τη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας. Οι μικρές επιφυλάξεις που αρχικά τον οδήγησαν στο να πάρει ένα μικρό ποσοστό μετοχών (γύρω στο 8%) κάμφθηκαν γρήγορα, όταν διαπίστωσε τη μεθοδικότητα με την οποία έβαζαν σε μια σειρά τα πράγματα ο κ. Νικολαΐδης και οι λοιποί μέτοχοι και σταδιακά, μέσα σε διάστημα τριών ετών, έγινε ο κάτοχος του μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών, φθάνοντας στο 25,77%.


* Ανοιχτή γραμμή με τον «Τίγρη»


Η γνώμη του πλέον μετράει περισσότερο από κάθε άλλου μετόχου και από τη δική του τοποθέτηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ. Θα είναι άραγε ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης; Στους εφοπλιστικούς κύκλους θεωρείται αδιανόητο να αγνοήσεις μια επαγγελματική πρόταση δίχως πρώτα να τη μελετήσεις και (εξυπακούεται) να συνδιαλεχθείς για αυτήν με εκείνον που την καταθέτει. Και επειδή ο κ. Νοτιάς είχε συνομιλήσει με τον «Τίγρη» από τον περασμένο Μάιο, διακρίνοντας καλές προθέσεις στον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ, (φέρεται ότι) διαφώνησε με την επιλογή του κ. Νικολαΐδη να ζητήσει και γραπτώς την πρόταση την οποία κατέθεσε ο κ. Μελισσανίδης (ζητώντας από τους μετόχους να βάλουν 70 εκατ. ευρώ ώστε να βάλει και αυτός άλλα τόσα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δίχως να ζητεί τη διαχείριση της ομάδας).


Επί της ουσίας ο κ. Νοτιάς (φέρεται ότι) θέλει να διατηρήσει ανοικτή την πόρτα της επιστροφής στον κ. Μελισσανίδη εφόσον ο τελευταίος αποδεχθεί τους όρους της πολυμετοχικότητας και δεν προβάλει απαιτήσεις μοναρχικής διοίκησης. Εμπιστεύεται την κρίση και την εμπειρία του, τον αποδέχεται ως ισχυρό επιχειρηματία και γνωρίζει ότι η αγάπη του για την ΑΕΚ είναι αδιαπραγμάτευτη. Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Νοτιάς έχει αδυναμία στον κ. Νικολαΐδη παρά το γεγονός ότι έχει εντοπίσει κακούς χειρισμούς σε αρκετά θέματα (ειδικά στην επιλογή του να προσφέρει ένα τεράστιο τετραετές συμβόλαιο στον κ. Λορέντσο Σέρα Φερέρ το οποίο η ΑΕΚ θα αποπληρώνει ως το καλοκαίρι του 2010). Οι ισορροπίες είναι λεπτές για τον κ. Νοτιά και ίσως αποδειχθεί ότι η εθελουσία έξοδος του κ. Νικολαΐδη τον διευκολύνει στη διαπραγμάτευση την οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει με τον κ. Μελισσανίδη το ερχόμενο καλοκαίρι.


Ο μικρός στόλος που μεγαλώνει


Ο υιός του Χαράλαμπου Νοτιά, ο οποίος προτού ξεσπάσει ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε τη Χίο για να βιώσει στη Νέα Υόρκη το αμερικανικό όνειρο, κληρονόμησε μια σημαντική περιουσία την οποία με κόπο, επιμονή αλλά κυρίως μεγάλη ευστροφία δημιούργησε ο πατέρας του. Τη ρότα την οποία χάραξε ο αποκαλούμενος «κάπτεν Χάρι» που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2007 ακολούθησε με ευλάβεια ο κ. Νίκος Νοτιάς, ο οποίος αποδείχτηκε απόλυτα ικανός να δημιουργήσει τη δική του μικρή αυτοκρατορία στο Μανχάταν. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης και με μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων, ως επικεφαλής της Independence Maritime Agency η οποία εδρεύει στην καρδιά της χρηματιστηριακής ναυτιλίας, τη Wall Street, o κ. Νοτιάς διαχειρίζεται στόλο ο οποίος αποτελείται από πέντε φορτηγά πλοία, ωστόσο ως τον Απρίλιο του 2010 θα έχει επιπλέον 11 τα οποία ναυπηγούνται από τον κολοσσιαίο νοτιοκορεατικό όμιλο STX. Ναυτιλιακή εταιρεία διατηρεί ο κ. Νοτιάς και στο κέντρο του Πειραιά. Πρόκειται για την Trojan, στην οποία αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του όποτε επισκέπτεται την Ελλάδα.